Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

"Μοναχικές" ...αλήθειες.! "Ζητούμε ταπεινά συγγνώμη".



Φυλλάδιο του Εφραίμ
διανέμεται στις εκκλησίες της Ηπείρου!
----------------------------------------
Σε εκκλησίες του Νομού Ιωαννίνων, αλλά και της υπόλοιπης Ηπείρου, διανέμεται τις τελευταίες μέρες το φυλλάδιο που έχει εκδώσει η Μονή Βατοπεδίου, τη στιγμή που η δικαστική έρευνα για το Βατοπέδι συνεχίζει να τρέχει…
Χθες πολύωρη ήταν η συμπληρωματική ανάκριση του εκ Θεσπρωτίας μοναχού Αρσένιου, ενώπιον του Εισαγγελέως Εφετών Ε. Σπυρόπουλου, κατά την οποία έδωσε κι άλλες εξηγήσεις για την υπόθεση Βατοπεδίου, αφού εκείνος αποκλειστικά χειριζόταν το θέμα των ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ μονής και Ελληνικού Δημοσίου από το 2002 και μετά.
Υπενθυμίζεται ότι ο μοναχός Αρσένιος, ο ηγούμενος Εφραίμ και επτά ακόμη μοναχοί θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης τεσσάρων κακουργημάτων, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Το φυλλάδιο, της Μονής Βατοπεδίου δεν έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο έφτασε σε ναούς της Ηπείρου, αποτελεί όμως στην ουσία μια δημόσια… εξομολόγηση του ηγουμένου Εφραίμ και των συνεργατών του.
Πριν απαντηθούν οι εις βάρος της Μονής καταγγελίες και αφού ο ηγούμενος και η αδελφότητα εκφράζουν "...την βαθιά θλίψη μας και ζητούμε ταπεινά συγγνώμη από το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, διότι χωρίς να το θέλουμε και απρόβλεπτα γίναμε αφορμή σκανδαλισμού τους...", παρουσιάζεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή της Μονής, η προσπάθεια ανασύστασής της και το φιλανθρωπικό της έργο.
Επί της ουσίας στο φυλλάδιο επισημαίνεται ότι "...η Μονή είχε ως σκοπό να προσφέρει σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που θα προέκυπτε από τις ανταλλαγές και την αξιοποίηση της περιουσίας της..."
Ειδικότερα για την λίμνη Βιστωνίδα υποστηρίζεται ότι "...η ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων προτάθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για ικανοποίηση των τοπικών φορέων..."
Διευκρινίζεται ότι "...η κυριότητα της Μονής επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων και νησίδων της είναι αδιαμφισβήτητη και νομικά πλήρως τεκμηριωμένη..."
Εξηγείται επίσης η μεγάλη οικονομική δραστηριότητα της Μονής Βατοπεδίου και η σχέση της με εταιρίες.
Υποστηρίζεται ότι "...η Ιερά Μονή Βατοπεδίου είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Ο εκάστοτε ηγούμενος έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να αξιοποιεί την περιουσία της Μονής, κάτι που δεν απαγορεύουν οι εκκλησιαστικοί κανόνες. Η συνεργασία της Μονής με εταιρίες οφείλεται στην ανάθεση των σχετικών εργασιών σε εξειδικευμένους λαϊκούς, πνευματικά τέκνα της Μονής, ώστε να απαλλάσσονται οι Μοναχοί από κάθε οικονομική και εμπορική δραστηριότητα..."
Η.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου