Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Τα μηνύματα του αυτόχειρα!

Κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, Λακεδαιμόνιος στρατηγός (ο Αρχιδάμας;), και η φρουρά του ήταν πολιορκημένοι και εγκλωβισμένοι από τον αθηναϊκό στόλο στα Αντικύθηρα και η κατάστασή τους (από εφόδια, τρόφιμα, νερό κ.λπ.) ήταν απελπιστική.
Επιτελείς του στρατηγού, με τους οποίους συσκεπτόταν συνεχώς στο πλοίο του, κάποια στιγμή τον συμβούλευσαν, προκειμένου να αποφύγουν την αιχμαλωσία, να κάψουν τα πλοία τους και να αυτοκτονήσουν όλοι, ώστε να μη δώσουν... στον εχθρό ούτε λάφυρα ούτε ομήρους. Και, κατά τον Θουκυδίδη, εκείνος τους απάντησε:
– «Δει δε τον αυθαίρετον θάνατον ου φυγήν είναι πράξεων, αλλά πράξιν»!
Μετά ταύτα, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στους Αθηναίους, διέσπασαν τον κλοιό και διασώθηκαν.
Αυτό το ιστορικό περιστατικό θύμισε η αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού, των 77 χρόνων, στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά και το σημείωμα που άφησε – γραμμένο με υψηλό φρόνημα, με αγωνιστικότητα, με αξιοπρέπεια και με πολλά μηνύματα τόσο για τη Νεολαία και τις Κατοχικές Δυνάμεις, όσο και για τους «εταίρους» της Ευρώπης.
Ο γενναίος αυτόχειρας συλλογίστηκε: Στα 77 μου χρόνια, δεν μπορώ να πιάσω τ’ άρματα. Αυτά τα πράγματα είναι για νέους. Το μόνο που μου μένει είναι να αναβαθμίσω την αυτοκτονία μου σε πολιτική πράξη, ώστε να στείλω μηνύματα προς όλες τις πλευρές – μέσα κι έξω από την Ελλάδα.
Και αυτό ακριβώς έπραξε.
Η πράξη του, άρα, είναι απολύτως κατανοητή και ελάχιστους εξέπληξε, – ίσως εκείνους που δεν γνωρίζουν ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν επικίνδυνα τα τελευταία δύο χρόνια!
Εκείνο, όμως, που προκαλεί κατάπληξη στην κοινή γνώμη είναι άλλο. Είναι ο τρόπος που αντέδρασαν οι υπεύθυνοι του καταντήματος της χώρας όταν πληροφορήθηκαν την αυτοκτονία και το σημείωμα που τη συνόδευε:
Μέσα από δολιχοδρομίες και πανούργες υπερβάσεις, προσπάθησαν να παντρέψουν τα απάντρευτα, να ταιριάξουν τα αταίριαστα και να καταλήξουν σε συμπεράσματα τελείως αντίθετα από το πνεύμα και το γράμμα του σημειώματος του αυτόχειρα – επικαλούμενοι την ανάγκη κοινωνικής συνοχής, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση διά του νέου προγράμματος, – δηλαδή, διά του νέου Μνημονίου!
Αλλά ο αυτόχειρας άλλες παρακαταθήκες άφησε με το σημείωμά του. Καλεί τους νέους να κρεμάσουν ανάποδα στην Πλατεία Συντάγματος τους προδότες και να επιφυλάξουν και σ’ αυτούς την τύχη που είχε ο Μουσολίνι, – όταν οι Παρτιζάνοι τον κρέμασαν στις αρχές του 1945...
Και αφού διαστρέβλωσαν και αναποδογύρισαν το μήνυμα του σημειώματος και αφού το ερμήνευσαν κατά το δοκούν, καλούν τον ελληνικό Λαό να τους εμπιστευθεί για μια ακόμη φορά, ώστε να κρατήσουν γερά την Ελλάδα στην Ευρωζώνη – λες και δεν γνωρίζουν ότι οι Έλληνες ξέρουν πως στην Ευρωζώνη δεν είναι ισότιμοι εταίροι, αλλά αιχμάλωτοι...
Και όπλα, φυσικά – τουλάχιστον για την ώρα, – δεν σκοπεύουν να πάρουν οι Έλληνες. Θα κάνουν, όμως, την ψήφο τους βόλι. Και με την ψήφο – βόλι θα υπερασπιστούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, τα οποία ποδοπατούν επί 30 και πλέον χρόνια οι κάπροι της εξουσίας.
Δεν πάει άλλο. Η Μεταπολίτευση είναι εδώ!

Χρήστος Θεοχαράτος

1 comments:

  1. ο κομμουνιστης 77 χρονος δικαιωμα του προτιμησε να ναυτοκτονηση διοτι δεν προκαμε να γινει ο δευτερος με το κασλανισκοφ και σκοτωσε τον εαυτο του..
    Εσεις απλως πυροβολειτε την λογικη..
    Δινετε τροφη στους εν ξεμωραμενους.. Στους ανθρωπους που εχουν παψει να συλλογιζονται αλλα "αισθανονται"
    Τιποτα δεν καταλαβαν τιποτα δεν αντεληφθησαν μονο ¨αισθανονται¨
    Παρτε λοιπον εσεις το κασλανικωφ , οπως εγραψε ο δεξιοχειρ αριστρος αυτοχειρ και δολοφονησθε την λογοικη και οποιν την υπερσπιζεται αρκει να σωθη ο λαικισμος..

    Ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή