Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ!


"Απόγονοι" Αλβανών αγάδων, με πλαστά φιρμάνια του Σουλτάνου…

Αν το Αλβανικό Κράτος δεν μας υπερασπιστεί, θα προσφύγουμε στο Ευρ. Δικαστήριο» προειδοποιεί ο Έπαρχος Αγίων Σαράντα.

Νέος κύκλος διεκδικήσεων περιουσιών Βορειοηπειρωτών βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο Έπαρχος Μεσοποτάμου Αγίων Σαράντα Θωμάς Καΐσης προειδοποιεί ότι «θα καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν το Αλβανικό κράτος δεν υπερασπιστεί τις περιουσίες των Ελλήνων Μειονοτικών».
Ειδικότερα «απόγονοι» πρώην αγάδων διεκδικούν χορτολιβαδικές εκτάσεις και οικόπεδα στον χώρο της Βορείου Ηπείρου.
Μόνο στην περιοχή της Δερόπολης εμφανίστηκαν δύο δήθεν απόγονοι αγάδων και ζήτησαν την «περιουσία» τους.
Ο ένας στους Βουλιαράτες αποπειράθηκε να «οριοθετήσει την γη των προγόνων του», ενώ ο άλλος κατέθεσε αγωγή στα δικαστήρια Αργυροκάστρου, αιτούμενος να αναγνωριστεί η περιουσία του παππού του στους Ζερβάτες της Άνω Δερόπολης και σε δύο ακόμη χωριά της Κάτω Δερόπολης.
Οι πρώην αγάδες είχαν «αρπάξει» περιουσίες των Βορειοηπειρωτών είτε με φιρμάνια του Σουλτάνου, είτε μέσω της Επιτροπής Επιστροφής Περιουσιών και τώρα οι απόγονοί τους τις διεκδικούν.
Η «Ομόνοια» θεωρεί ότι «υπάρχει οργανωμένο σχέδιο υφαρπαγής γης, αφού τα δύο αυτά καινούργια περιστατικά δεν είναι τα μόνα. Πολλά άλλα έχουν συμβεί σε όλες τις περιοχές του χώρου μας από την Κορυτσά μέχρι την Χειμάρα και το Πωγώνι, όμως τον τελευταίο αυτό καιρό το χρόνιο αυτό πρόβλημα λαμβάνει χαρακτηριστικά καμπάνιας».
Μάλιστα καλεί την Ελληνική κοινότητα «να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά. Παντού σε κάθε πόλη και χωριό της Βορείου Ηπείρου η τοπική εξουσία και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να αποτρέψουν τα σχέδια για την εδαφική αλλοίωση του χώρου μας».
Ο έπαρχος Μεσοποτάμου Θεμιστοκλής Καΐσης, αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα της διεκδίκησης περιουσιών Βορειοηπειρωτών, δήλωσε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε βάρος των Μειονοτικών δεν απομένει παρά να αναζητηθεί το δίκαιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Όπως τόνισε ο έπαρχος Μεσοποτάμου «συντάσσεται από το Γενικό Συμβούλιο της «Ομόνοιας» και τους επάρχους μια έκθεση με τα θέματα των περιουσιών.
Ο κάθε έπαρχος ετοιμάζει φάκελο με τα περιουσιακά προβλήματα που εμφανίζονται ξεχωριστά σε κάθε χωριό.
Η έκθεση και οι φάκελοι θα κατατεθούν στην Αλβανική κυβέρνηση.
Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση θα φθάσουμε έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Ο έπαρχος υπογράμμισε ότι "το πιο επίκαιρο θέμα για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα είναι το θέμα των περιουσιών. Πρέπει να τακτοποιηθούν οι περιουσίες που κερδίσαμε με το Νόμο 7501, αφού το ζήτημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις με τις πλαστογραφήσεις που γίνονται από πρώην δήθεν ιδιοκτήτες".
Και πρόσθεσε:
Περιουσιακά προβλήματα έχουν όλα τα χωριά, αλλά κυρίως τα χωριά Κώσταρι, Κρανιά, Λήβυνα, Υμεραφέντι, Βελιάχοβο κ.λπ.
Εδώ οι λεγόμενοι πρώην ιδιοκτήτες έχουν πάρει σημαντικές εκτάσεις γης, ενώ εμείς επιμένουμε να επανεξεταστούν οι φάκελοι, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος που τις πήρανε.
Βλέπουμε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις που, νομίζω, ότι δεν είναι αντικειμενικές.
Ο κ. Καΐσης υποστηρίζει ότι χρειάζεται ένας συντονισμός μεταξύ του Γενικού Συμβουλίου της «Ομόνοιας» και τους εκλεγμένους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά και υπεύθυνα την μαζική αρπαγή των περιουσιών μας που γίνεται άλλοτε ύπουλα και άλλοτε φανερά.
Εξάλλου ο κ. Καΐσης, ο οποίος είναι μέλος του «Δικτύου Τοπικών Αρχών Ελλήνων της Ευρώπης» επισημαίνει ότι:
"Μέσα από το Δίκτυο αυτό μπορούμε να προβάλουμε τα θέματα που απασχολούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, όπως αυτό των περιουσιών, γιατί το Δίκτυο απευθύνεται στην Ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε υποβάλλει διάφορα ψηφίσματα και θα ακουστεί πιο δυνατά η φωνή μας. Έτσι υποβάλλαμε ψήφισμα, και ήταν ομόφωνο, για το επίδομα των εκπαιδευτικών".
Ακόμη ο κ. Καΐσης σημείωσε ότι:
"Το Δίκτυο θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη του χώρου της Ελληνικής Μειονότητας μέσα από συνοριακά προγράμματα, αρκεί εμείς να καταρτίσουμε μελέτες και σχέδια που θα υλοποιηθούν με την βοήθεια του Δικτύου. Προσωπικά θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, θα προσφέρω από το Δίκτυο όσο γίνεται περισσότερα για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα".
Πρωινός Λόγος.

3 comments:

  1. Κύριοι κυβερνώντες και λοιποί εκπρόσωποι του έθνους, αυτά τα γνωρίζετε; Και δεν ντρέπεστε καθόλου; Αλλά εσείς έχετε άλλα να ασχοληθείτε. Εσείς δεν σηκώνετε κεφάλι όταν οι βάνδαλοι που δηλώνουν Έλληνες καίνε Ελληνικές σημαίες και καταστρέφουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την περιουσία της χώρας μας, και θα σηκώσετε κεφάλι στο Μπερίσια και τον Γκρουέφσκι??? Είστε ΚΟΤΕΣ ρεεεεεεεεε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τοσα Χρονια ξεχασμενοι θα ερθει η ωρα να ξεσηκωθουμε..κριμα που η πατριδα μας δεν μας υποστηριζει,καθηλωμενοι στισ ορεξεις και τις εντολες των Αμερικανων και του Τσιφλικιου τουσ,την Αλβανια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή