Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Παραμένει στην Ελλάδα το ένα απο τα τέσσερα στρατηγεία του ΝΑΤΟ


Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή στο ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό στρατηγείο της Λάρισας, το ένα από τα τέσσερα που θα παραμείνουν στη Συμμαχία, όπως προβλέπεται από τη νέα Δομή Διοικήσεως του 2008, συμφωνήθηκε «καταρχάς» στην τελευταία σύνοδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ, στις αρχές Μαΐου στις Βρυξέλλες και έγινε γνωστό χθες από δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου, αλλά το όλο ζήτημα παραμένει σε εξέλιξη.
Το ACCS CAOC-4, όπως θα είναι η νέα ονομασία του, θα έχει ως τομέα ευθύνης τον εναέριο χώρο Ελλάδας, Τουρκίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
Το θετικό για την Ελλάδα είναι πως διατηρεί στο έδαφός της ένα από τα τέσσερα αεροπορικά στρατηγεία, που θα είναι πλήρως ενταγμένο στη ΝΑΤΟϊκή οργάνωση και χρηματοδότηση, με ενιαίο εναέριο χώρο ελέγχου τους αντίστοιχους των τεσσάρων προαναφερθεισών χωρών.
Το (καταρχάς) αρνητικό είναι ότι για το λόγο αυτό, όπως σε όλα τα ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία, ο διοικητής θα προκύπτει από προσυμφωνηθέν εκ περιδρομής (rotation) διοίκησης, που στην παρούσα τουλάχιστον φάση θα είναι μεταξύ Έλληνα και Τούρκου υποπτεράρχου (ενώ η άλλη χώρα θα έχει τον υποδιοικητή).
Όταν είναι Τούρκος διοικητής στο CAOC-4 της Λάρισας, θα έχουμε και τον επιτελάρχη του προϊστάμενου αεροπορικού στρατηγείου νοτίου πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, ο οποίος θα διαχειρίζεται όλα τα επιχειρησιακά θέματα του Στρατηγείου.
Παγίως ο διοικητής αυτός είναι Αμερικανός πτέραρχος.
Μέχρι τώρα το ΝΑΤΟ είχε δέκα CAOC, από τα οποία πέντε στη νότια πτέρυγα (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία), που ήταν εκτός συμμαχικού οργανογράμματος και χρηματοδότησης, καθώς χρηματοδοτούνταν από εθνικούς πόρους και έπειτα από «Μνημόνιο Κατανόησης» (Memorandum of Understanding/MOU) που έχει συναφθεί μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών και το SHAPE. Τώρα η Ελλάδα φιλοξενεί το CAOC-7 (Λάρισα) και η Τουρκία το CAOC-6 (Εσκί-Σεχίρ).
Στο πλαίσιο, λοιπόν, των περικοπών του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε να λειτουργήσουν πλέον τέσσερα στατικά CAOC (Δανία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα) και δύο αναπτυσσόμενα, ενώ τα δύο CAOC της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα υπάγονται στο αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης, στο πλαίσιο του προγράμματος του αεροπορικού συστήματος Διοικήσεως και Ελέγχου (Air Command Control System/ACCS).

1 comments:

  1. Εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή στο ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό στρατηγείο της Λάρισας, το ένα από τα τέσσερα που θα παραμείνουν στη Συμμαχία,
    ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή