Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η Δίκη της Χρυσής Αυγής!

Η προετοιμασία ενός "πολεμικού κλίματος"
Μετά από μία έντονη προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος “τρομοκρατίας” από πλευράς των διαφόρων αριστερίστικων και αντιφασιστικών οργανώσεων που σχεδόν απελπισμένα το Σαββατοκύριακο καλούσαν σε διάφορες συγκεντρώσεις κατά της Χρυσής Αυγής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνον για μία από αυτές (αυτή του ΚΚΕ επί της ουσίας) καλούσαν μία πληθώρα οργανώσεων, που υπέγραψαν το ψήφισμα του ΠΑΜΕ: Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα εξής σωματεία και ομοσπονδίες: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», οι γυναικείοι σύλλογοι Πειραιά και η ομάδα γυναικών Σαλαμίνας (μέλη της ΟΓΕ), η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, το Σωματείο Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων της Tasty, το ΠΕΣ - ΝΑΤ, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ. Επίσης, το σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «Pepsico-Ήβη», το Εργατικό Κέντρο ν. Λάρισας, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Πανελλαδική Ένωση Ελαιουργοσαπουνοποιων, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά και γύρω Δήμων, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, το σωματείο ΚΕΛΑΪΔΙΤΗ Α.Ε., το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ. Επίσης, το ψήφισμα ενέκριναν η Πανελλαδική Ενωση εργατοτεχνικού και υπαλληλικού προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιειών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λάρισας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, η παράταξη της «Ταξικής Ενότητας» στον όμιλο «WIND».

Ενώ την ίδια στιγμή και η ΑΔΕΔΥ καλούσε σε συγκέντρωση, όπως ανακοίνωνε με δελτίο τύπου. Δελτίο Τύπου το οποίο ανάμεσα στα άλλα σημειώνει ότι “ η δίκη πρέπει να γίνει χωρίς την παραμικρή έκπτωση για την εγκληματική δράση της οργάνωσης των νεοναζί. Είναι ώρα να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι αυτής της εγκληματικής συμμορίας, οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, οι τραμπούκοι της εργοδοσίας που επιτέθηκαν δολοφονικά στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, οι ρατσιστές που επιτέθηκαν στους Αιγυπτίους ψαράδες, αλλά και σε εκατοντάδες μετανάστες, αγωνιστές κινημάτων, Εβραίους, Ρομά, ομοφυλόφιλους και ανάπηρους”.

Για να συνεχίσει λέγοντας ότι “η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στα πλαίσια της έναρξης της καμπάνιας συνδικάτων και αντιρατσιστικών οργανώσεων για την καταδίκη των νεοναζί, συνδιοργανώνει τη Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 και ώρα 8:00πμ, κινητοποίηση στα Δικαστήρια των φυλακών Κορυδαλλού και κηρύσσει 4ωρη Παναττική Στάση Εργασίας ώρα 7:30-11:30πμ για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο. Καλεί τις Ομοσπονδίες και τα Νομαρχιακά Τμήματα να οργανώσουν τη συμμετοχή των μελών τους στην κινητοποίηση της 20ης Απρίλη. Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. “.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των κινητοποιήσεων, στις οποίες πρέπει φυσικά να προσθέσουμε τις δεκάδες οργανώσεων του ΚΕΕΡΦΑ και του Π. Κωνσταντίνου (μέτωπα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλαδή), τον αντιεξουσιαστικό χώρο και ούτω καθ' εξής, ήταν το να μαζευτούν λίγες εκατοντάδες άνθρωποι. Κάποιοι από τους οποίους μάλιστα, εν μέσω αστυνομικού κλοιού κυκλοφορούσαν με ρόπαλα και κράνη χτυπώντας και απειλώντας όποιον αντιλαμβάνονταν ως “εχθρό”, ανάμεσα στους οποίους και ένας βουλευτής του Ποταμιού, που προφανώς πήγε για να δρέψει αντιφασιστικές δάφνες και βγήκε κουρεμένος, αλλά και ένας άτυχος φίλος της Χ.Α. (ή που τουλάχιστον σύμφωνα με τους επιτιθέμενους έμοιαζε με φίλο της Χ.Α.) που δέχθηκε επίθεση, του έσπασαν την μηχανή και τον ξυλοκόπησαν. Επίθεση η οποία καταγράφηκε και σε βίντεο, από όπου θα μπορούσαν να αναγνωριστούν και οι δράστες. Μέχρις στιγμής όμως δεν έχει γίνει ουδεμία σύλληψη, παρόλο που έγινε σε κοινή θέα, πρωινιάτικα.

Από την άλλη πλευρά, ένας τριψήφιος αριθμός φίλων της Χρυσής Αυγής μαζεύτηκε για να διαδηλώσει την συμπαράστασή του στους κατηγορούμενους. 
Και εκεί είχαμε μια καταγγελία από κάποιους που έγιναν γνωστοί ως “φίλοι του Παύλου Φύσσα” ότι δέχθηκαν επίθεση από “φουσκωτούς” χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω στοιχεία στην δημοσιότητα. Γνωρίζοντας ότι οι “επιθέσεις” αυτές από χρυσαυγίτες χρησιμοποιούνται τόσο για να ενισχυθεί η πολιτική σκοπιμότητα κάποιων όσο και η προσωπική τους ανέλιξη, θα πρέπει να τηρούμε αποστάσεις, αφού το επεισόδιο δεν σημειώθηκε – σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά – εκεί που ήταν η συγκέντρωση της ΧΑ αλλά σε “κοντινή” (απροσδιόριστα) απόσταση.

Η ουσία της δίκης θα... αργήσει

Όσον αφορά τώρα το ζήτημα της ίδιας της δίκης δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη, καθώς στις ώρες που χρειάστηκαν προκειμένου να διαβαστούν τα ονόματα των κατηγορουμένων και να διευθετηθούν ένα σωρό ζητήματα που προέκυπταν δεν μπορούσε να υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Οι ίδιες οι συνθήκες της δίκης, λόγω της συγκεκριμένης αίθουσας ήταν ίσως το πιο σημαντικό, με δικηγόρους να δηλώνουν ότι αρκετοί από αυτούς ήταν αναγκασμένοι να στέκονται όρθιοι (στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 150 δικηγόροι) δίχως να μπορούν καν να σημειώνουν αυτά που είναι απαραίτητα για να κάνουν την δουλειά τους. Χωρίς να λάβουμε υπόψιν μας τους μάρτυρες αλλά και τους δημοσιογράφους.
Αυτό που έγινε φανερό σε όλους ήταν ότι η συγκεκριμένη αίθουσα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της συγκεκριμένης δίκης.

Εάν θα έπρεπε αναγκαστικά να ψάξουμε για κάτι πέρα από αυτό θα μπορούσαμε ίσως να αναφερθούμε στην μη-νομιμοποίηση των όσων θέλουν να παρίστανται ως πολιτική αγωγή. Κάποιοι από αυτούς θέλησαν να μιλήσουν, αλλά δεν τους επιτράπηκε από το δικαστήριο, καθότι δεν έχει ακόμη κριθεί το δικαίωμά τους να παρίστανται σε αυτό. Με δεδομένο ότι μία πλειάδα αριστερίστικων οργανώσεων θεωρεί σίγουρο το ότι θα παρίστανται σε αυτή την δίκη ως πολιτική αγωγή, κάτι που όμως μένει να κριθεί όπως φάνηκε, μπορούμε να μιλήσουμε για το μοναδικό συμπέρασμα περί κάποιας πλευράς της όλης υπόθεσης.

Από εκεί και πέρα η επιλογή της 7ης Μαΐου ως της επόμενης ημέρας της δίκης, ήλθε για να δώσει και μία εντύπωσε στους συμμετέχοντες ότι σε ολόκληρο τον Μάιο ίσως γίνουν δύο μόλις συνεδριάσεις, και άλλη μία τον Ιούνιο, οπότε και η δίκη θα αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, όπου πιθανόν να υπάρξει και αλλαγή χώρου, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η ουσία της όλης διαδικασίας, με γοργότερους ρυθμούς. Με δεδομένο ότι μέχρι τότε είναι πιθανόν να έχουν αποφυλακιστεί και άλλοι κατηγορούμενοι ίσως η όλη υπόθεση αρχίσει να τραινάρει βέβαια. Αλλά είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου