Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

"Γεράκια" πάνω από το Αιγαίο...


Ορατός γίνεται ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο λόγω της ακραίας κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας με επίκεντρο το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν «παράσιτα» στην επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας και Ναυτιλίας γύρω από τη διαχείριση της έντασης με την Αγκυρα.
Χθες το πρωί τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν να αναχαιτίσουν ελικόπτερο Super Puma, στην ευρύτερη περιοχή του Φαρμακονησίου, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης για εντοπισμό λαθρομεταναστών.
Η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» που συμμετείχε στην επιχείρηση παρενοχλήθηκε από τουρκική ακταιωρό, ενώ το ελικόπτερο από ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε δεσμευτεί για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης επιχείρησης από την Τρίτη, με notam που είχε εκδώσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μέσω του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης.
Ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν αμέσως τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία εγκατέλειψαν το FIR Αθηνών, πετώντας σε χαμηλό ύψος, πάνω από το Φαρμακονήσι.
Λίγη ώρα αργότερα, τα δύο τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν ξανά στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν και πάλι σχέδιο πτήσης, για να αναχαιτιστούν εκ νέου από τα ελληνικά μαχητικά και τελικώς εγκατέλειψαν το FIR Αθηνών πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από το Αγαθονήσι.
Το μεσημέρι, σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών, μεταξύ Χίου και Σάμου, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.
Τα ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη έπειτα από εμπλοκή.
Δύο από τα οκτώ τουρκικά αεροσκάφη, τύπου F-4, εγκαταλείποντας μαζί με τα υπόλοιπα το FIR Αθηνών πέταξαν σε ύψος 6 χιλιάδων ποδών, πάνω από το Φαρμακονήσι.
Το βράδυ της Τρίτης, τρεις ώρες μετά την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Αγαθονήσι, τουρκικά αεροσκάφη απείλησαν ελληνικό ελικόπτερο με αναχαίτιση.
H υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή και ανήγγειλε διαβήματα προς την τουρκική πλευρά.
Τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες «παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα δύο νησιά (Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι) των Δωδεκανήσων τέθηκε από την υπουργό Εξωτερικών προς τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ κατά τη διάρκεια χθεσινής τους συνάντησης.
Ο κ. Σπέκχαρντ, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, αρκέστηκε να πει ότι θα μεταφέρει στην κυβέρνησή του τις ελληνικές απόψεις.
Πάγια αμερικανική θέση είναι, εξάλλου, ότι απαιτείται αμοιβαία αυτοσυγκράτηση.
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Αμυνας, Βάσω Παπανδρέου, επέκρινε την κυβέρνηση για «έλλειψη στρατηγικής σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας» και για «υποβάθμιση των προκλήσεων» που «οδηγεί σε αποθράσυνση των Τούρκων».
e-tipos

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου