Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Τί ρόλο "παίζει" αυτή η κυρία; Παίζεται όντως πολιτικό ..."παιχνίδι" στην Αμφίπολη;

Νέα τροφή στην κόντρα με την Κατερίνα Περιστέρη δίνει με σημερινές της δηλώσεις η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά, επιμένοντας, παράλληλα, στην αρχική της θέση για τάφο ρωμαϊκών χρόνων στην Αμφίπολη.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας έσπευσε να κατηγορήσει την επικεφαλής των ανασκαφικών ερευνών στον τύμβο του λόφου Καστά ότι «εξαρτάται από την κυβέρνηση». 

«Πολιτικός ο λόγος που δηλώνουν όλοι ότι είναι... μακεδονικός ο τάφος, η κυρία Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση, καθώς η ανασκαφή απαιτεί τεράστια χρηματοδότηση. Μόνο σε αυτή την ανασκαφή έχει γίνει τόσο ντόρος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Όλγα Παλαγγιά.

«Αν είχε βρεθεί ο τάφος στην Τεγέα ή την Πελοπόννησο δε θα γινόταν τόσο ντόρος», συμπλήρωσε, ωστόσο συνέχισε επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του τάφου. «Το μνημείο αυτό είναι καταπληκτικό, έχει πολύ μεγάλη αξία. Αλλά αν δεν ήταν στα εδάφη της Μακεδονίας, σας λέω δε θα γινόταν τόσο χαμός», δήλωσε η κ. Παλαγγιά.

«Πριν μπει στον τάφο η κυρία Περιστέρη, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο, δήλωσε ότι ήταν ο Δεινοκράτης ο δημιουργός του τάφου», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, και υπογράμμισε ότι ο καθένας πια έχει το δικαίωμα να κάνει δηλώσεις, αφού υπάρχει πληθώρα ανακοινώσεων.

Παράλληλα, η αρχαιολόγος εμφανίστηκε για πολλοστή φορά αρνητική στο ενδεχόμενο να είναι μακεδονικού τύπου το ταφικό μνημείο και αμφισβήτησε για ακόμη μια φορά τη χρονολόγησή του. «Ο τάφος είναι του 1ου αιώνα π.Χ., Έλληνες το έχουν κάνει το μνημείο, είναι ελληνικό, απλά το χρηματοδότησαν οι Ρωμαίοι. Και αν δεν κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα τότε σίγουρα κατασκευάστηκε μέχρι το 280 π.Χ, ή την περίοδο που ήταν οι Ρωμαίοι στην Ελλάδα», ανέφερε η κ. Παλαγγιά και κατέληξε, κάνοντας τη δική της πρόβλεψη για τον πολυθρύλητο «ένοικο»:

«Είναι πολυάνδριο, δηλαδή είναι θαμμένοι πολλοί. Επίσης, οι τρεις πύλες που έχουν βρεθεί χωρίς πόρτες δείχνουν ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, όλοι οι μακεδονικοί τάφοι έχουν μια πόρτα μαρμάρινη, εδώ προς το παρόν δεν έχουμε βρει τίποτα».

voria

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου