Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ξεκάθαρες οι θέσεις του Πρωθυπουργού για το Κυπριακό.


Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία.
"...Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου έχει καταστεί ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό...", διακήρυξε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές με τρόπο κατηγορηματικό ότι το Κυπριακό "...παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και από την επίλυση του εξαρτάται η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων..."
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να αντιληφθεί ότι η δοκιμασμένη αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποφασιστικότητά της να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι παράμετροι καταλυτικής σημασίας ως προς το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας συμφωνημένης λύσης του κυπριακού.
Η εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε δηλώσεις περί δύο χωριστών "λαών" και "ιδρυτικών κρατών" που αντιβαίνουν τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι απαράδεκτη και μάταιη, τόνισε και αυτό εξήγησε, γιατί:

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. έχει καταδικάσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και όλες τις παράνομες τουρκικές αποσχιστικές ενέργειες και καλεί όλα τα κράτη-μέλη του να μην το αναγνωρίσουν ή διευκολύνουν καθ' οιονδήποτε τρόπο.
  • Πιέσεις και μεθοδεύσεις για τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, μέσω της λεγόμενης "παρθενογένεσης" συνομοσπονδιακού μορφώματος, δοκιμάσθηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν.
  • Η Κύπρος εντάχθηκε ενιαία στην Ε.Ε. και στη Συνθήκη Προχώρησης υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τον τρόπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα της, έπειτα από συμφωνία επίλυσης.
  • Η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με τη Λευκωσία.

"...Ο ειρηνικός αγώνας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τη συνολική επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις για εύκολες ή και ανώδυνες λύσεις. Ψευδαισθήσεις, όμως, δεν θα πρέπει να τρέφει και η άλλη πλευρά. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος...", επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου