Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ψέματα, φόβος, ψέματα

Του Γιώργου Σαρρή
Η πλύση εγκεφάλου καλά κρατεί.
Η τρομοκράτηση των πολιτών διαχέεται ως δακρυγόνο στα δωμάτια των σπιτιών και αρχίζουν τα κλάματα.
Η τηλεόραση ανοιχτή και το κήρυγμα από νυν και τέως υπουργούς συνεχίζεται σε καθημερινή βάση.
Στο ένα κανάλι η Ξενογιαννακοπούλου στο άλλο ο Χριστοδουλάκης κάνουν δουλειά. Τα άλλα κανάλια έχουν άλλου είδους προγράμματα (παιδικά κλπ.)
Λέει λοιπόν ο κ. Χριστοδουλάκης μιλώντας για την περίπτωση εξόδου από το ευρώ.
Αν βγούμε από το ευρω τα χρέη μας παραμένουν και μετατρέπονται σε ευρώ στη νέα ισοτιμία! (Αλήθεια; ποιός το αποφάσισε αυτό;)
Η νεα δραχμή θα υποτιμηθεί κατα 50%!!! (Τι άνθρωποι είναι αυτοί;;)
Θα μας αγοράσουν μισοτιμής!!!! (πούλησε κιόλας...) κλπ...κλπ...
Αν παρακολουθούσε ο κ. Χριστοδουλάκης λίγο τις διάφορες συζητήσεις που γίνονται εντός και εκτός Ελλάδος για αυτό το ζητημα θα έβλεπε, πως τίποτα από τα παραπάνω που από μόνος του αποφάσισε δεν είναι δεδομένο.
Καθε άλλο μάλιστα.
Εκεί άλλωστε παίζεται όλο το παιχνίδι. Στο ποιός και πως θα κάνει την ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ αν χρειαστεί.
Αν την κάνει το ΠΑΣΟΚ με το λαό στον καναπέ κλάψτε.
Μην απορήσουμε βέβαια αν "ώ μη γένοιτο" έρθει κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον όπου οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα πάρουν σβάρνα τα κανάλια και θα προπαγανδίζουν ως αναγκαία όλα αυτά που τώρα απεύχονται, καταδικάζουν ή απαξιώνουν. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά.
Ξαναγυρνώντας λοιπόν στην τρομοκράτηση από τα λεγόμενα του τ. υπουργού λέω το εξής.
Το θέμα του σε τι νόμισμα θα αποτιμηθεί το χρέος (ή για να ακριβολογούμε το πότε θα γίνει η μετατροπή και σε ποια ισοτιμία) ειναι ακριβώς τα κύρια θέματα που θα μπουν στο τραπέζι όπου ο καθένας θα ασκήσει τους εκβιασμούς του ή θα παίξει τα δυνατά του χαρτια και στο τέλος θα βγούν οι νικητές και οι νικημένοι.
Εννοείται πως η παρουσία ενός δυνατού και αποφασισμένου λαικού κινήματος στους δρόμους θα παίξει κυρίαρχο ρόλο.
Επίσης το αν η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα είναι 10% η 50% θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.Υπάρχουν περιπτώσεις που η υποτίμηση έφτασε και το 70% αλλά και μια πλειονότητα περιπτώσεων που δεν ξεπέρασε το 15% και αυτό το ποσοστό θεωρούσε ως πιθανότερο ομάδα ξένων οικονομολόγων που ασχολήθηκε σοβαρά με το ζήτημα, με την προυπόθεση βέβαια οτι θα ακολουθούσε η χώρα μια σειρά από κατάλληλες πολιτικές.
Το ποιο περίεργο από όλα είναι οτι ο τ. υπουργός ξέχασε να πεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όποια κι αν είναι η ισοτιμία του νέου νομίσματος και όποτε κι αν γίνει η μετατροπή (πριν ή μετά την υποτίμηση), η χώρα εκτιμά την νεα κατάσταση και θέτει όρους για το πόσο κομμάτι του χρέους δέχεται η μπορεί να αποπληρώσει. Το ίδιο εκτιμούν και οι δανειστές ανάλογα με το πόσο δυνατοί αισθάνονται στις διαπραγματεύσεις (ξανατονίζουμε εδώ το ρόλο του λαικού κινήματος και της πίεσης που πρέπει να ασκηθεί. Δείτε τι συμβαίνει στην Ισλανδία όπου η χώρα ανακάμπτει αρνούμενη τους εκβιασμούς των διεθνών τραπεζιτών.)
Επίσης ειναι παράξενο που ο κ. Χριστοδουλάκης δεν μας είπε ότι όλα τα παραπάνω δεν κρίνονται μεσα σε μερικές ώρες ή μέρες, αλλά παίρνουν τον καιρό τους. Και οι διαπραγματεύσεις και οι εκατέρωθεν "αναγκαίοι" εκβιασμοί κρατάνε καιρό. Η νέα ισοτιμία δε, θα διαμορφώνεται διαρκώς ανάλογα με το πόσο καλά τα πάει η οικονομία αλλά και με το πόσο ισχυροί είναι οι δανειστές έναντι των δανειζομένων, ή το τί μπορεί να συμβαίνει με τον εν εξελλίξει πόλεμο νομισμάτων διεθνώς.
Με λίγα λόγια μας κάνει τρομερή εντύπωση το γεγονός οτι ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δυναμικές, ο τ.υπουργός το έκρινε μέσα σε δευτερόλεπτα από μόνος του και αποφάσισε με ακρίβεια οτι το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό! (για ποιόν;)
Είναι ολοφάνερο οτι πρόκειται για άλλη μια στιγμή φρικτής προπαγάνδας για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.
Το μόνο σίγουρο είναι οτι αυτοί που θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν αυτό το σενάριο είναι οι τραπεζίτες, έλληνες και ξένοι. Οπως επίσης οτι μόνο μια λαική διακυβέρνηση μπορεί να αναλάβει να διαπραγματευτεί για λογαριασμό του λαού και όχι μια δουλική κυβέρνηση του σημερινού τύπου.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου