Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Δύο κοιμητήρια για τους πεσόντες του 1940...


Με την υπογραφή της συμφωνίας για τη λειτουργία δύο κοιμητηρίων για τους Ελληνες πεσόντες κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του ’40, που πραγματοποιήθηκε από τους υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Αλβανίας Κώστα Τασούλα και Ζάνα Ζούκα, αντίστοιχα, επισφραγίστηκε η χθεσινή επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στη γειτονική μας χώρα.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα, στο πλαίσιο των επισκέψεων της Ελληνίδας υπουργού υπό την ιδιότητά της ως προέδρου του ΟΑΣΕ, σε χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού.
«Η γειτονιά μας θα αποτελέσει προτεραιότητα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, καλώντας παράλληλα «την Αλβανία και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επωφεληθούν από την ελληνική προεδρία».
Μετά τη συνάντησή της με τον Αλβανό ομόλογό της Λουζλίμ Μπάσα, η κ. Μπακογιάννη με δηλώσεις της τόνισε ότι «ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει την περιοχή στην ευρωατλαντική της προοπτική», αναφερόμενη στη συμβολή των αποστολών του Οργανισμού για τον εκσυγχρονισμό των δομών και τον εκδημοκρατισμό της διακυβέρνησης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ας σημειωθεί ότι τον προσεχή Ιούνιο πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, που θα αποτελέσουν και μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας αυτής από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ.
Αυτό άλλωστε ζήτησε και ο Αλβανός ΥΠ.ΕΞ., εκφράζοντας «τη βούληση της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΕ για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε:
«Εχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια». «Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο στρατηγικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Αλβανίας» σημείωσε ο ομόλογός της. Η Ελληνίδα υπουργός τόνισε ότι τις προσεχείς μέρες η χώρα μας θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ήδη έχει επικυρώσει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας με την Ε.Ε., καθώς και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, καθώς πιστεύει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά την περίοδο περισυλλογής της Ευρώπης σχετικά μ’ αυτό.
Οι δύο ΥΠ.ΕΞ. υπογράμμισαν το δεσμό μεταξύ των λαών των δύο χωρών, που συνιστούν κατά την κ. Μπακογιάννη «η δυναμική εθνική ελληνική μειονότητα», επισημαίνοντας ότι το μέλλον της εξαρτάται και «από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», αλλά και από την «εύρωστη κοινότητα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα».
Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι, την πρόεδρο της Βουλής Ζοζεφίνα Τοπάλι, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα, εκπροσώπους άλλων κομμάτων, ενώ επισκέφθηκε και τα γραφεία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου