Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Ο Νικολαΐδης ευχαριστεί τον απανταχού Ελληνισμό για την συμπαράστασή του...


«Είμαι ευτυχισμένος, ζαλισμένος και δεν το πιστεύω ακόμα πως είμαι ελεύθερος και πίσω στη Μελβούρνη».
Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του ομογενή συγγραφέα Χάρη Νικολαΐδη μετά την απελευθέρωσή του και την επιστροφή του στη Μελβούρνη.
Ο Χάρης Νικολαΐδης αφέθηκε ελεύθερος με απονομή χάριτος, από φυλακή της Ταϊλάνδης, όπου εκρατείτο από τον περασμένο Αύγουστο και στη συνέχεια απελάθηκε για την Αυστραλία.
«Είμαστε ευτυχείς που η υπόθεση του Χάρη επιλύθηκε», δήλωσε ο δικηγόρος του, Μαρκ Ντιν, σύμφωνα με τον οποίο η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης οφείλεται στη συνδρομή της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Η υποδοχή του Νικολαΐδη στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης όπου έφθασε το μεσημέρι του Σαββάτου, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική.
Με δάκρυα στα μάτια τον υποδέχθηκαν ο πατέρας του Σωκράτης, ο αδελφός του Φώτης, η φίλη του Ζιντάνα, συγγενείς και φίλοι.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Χάρης Νικολαΐδης ευχαρίστησε τον αυστραλιανό λαό και τα μέσα ενημέρωσης για την συμπαράστασή του όλο αυτό το διάστημα που «ζούσε έναν εφιάλτη».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε με έμφαση ότι ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμπαράσταση και από την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, τα κυπριακά, ο λαός της Ελλάδας και της Κύπρου, ο απανταχού Ελληνισμός αλλά και ο πολιτικός κόσμος των δυο χωρών μου συμπαραστάθηκαν. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμπαράσταση της ομογένειας της Αυστραλίας. Δεν έχω λόγια για να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου» είπε.
Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής συγγραφέας, που κατοικεί στη Μελβούρνη, συνελήφθη τον Αύγουστο στην Ταϊλάνδη και πριν ένα μήνα καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για δυσφήμιση του πρίγκιπα -διαδόχου της χώρας, μέσα από το βιβλίο του «Verisimilitude» («Αληθοφάνεια»).
Το βιβλίο εκδόθηκε το 2005 και είχε πουλήσει μόνο επτά αντίτυπα.
Την χαρά της απελευθέρωσής του σκίασε η ασθένεια της μητέρας του, Δέσποινας, η οποία υπέστη εγκεφαλικό πριν λίγες μέρες και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μελβούρνης σε κρίσιμη κατάσταση.
«Έκλαιγα επί οκτώ ώρες" είπε ο Νικολαΐδης στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του γιατί, όπως εξήγησε, λίγα λεπτά πριν την αναχώρησή του από τη Μπανγκόκ έμαθε ότι η μητέρα του υπέστη εγκεφαλικό.
«Λίγες ώρες νωρίτερα ενημερώθηκα για την απονομή βασιλικής χάριτος. Μου ζητήθηκε να γονατίσω μπροστά στο πορτρέτο του βασιλιά. Κάτι σαν βασιλική ακρόαση και μετάνοια" είπε.
Ο ίδιος εξήγησε ότι στη φυλακή δεν απελπίστηκε ποτέ. «Ναι, στέγνωσαν τα δάκρυά μου, αλλά ποτέ δεν στέγνωσα από ελπίδα και αγάπη" είπε και πρόθεσε: «Τώρα αισθάνομαι εξαντλημένος και θέλω να πάω στο νοσοκομείο να δω την μητέρα μου, η οποία, όπως μου λένε δεν μπορεί ούτε καν να μιλήσει".
Ο πατέρας του Σωκράτης Νικολαΐδης δήλωσε πως αισθάνθηκε σαν να "αναστήθηκε". «Όλους αυτούς τους μήνες ήμουν ζωντανός - νεκρός" πρόσθεσε.
Ο αδελφός του Χάρη Νικολαΐδη, Φώτης, συμπλήρωσε ότι όλη η οικογένεια έζησε έναν εφιάλτη εδώ και έξι μήνες.
«Αισθανόμαστε μεγάλη ανακούφιση» είπε και πρόσθεσε ότι ο Χάρης θα πρέπει τώρα να κοιτάξει την υγεία του γιατί οι συνθήκες κράτησής του «είχαν τις επιπτώσεις τους».

1 comments:

  1. Με χαροποιεί τό γεγονός ότι ο κ. Νικολαίδης αφεθη ελέυθερος κι συνέβαλα κι εγώ στό ελάχιστόν. ¨εστειλα επιστολή στό Πρέσβη τής Ταιλάνδης στήν Σοκχόλμη ακι τού είπα ότι εμείς εδώ στήν Σουηδία ταξιδεύουμε κατά χιλιάδες κάθε χρόνο στήν Ταιλάνδη. Αν λοιπόν θέλουν να μας ξαναδούν εκεί, να σταματήσουν τίς βαρβαρότητες σε βάρος ενός συγγραφέα πού δεν γνώριζε τούς κανονισμούς τής Ταιλάνδης. Χαίρου τήν ελευθεςρία σου κ.υριε Νικολαίδη και να είστε πιό προσεκτικός όταν αναφέρεστε σε αρχηγούς κρατών.


    Μαρίνα
    Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή