Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ


Ποιος θα το περίμενε. Όλο το πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. Ενα κόμμα που εδώ και χρόνια κινείται γύρω στο 8% προκαλεί αναταράξεις.

Μπορεί να είναι σπάνιο για τα διεθνή δεδομένα, είναι όμως απόλυτα λογικό για την ελληνική πραγματικότητα. Το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ΠΑΣΟΚ. Και όπως πολύ σωστά δήλωσε ο Νίκος Παπανδρέου, «ο μέσος Έλληνας είναι ΠΑΣΟΚ». Δεν έχει σχέση με το ποιο κόμμα υποστηρίζει, με τι ψηφίζει. Είναι θέμα νοοτροπίας.

Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε 21 χρόνια στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά η πασοκοποίηση του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας ήταν η μεγαλύτερη κομματική επιτυχία του. Αυτό, βέβαια, ήταν και το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα. Οι παθογένειες που δημιουργήθηκαν κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 είναι αυτές που πρέπει να γκρεμιστούν, για να μπορέσει επιτέλους αυτή η χώρα να πάει μπροστά.

Όλα δείχνουν, όμως, πως το ΠΑΣΟΚ… είναι ακόμα εδώ. Βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Το πιθανότερο πλέον είναι πως θα κατέβει υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Και είναι αρκετά πιθανό να ξαναβγεί πρόεδρος. Αλλά όποιος κι αν εκλεγεί, το σημείο καμπής είναι οριακό για το μέλλον της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Το ΠΑΣΟΚ είτε θα εξαϋλωθεί και κάποια στιγμή δεν θα μπει ούτε στη Βουλή είτε θα αναγεννηθεί και θα καταφέρει να ανέβει και πάλι σε διψήφια ποσοστά.

Η ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη. Είναι άγνωστο, βέβαια, αν θα την εκμεταλλευτεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του έχει μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, όμως, έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα. Αν και κυβέρνησαν επί τεσσεράμισι χρόνια, αν και εκτοξεύτηκαν κάποια στιγμή στο 36%, συνεχίζουν να ακολουθούν την τακτική που είχαν όταν βρίσκονταν στο 3%. Παραμένουν ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Λένε «όχι» σε όλα. Λένε «όχι» στις μεταρρυθμίσεις, στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στις επενδύσεις, στην αξιολόγηση, στη θωράκιση της χώρας απέναντι στον εξ ανατολών κίνδυνο.

Είναι απόλυτα λογικό, λοιπόν, να αγχώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουν πως αν επανέλθει… δριμύτερο, τότε κινδυνεύουν να ακολουθήσουν την αντίστροφη πορεία της περιόδου 2010-2015.

Αν στις κάλπες της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσει σημαντικά μειωμένα ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους του, τότε θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί. Γιατί το ΠΑΣΟΚ κουβαλάει ένα εξαιρετικά βαρύ αρνητικό παρελθόν. Η μάχη στην Κεντροαριστερά μόλις έχει ξεκινήσει. Και, ό,τι κι αν συμβεί, το πιθανότερο είναι πως θα ενισχύσει και άλλο την κεντροδεξιά παράταξη της Ν.Δ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου