Κυριακή 31 Μαΐου 2009

To δίλημμα αποδείχτηκε βαρύ ολίσθημα


Σε στροφή αντιπολιτευτικής τακτικής αναγκάζεται να προσφύγει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.
Η πολιτική των διλημμάτων, με την οποία επέλεξε να πορευτεί προς τις ευρωεκλογές, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Στην προσπάθειά της να απαντήσει η Ιπποκράτους στην προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, προσπάθησε με ένα δίλημμα, το οποίο όμως εκ των υστέρων αποδείχτηκε βαρύ ολίσθημα και οξύ πολιτικό ατόπημα, να ισοσκελίσει τις εντυπώσεις.
Το σύνθημα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", που χρησιμοποίησε αρχικά ουκ ολίγες φορές ο Γιώργος Παπανδρέου, όχι μόνο δεν αύξησε τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπικές έρευνες για τις ευρωεκλογές, αλλά συνεισέφερε σε μικρή, αλλά μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων.
Μετά από διαδοχικές συσκέψεις των στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, αποφασίστηκε να πέσουν οι τόνοι.
Και το δίλημμα περί "βαρβαρότητας" να μετατραπεί σε "αλλάζουμε η βουλιάζουμε".
Το δεύτερο δίλημμα, ωστόσο, δεν συγκέντρωσε θετικά σχόλια.
Κι αυτό γιατί ενώ επιλέχθηκε με την πρόθεση να μετατρέψει την μάχη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, επιδέχεται πλέον αρκετές ερμηνείες.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που από την πρώτη στιγμή που άκουσαν το δεύτερο δίλημμα σημείωναν ότι κύριο στόχο είχε τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, στο ΠΑΣΟΚ.
Δεν διστάζουν, μάλιστα, να επισημάνουν ότι μάλλον είναι περισσότερο μήνυμα προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Γιώργου Παπανδρέου για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, παρά για τους πολίτες και την ευρωεκλογική μάχη.
Κ. Μ.

1 comments: