Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Πανδημία, μνημόνια, Τσέρνομπιλ...

Από ό,τι δείχνουν τα γεγονότα μάλλον επιστρέψαμε πολύ γρήγορα στην κανονικότητα. Και εδώ αρχίζει το μπλέξιμο. Γιατί ενώ ζούμε σε μια νέα κανονικότητα προσπαθούμε να ζήσουμε σαν να είμαστε στην παλιά.

Όσο περνούν οι ημέρες όλο και περισσότερο ακούγεται ως ψίθυρος, ως κουβέντα, ως κραυγή: «δεν υπάρχει κορονοϊός». Και όσο περνούν οι ημέρες δεν το λένε αυτό μόνο οι ψεκασμένοι που κατήγγελλαν από τον Μάρτιο την «παγκόσμια συνωμοσία».

Δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί καμία εντύπωση που ένα κομμάτι της κοινωνίας και των πολιτικών επιχειρούν να «αγνοήσουν» την πανδημία και τις συνέπειές της.

Αρκεί μόνο να θυμηθεί κανείς πως πριν από πέντε χρόνια τέτοιες μέρες κάποιοι υπόσχονταν πως δεν υπήρχαν μνημόνια και το 62% των πολιτών είπε «όχι» στο δημοψήφισμα. Γελάσαμε πολύ τότε όσοι καταγγέλλαμε τις απάτες και τις αυταπάτες. Αλλά κλάψαμε ακόμα περισσότερο όλοι μαζί οι Ελληνες όταν διαβάσαμε τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας με το μνημόνιο που υπέγραψε.

Είναι πιθανόν να επαναληφθούν οι ίδιες συμπεριφορές; Είναι. Έχει νόημα να βιώσουμε και πάλι μια επικίνδυνα διχαστική περίοδο; Κανένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δείχνει να μην έχει πάρει κανένα μάθημα από το καταστροφικό εξάμηνο του 2015, από τις αστοχίες που είχε ως κυβέρνηση, από τις απανωτές εκλογικές ήττες που υπέστη, ούτε καν από το ότι έχει κατρακυλήσει στο 20% αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει στο ίδιο τροπάριο: δεν φταίει η πανδημία, την ύφεση την έφερε ο κ. Μητσοτάκης. Είναι αστείο. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιστρέφει μόνο στην προ 2015 λαϊκιστική ρητορική. Επιστρέφει και στο 1985. Τότε που ο σημερινός «στρατηγός» της επικοινωνίας του, κ. Καρτερός, ξεσπάθωνε και ενημέρωνε τον ελληνικό λαό πως δεν υπήρχε ραδιενεργό νέφος από το Τσέρνομπιλ, πως όλα ήταν μια αντισοβιετική προπαγάνδα της Δύσης. Τότε η αριστερά έλεγε στους πολίτες να τρώνε άφοβα τα μαρούλια, τώρα τους προτείνει να τρώνε… σανό!

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει αντιπολίτευση. Με όποιον τρόπο μπορεί. Και εκτίθεται όλο και περισσότερο. Τη μια στιγμή αγνοεί την πανδημία ώστε να καταγγείλει την κυβέρνηση για την οικονομία. Την άλλη στιγμή καταγγέλλει την κυβέρνηση πως δεν αντιμετωπίζει σωστά την υγειονομική κρίση μετά το τέλος της καραντίνας.

Ας αποφασίσουν ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του. Υπάρχει ή δεν υπάρχει πανδημία; Κι αν υπάρχει πανδημία τη χειρίστηκε σωστά η κυβέρνηση όπως λέει το 90% των πολιτών; Και, τελικά, η παγκόσμια οικονομική ύφεση που χτυπάει και τη χώρα μας είναι αποτέλεσμα της πανδημίας; Ή μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει την ευθύνη για την οικονομική κρίση σε όλες τις χώρες του πλανήτη;

Θα σοβαρευτεί, επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει μια ρεαλιστική και λογική αντιπολίτευση ή θα συνεχίσει να τσαλαβουτάει πότε σε λαϊκιστικές και πότε σε ψεκασμένες ρητορικές; Σε λίγο ούτε το 20% δεν θα πιάνει στις δημοσκοπήσεις…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου