Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Δεν μας τα λένε καλά με τα ...φρουτάκια. Υπάρχουν κάποιες ακόμα ..."φρουτοαπορίες".


Γράφει ο Μικρός ήρωας

Μόλις προχθές έστειλα μια ανοιχτή επιστολή προς τα blogs εκφράζοντας τις απορίες μου για το νέο σχέδιο για τα φρουτάκια και χθες ένα άρθρο στο πρώτο θέμα μου δημιουργεί άλλες. Κάνοντας μια περίληψη έχουμε τα εξής:


Επανέρχονται τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε μορφή κονσόλας. Τα μαγαζιά που θα τα έχουν θα παίρνουν άδεια ειδικά για να έχουν τις κονσόλες και η πρόσβαση στους ανήλικους θα απαγορεύεται. Τα μηχανήματα δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στο Ίντερντ ή να είναι δικτυωμένα μεταξύ τους. Για κάθε μηχάνημα ο επιχειρηματίας θα πρέπει να πληρώνει 4.000 ευρώ για τον έλεγχο και από 100 μέχρι 1.000 ευρώ φόρο. Τζόγος δεν θα υπάρχει.


Από όλα αυτά το υπουργείο περιμένει να κερδίσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ και φυσικά να γλυτώσει τα πρόστιμα της ΕΕ.


Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να ανταγωνιστεί ένα Ίντερνετ καφέ οπού όλοι οι υπολογιστές είναι δικτυωμένοι στο web καθώς και μεταξύ τους. Οι ενήλικοι των web cafe θα to γυρίσουν στα φρουτάκια απότομα και θα παρατήσουν το World of Warcraft και τα συναφή?


Για να μην παρεξηγηθώ δεν βρίσω τίποτα το κακό σε αυτό το σχέδιο, απλά επαναλαμβάνω ότι δεν καταλαβαίνω πως μπορεί μια τέτοια εταιρία να λειτουργήσει εν έτη 2009. Τα μόνα σενάρια που μπορώ να σκεφτώ είναι τα εξής:


Το υπουργείο αποφασίζει να απαγορεύσει τα web cafe, χωρίς να ξέρει ότι και αυτό θα φέρει πρόστιμο, και όλοι οι θαμώνες πάνε στα φρουτάκια. (Απίθανο ακόμα και για Ελλάδα αλλά ποτέ κaνείς δεν ξέρει σε αυτή τη χώρα)


Η κυβέρνηση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και δεν ξέρει τι θα πει “ψυχαγωγικό” παιχνίδι στην εποχή μας. (Είναι και αυτή μια πιθανότητα)


Το υπουργείο σιχαίνεται τα φρουτάκια πιο πολύ και από εμένα και δημιούργησε έναν πολύ έξυπνο νόμο που πρακτικά δεν επιτρέπει την λειτουργία τους αλλά γλυτώνει την χώρα από τα πρόστιμα. (Αν είναι έτσι μπράβο τους, υποκλίνομαι στο σχεδιασμό)


Το υπουργείο έχει κάνει μελέτες που αποδεικνύουν ότι πολλοί είναι νοσταλγοί της κονσόλας και οι έρευνες δείχνουν ότι τέτοιες επιχειρήσεις θα ήταν επιτυχημένες. (Και πάλι μπράβο τους. Ας βγάζουν οι επιχειρηματίες τα προς το ζην, το κράτος τους φόρους και ας κάνει χαβαλέ ο κόσμος. Δεν πειράζουν κανένα χωρίς τζόγο)


Το μόνο που φοβάμαι είναι την πιθανότητα της κουτοπονηριάς, του τύπου: "ας τα φέρουμε πρώτα χωρίς τζόγο και μετά το επιτρέπουμε και αυτό". Μπορεί να μοιάζει με θεωρεία συνομωσίας σε σχέση με τις άλλες πιθανότητες αλλά το αναφέρω και αυτό…


Διαβάστε και εσείς:


Έρχονται «φρουτάκια» και πρόσθετα μέτρα


31 Μαρτίου 2009, 00:01


Του Κωστή Πλάντζου


Στα … «φρουτάκια» και σε πρόσθετα εισπρακτικά ποντάρει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα για να καλύψει τη χάσκουσα «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.


Τις προσεχείς ώρες ή μέρες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα αποστείλει στην Eurostat τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 που, σύμφωνα με πληροφορίες και προς επιβεβαίωση των ρεπορτάζ που έχει μεταδώσει το protothema.gr, υπερέβη κάθε πρόβλεψη και ανήλθε σε 4,4% του ΑΕΠ, έναντι προβλέψεων για 3,4% στον κρατικό προϋπολογισμό και έναντι 3,7% στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε προ μηνός μόλις η κυβέρνηση.


Υπό αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου (φωτό) μεταβαίνει υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις και οιωνούς στις Βρυξέλες, την ερχόμενη Παρασκευή, για την κρίσιμη σύνοδο του συμβουλίου Εκοφίν, που θα επισημοποιήσει την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς ευρωπαϊκής επιτήρησης.


Την ίδια στιγμή, για να αποφύγει πρόστιμα εκατομμυρίων αλλά και εξοικονομήσει επιπλέον περίπου 200 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση νομιμοποιεί ξανά τα «φρουτάκια».


Με σχέδιο νόμου που θα καταθέσει, βάζει «ταρίφα» 250 ως 1.000 ευρώ στο κάθε μηχάνημα, ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής. Από αυτά, 5% θα πηγαίνει στα Ταμεία Ασφάλισης της Ελληνικής Αστυνομίας, 5% στους Δήμους και 90% στα κρατικά ταμεία.


Το τελικό νομοσχέδιο που έχει δοθεί για διαβούλευση τους αρμόδιους φορείς το νομοσχέδιο προβλέπει τέλος από 250 έως 1000 ευρώ για κάθε μηχάνημα που εγκαθίσταται (ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής) και αμοιβή τουλάχιστον 4.000 για την «πιστοποίηση» του μηχανήματος (ένας υποχρεωτικός έλεγχος ότι είναι ψυχαγωγικό και όχι «τυχερό»), συν 2.000 ευρώ για κάθε επανεξέταση.


Επιπλέον ξεκαθαρίζεται ότι επιστρέφουν μόνο τα ψυχαγωγικά παιχνίδια, ενώ απαγορεύονται ρητώς στη χώρα μας τα τυχερά ηλεκτρονικά παίγνια ή οποιοδήποτε παιχνίδι έχει σχέση με στοίχημα ή οικονομικό όφελος για τον παίκτη.


Σύμφωνα με την αιτιολογική που συνοδεύει το νομοσχέδιο, τα παιχνίδια αυτά θα έχουν την μορφή ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά πρέπει να μην έχουν δυνατότητα σύνδεσης με το internet ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή δικτύου, ώστε να μην μπορούν να μετατρέπονται σε τυχερά.


Ορίζεται ακόμα ότι «επιτρέπεται η διενέργεια μόνο των ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων και μόνο σε αμιγή καταστήματα διεξαγωγής τεχνικών παιγνίων». Τα μαγαζιά που θα έχουν τα ειδικά διαμορφωμένα και πιστοποιημένα μηχανήματα δεν μπορούν να έχουν άλλη εμπορική λειτουργία όπως πχ καφέ, εστιατόρια, σινεμά εμπορικό κέντρα κ.ο.κ.


Επιπλέον θα απαγορεύεται η είσοδος στα καταστήματα αυτά στους κάτω των 18 ετών.


Ο φόρος για τα μηχανήματα.

Ο φόρος για την κατοχή του μηχανήματος θα ορίζεται ως εξής:

  • Σε 100 ευρώ για κάθε μηχάνημα σε πόλεις με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους.
  • Σε 400 ευρώ για κάθε μηχάνημα στις πόλεις με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους που έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικές ή αρχαιολογικές ή με ιαματικά λουτρά.
  • Σε 600 ευρώ για κάθε μηχάνημα στις πόλεις με πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους.
  • Σε 800 ευρώ για κάθε μηχάνημα στις πόλεις με πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους.
  • Σε 1.000 ευρώ για κάθε μηχάνημα στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο το ετήσιο τέλος θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Για πλοία - πλωτά ναυπηγήματα το ετήσιο τέλος καθορίζεται από κοινού με τον υπουργό Ναυτιλίας.


Για τους παραβάτες προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον 20.000 ευρώ. Ορίζεται, επίσης, ότι απαγορεύεται η μετατροπή της ποινής, ενώ η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της.

Προβλέπεται ότι για όλες τις παραβάσεις, πέραν των προβλεπομένων ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται από την Αρχή που διαπιστώνει την παράβαση πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μηχάνημα ή ηλεκτρονικό υπολογιστή που λειτουργεί κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου, ενώ η αρχή που είναι αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας επιβάλλει προσωρινή ανάκληση της άδειας και σφράγιση του καταστήματος.

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται ακόμη:
  • νέου τύπου τεκμήρια για ακίνητα, Ι.Χ. και σκάφη αναψυχής που θα αποκτηθούν φέτος.
  • «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων.
  • υψηλότερη έκτακτη εισφοράς στα εισοδήματα πάνω από 150.000 ευρώ
  • νέα ρύθμιση για περαίωση και ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και
  • νέες αποκρατικοποιήσεις σε ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ Καζίνο Πάρνηθος και ΟΤΕ.

http://www.protothema.gr/content.php?id=27643

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου