Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Προς πράσινα παπαγαλάκια: "Η σιωπή είναι χρυσός"


Δεν εξηγείται διαφορετικά.!!!

Φαίνεται πως τα πράσινα παπαγαλάκια εκτός από την αίσθηση της πραγματικότητος, χάσανε - σκοπίμως - και το ...μέτρο σύγκρισης με το ...χθές.
Γιατί, αν δεν τα είχαν χάσει όλα αυτά, θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούν και να μην προκαλούν με την διασπορά ψευδών ειδήσεων, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε "παραπληροφόρηση".
Και γιατί τα λέμε όλα αυτά;
Μα φυσικά για να αποκαταστήσουμε κάποιες αλήθειες, που κατά τα φαινόμενα, ο χρόνος τις έριξε στη δική τους ...λήθη.
Σκοπίμως επαναλαμβάνουμε, διότι την πραγματικότητα την γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον, πλην όμως δεν την ομολογούν.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
______________________
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ΑΠΕ - ΜΠΕ: "...οριακή αύξηση 0,3% σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και μείωση 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (δ' τρίμηνο του 2008). Εξάλλου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) οι ακαθάριστες επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Η μείωση αυτή οφείλεται αφενός μεν στη μείωση των επενδύσεων στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 30%, στις κατοικίες κατά 19,8% και στο μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 23,4%, ενώ στις λοιπές κατασκευές σημειώθηκε αύξηση κατά 35,5%.Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ η κατά 35,5% αύξηση τις λοιπές κατασκευές οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.Σε ότι αφορά την συνολική καταναλωτική δαπάνη σημειώθηκε μια αύξηση κατά 1% το α' τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 6,1%. Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε οριακή μείωση κατά 0,1%.Τέλος, σε ότι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές οι μεν πρώτες μειώθηκαν κατά 16,8%, οι δε δεύτερες κατά 20,2%...."

Πάμε ...παραπίσω:
__________________________
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" της 17.03.2004
και σε άρθρο του Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλου, διαβάζουμε:
"...Tα πρώτα ίχνη του "χάους" στη δημοσιονομική διαχείριση αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν χθες και αφορούν το 2003. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία το δημόσιο έλλειμμα το 2003 φαίνεται να διαμορφώνεται στο 1,7% του AEΠ, αντί του 1,4% που είχε γράψει στον προϋπολογισμό ο προηγούμενος υπουργός Oικονομικών κ. N. Xριστοδουλάκης. Aρχικά για το 2003 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε εμφανιστεί πλεόνασμα της τάξης του 0,5%, που ήταν από τότε πρόδηλο στον τέως υπουργό ότι δεν υπήρχε. Aπό τα στοιχεία της ευρωστατιστικής προκύπτει επίσης και αύξηση του δημοσίου χρέους, που με βάση τα νέα δεδομένα φαίνεται να βρίσκεται στο 102,4% του AEΠ, αντί του αναγραφόμενου 101,7% στον προϋπολογισμό. Tα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη επιδεινώθηκαν συνολικά το 2003 στην Ευρωζώνη, με το έλλειμμα να ενισχύεται στο 2,7% από 2,3% το 2002, και το δημόσιο χρέος να αυξάνεται από 69,2% στο 70,4% του ΑΕΠ. Τα μεγαλύτερα ελλείμματα καταγράφηκαν στη Γαλλία (4,1%), στη Γερμανία (3,9%), στη Ην. Βασίλειο (3,2%) και στην Ολλανδία (2%). Το υψηλότερο δημόσιο χρέος εμφάνισε η Ιταλία (106,2%) και ακολουθούν η Ελλάδα (102,4%) και το Βέλγιο (100,5%). Oι συγκεκριμένες εκτιμήσεις της Eurostat ειδικά για την περίπτωση της Eλλάδος που μας αφορά θα αναθεωρηθούν και άλλο (προς το δυσμενέστερο) στο μέλλον. Tούτο θα προκύψει και ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής απογραφής, που αποτελεί το πρώτο βήμα στο πλαίσιο της «θεραπείας» των δημοσίων οικονομικών. Tο κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2003, παραμένει μείζον πρόβλημα καθώς σταδιακά εμφανίζονται και νέα ελλείμματα που αρχικά δεν είχαν υπολογισθεί. Kατά πληροφορίες το έλλειμμα το 2003 δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 2,7% και να πλησιάσει το 3% του AEΠ. H παραδοχή εκ μέρους της χώρας μας της ύπαρξης ενός ελλείμματος υψηλότερου του αρχικώς υπολογιζόμενου για το 2003, δημιουργεί ένα ζήτημα στις σχέσεις της Eλλάδας με την Eυρωπαϊκή Eνωση. H εκτίμηση που επικρατεί στο νέο οικονομικό επιτελείο, είναι ότι υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην E.E., η Eλλάδα μπορεί εύκολα να πάρει μια αρκετά μεγάλη χρονική παράταση (μέχρι και 4 χρόνια) για να διαχειριστεί την ελλειμματική εικόνα, προκειμένου να πετύχει την ισορροπία στον προϋπολογισμό. Oι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμα ότι σε καμιά περίπτωση τούτο δεν μπορεί να εξισωθεί με το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της ύφεσης που έχει εκδηλωθεί στη συγεκριμένη χώρα και αποδίδεται λανθασμένα, στα μεγαλύτερα ελλείμματα που καταγράφηκαν εκεί μετά την αποχώρηση των σοσιαλιστών από την κυβέρνηση. H αλήθεια είναι διαφορετική καθώς η ύφεση στην Πορτογαλία ήταν κατά βάση αποτέλεσμα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και της ξαφνικής αδυναμίας τους να εξυπηρετήσουν τα δάνεια αλλά και να συνάψουν νέα..."
http://www.kathimerini.gr/
_____________________________
Αν εσείς νομίζετε ότι θα μας ...τρελάνετε, θα πρέπει να μάθετε, ότι είμαστε λιγότερο αφελείς απ' όσο νομίζετε.!

2 comments: