Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Και ολίγα περί Βορείου Ηπείρου


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Περί παραβιάσεων και "φυγομαχίας" (για την οποία ο κ. Παπανδρέου κατηγορεί την κυβέρνηση), μικρή συνέχεια:
Τον Οκτώβριο του 2003, ο Τούρκος τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Γκιουλ επισκέφθηκε την Αθήνα για την υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Αλλά - προς δόξαν της Εκεχειρίας - είχαν προηγηθεί 59 παραβιάσεις από 33 τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων τα 12 οπλισμένα.
Ο κ. Παπανδρέου, όμως, είχε πει πως σχετικά με τις παραβιάσεις "...αντάλλαξαν απόψεις, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες (σ.σ. έτσι αποκαλούσε τότε τις παραβιάσεις), μια και αυτές συζητούνται σε επίπεδο διευθυντών των δύο υπουργείων!..."
Αλλά και στο θέμα του βορειοηπειρωτικού υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές. Πρόσφατα, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φρόντισε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλη Ντούλη και τον καταδικασμένο σε εξάμηνη φυλάκιση, χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και τριετή αναστολή των πολιτικών του δικαιωμάτων, δήμαρχο Χιμάρας Βασίλη Μπολάνο (επειδή διεκδίκησε το σεβασμό των διεθνών συνθηκών, που προβλέπουν αναγραφή των τοπωνυμίων στις και στη γλώσσα της μειονότητας).
Τον Οκτώβριο του 2003 διεξήχθησαν (επί σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φάτος Νάνο) εκλογές βίας και νοθείας στη Χιμάρα.
Στους Δρυμάδες είχαν ψηφίσει 111 άτομα, αλλά στην κάλπη βρέθηκαν 584 ψηφοδέλτια.
Εμφανίστηκαν να έχουν ψηφίσει και οι γονείς του Βορειοπειρώτη τότε επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ, (νεκρός από το 1965 ο πατέρας, υπέργηρη και εγκατεστημένη στις ΗΠΑ από το 1945 η μητέρα).
Αλλά η Αθήνα έδωσε μάχη υπέρ της αποσιώπησης του οργίου.
Το βράδυ της πρώτης εκείνης Κυριακής (οι εκλογές επαναλήφθηκαν λόγω της διεθνούς κατακραυγής ένα μήνα αργότερα, οπότε και εξελέγη ο Μπολάνος) από τηλεοράσεως ο γραμματέας του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ραμίζ Ρούτσι εξέφρασε δημοσίως τις ευχαριστίες του προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επειδή "προσαρμόσθηκε στις αλβανικές υποδείξεις περί μη ανάμειξης της Ελλάδας".
Και όταν, μετά τις επαναληπτικές εκλογές, η Αθήνα έστερξε επιτέλους να κάμει διάβημα στις Βρυξέλλες, ο Ρούτσι πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας πως… η Ελλάδα πρέπει να προσπαθεί να εξευρωπαΐσει τα Βαλκάνια και όχι να βαλκανοποιήσει την Ευρώπη!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου