Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου

Η αμερικανική εταιρεία Noble όπως δείχνουν τα πράγματα, ξεκίνησε ήδη από το πρωί η γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο «Αφροδίτη», για να διαπιστώσει κατά πόσο εντός της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχουν κοιτάσματα Φυσικού Αερίου. Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες και με το πέρας αυτής της φάσης θα γνωρίζουμε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή.

Η πλατφόρμα της Noble Energy βρίσκεται στο σημείο, έχει σταθεροποιηθεί και σήμερα αναμένεται το τρυπάνι να φτάσει σε βάθος 1500 μέτρων, μέχρι να αγγίξει τον βυθό. Αργότερα, θα αρχίσει η διαδικασία της γεώτρησης, στην οποία εκτιμάται ότι, το τρυπάνι θα πάει στα 2300 μέτρα.
Η διαδικασία της γεώτρησης εκτιμάται από τους ειδικούς ότι, θα διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τότε θα διαφανεί, αν υπάρχει φυσικό αέριο, σε τι ποσότητες, τι ποιότητας και κατά πόσο είναι μπορεί να αξιοποιηθεί.
Οι εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, λένε ότι, στο τρίγωνο Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που αγγίζουν τα 350 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ποσότητες που καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της ΕΕ για αρκετά χρόνια.
Και φυσικά αποτελεί η γεώτρηση την "πέτρα του σκανδάλου" στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να έχει επανειλημμένα απειλήσει την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ έχει ήδη προβεί σε αντίμετρα, κάνοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ως εκ τούτου, την ασφάλεια της πλατφόρμας έχει αναλάβει το ... Ισραήλ. Επάνω σε αυτήν βρίσκονται άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, ενώ μια ομάδα ειδικών δυνάμεων της Εθνροφρουράς είναι έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί με ελικόπτερα AB-212.
Στον ουρανό γύρω από το γεωτρύπανο πετάνε ισραηλινά UAV, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας είναι ανεπτυγμένα σκάφη του ισραηλινού Ναυτικού (κορβέτες Sa'ar 5 και περιπολικά). Στην Κύπρο η Εθνοφυλακή έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, ενώ μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εδρεύει η ελληνική μάζα των F-16 Block 52+.
Το τί μέλλει γεννέσθαι, μένει μόνο να το δούμε πλέον.


1 comments: