Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Aντιδράσεις για την παραχώρηση 80.000 στρεμμάτων στη Mονή Bατοπεδίου


Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2003

Του Στέλιου Βραδέλη

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι κάτοικοι της Ξάνθης στο ενδεχόμενο παραχώρησης έκτασης 80.000 στρεμμάτων στη Μονή Βατοπεδίου.
H Μονή, επικαλούμενη βυζαντινό αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του Νικηφόρου Γ' Βοτανιάτη (1080) διεκδικεί τη λίμνη, τη νησίδα Αντά Μπουρού και άλλα 30.000 στρέμματα χέρσας και καλλιεργήσιμης γης γύρω από τη Βιστωνίδα από το Ελληνικό Δημόσιο.
Φορείς, όμως, και κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αυτό και αμφισβητούν την ορθότητα των ενεργειών που ακολουθήθηκαν προκειμένου να πετύχει η Μονή την παραχώρηση της έκτασης αυτής.
Όπως δηλώνουν στα "NEA" ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, αλλά και ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο η γνώμη του διαχειριστή της περιουσίας τής Μονής στην Ξάνθη, καθώς και του πατέρα μοναχού της Μονής, "που δεν αποτελούν τις αντικειμενικότερες επί του θέματος".
Γνωστή είναι επίσης η "πνευματική" σχέση του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας κ. Χρήστου Κωνσταντινίδη, που βιάστηκε να υπογράψει έγγραφο παράδοσης και παραλαβής της έκτασης (25 Ιουνίου 2003) προτού εκδικαστεί η υπόθεση, με τον ηγούμενο της Μονής, αρχιμανδρίτη Εφραίμ.
H Μονή κατέχει την επικαρπία της λίμνης και για τον λόγο αυτό ετησίως εισέπραττε το 15% των ακαθάριστων εσόδων του αλιευτικού συνεταιρισμού στο Πόρτο Λάγος, ενώ μεγάλο τμήμα της έκτασης που σήμερα διεκδικεί είχε μοιραστεί από το Δημόσιο σε καλλιεργητές.

Φωτιάδης: "...Δεν κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες..."

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Φωτιάδης όμως δηλώνει καθησυχαστικός "...για όσους έχουν τίτλους κυριότητας - ουδείς δηλαδή - από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς αυτοί δεν κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους...".
Οι κάτοικοι της περιοχής εκτός από το μέλλον των περιουσιών τους, φοβούνται και για πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, γιατί φιλοξενεί 214 είδη πουλιών.

Ο καθηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου ωστόσο δήλωσε στα NEA ότι "...έχουμε αναπτυξιακό όραμα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής..."

Στα σενάρια που συζητούνται περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός οργανωμένου ...βυζαντινού οικισμού, με ξενώνες, εστιατόρια, κ.λπ., στα πρότυπα παραδοσιακού τουριστικού χωριού.

Έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί για εμπλοκή Βρετανών στο επιχειρηματικό σχέδιο. Μάλιστα, ορισμένοι το συσχετίζουν με τα συχνά ταξίδια του Καρόλου, διαδόχου του βρετανικού θρόνου στο Άγιον Όρος και κυρίως στη Μονή Βατοπεδίου.

http://www.tanea.gr/

____________________________________

Κατά τα άλλα.!!! Το Πασοκ, ούτε καν γνωρίζει κατά που πέφτει η ...Βιστωνίδα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου