Κυριακή 31 Μαΐου 2009

31 Μαϊου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος


Περισσότερο επίκαιρη από ποτέ γίνεται φέτος η Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, καθώς από την 1η Ιουλίου απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, το τσιγάρο θα απαγορεύεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων και των τρένων, όπου θα καταργηθούν οι θέσεις καπνιστών.

Στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα σημεία καπνιστών που δεν θα επικοινωνούν με τον υπόλοιπο χώρο. Σε καταστήματα μικρότερα των 70 τμ. οι ιδιοκτήτες θα αποφασίζουν εάν ο συγκεκριμένος χώρος θα είναι καπνιστών ή μη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, Πολύκαρπος Αδαμίδης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Βλάσης Πυργάκης υποστήριξε ότι με την εφαρμογή των αντικαπνιστών μέτρων, εκτιμάται ότι 4.000 λιγότερα εμφράγματα θα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνα για το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 60% των καπνιστών τάσσεται υπέρ των αντικαπνιστικών μέτρων, όπως και το 95% των μη καπνιστών.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Γιάννης Τούντας, οι Έλληνες θεωρούν ως πιο σημαντικά μέτρα κατά του καπνίσματος την εκπαίδευση στα σχολεία, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, καθώς και τη δημιουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος.

Οι συνέπειες του καπνίσματος είναι σοβαρότατες για την υγεία μας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το τσιγάρο αποτελεί την κυριότερη αιτία εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού στους νέους, ενώ επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν οτι το 95% των Ελλήνων κάτω των 50 ετών που παθαίνουν έμφραγμα είναι καπνιστές.

Και το παθητικό κάπνισμα όμως έχει αποδειχθεί ότι κοστίζει κάθε χρόνο τις ζωές 95.000 Ευρωπαίων, ανέφερε στο σταθμό μας ο καρδιολόγος, Γιώργος Ανδρικόπουλος.

Στη χώρας μας λειτουργούν 30 Κέντρα Διακοπής Καπνίσματος σε δημόσια νοσοκομεία, όπου ακολουθείται εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε καπνιστή, με βάση την ουσία βαρενικλίνη, η οποία έχει πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να εκδηλώνει σοβαρές παρενέργειες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι 4 στους 10 καπνιστές που απευθύνονται στα Κέντρα Διακοπής Καπνίσματος και ακολουθούν συστηματική φαρμακευτική αγωγή, καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα.

skai

1 comments:

  1. Ίσως ο μεγαλύτερος και πιο επιτυχημένος μύθος της καπνοβιομηχανίας: Το τσιγάρο δεν κόβεται. Ναι κόβεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή