Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Απάντηση στο "Φέρτε μου ένα σέρτικο..."


Στις 11 Ιουνίου 2009 η εφημερίδα Ελευθεροτυπία δημοσίευσε άρθρο του κ. Ανδρέα Ρουμελιώτη με τίτλο "Φέρτε μου ένα σέρτικο..." http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=53151

Με αφορμή το παραπάνω άρθρο, η Κα Αγγελική Δήμου - Ψυχολόγος, απέστειλε τις απόψεις της με email στην εν λόγω εφημερίδα, πλην όμως οι "διευθύνοντες" αυτήν, έκριναν σκόπιμο να μην τις δημοσιεύσουν, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο τίτλος της εφημερίδας δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στην έννοια της λέξεως, τουλάχιστον.!
_______________________________________
Γράφει λοιπόν στην επιστολή της η Κα Αγγελική Δήμου:
Απάντηση στο "Φέρτε μου ένα σέρτικο..."

Μελέτησα με θαυμασμό τη μεγαλειώδη καπνιστική διαφήμιση της Ελευθεροτυπίας στο άρθρο του Ανδρέα Ρουμελιώτη “Φέρτε μου ένα σέρτικο...”. Στη συνέχεια προσπάθησα να αναλύσω τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το άρθρο το οποίο μπορεί να αποτελέσει case study σε μεταπτυχιακό marketing.
Κατ’ αρχάς ο αξιότιμος συγγραφέας απαξίωσε εύκολα τις δημοσκοπήσεις και αναφέρθηκε μόνο σε αυτούς που δε μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, διαλύοντας τις ελπίδες όσων θέλουν να προσπαθήσουν.
Στην ουσία μας είπε: "...Δε μπορείς να το κόψεις, ίσως να το περιορίσεις λίγο και αυτό μάλλον δε θα το καταφέρεις...."
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες της διακοπής του καπνίσματος, δηλαδή την αύξηση βάρους που παρατηρείται σε κάποιους πρώην καπνιστές. Πραγματικά ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουν όλοι να καπνίζουν. Σε αυτό πρόσθεσε και μια δόση ψυχολογίας, αναφερόμενος στο φροϋδικό στάδιο των καπνιστών και μη καπνιστών. Οι καπνιστές στο “στοματικό” οι μη καπνιστές στο … “πρωκτικό”. Ίσως σε ένα επόμενο άρθρο του να μας λύσει την απορία της σχέσης με το τσιγάρο όσων βρίσκονται στο φαλλικό στάδιο.
Αυτό όμως που με εξέπληξε ήταν ο τρόπος που παρουσίασε τη συναισθηματική του σχέση με το κάπνισμα και τη σημασία του σε σημαντικές καμπές της ζωής του. Μου θύμισε και εμένα τα τσιγάρα που έκανα με τον παιδικό μου έρωτα στην πίσω αυλή του σχολείου και είμαι σίγουρη ότι κατάφερε να δημιουργήσει παρόμοια συναισθήματα σε όλους τους αναγνώστες.
Ποιος θα τολμήσει να κόψει το κάπνισμα και να χάσει τόσες μνήμες που συνδέονται με αυτό?
Εγώ θα τολμήσω να πω ότι το έκοψα και καμιά μνήμη δεν χάθηκε. Το μόνο που έφυγε ήταν το βάρος από τα πνευμόνια μου κάθε πρωί και η αίσθηση της ανοησίας όταν ακουμπούσα 3 χιλιάρικα τη μέρα για τα πακέτα μου.
Θα πάρω σαν δεδομένο ότι η πληροφορία του κυρίου Ρουμελιώτη είναι σωστή, ότι αυτοί οι νόμοι είναι αποτέλεσμα της νίκης των ασφαλιστικών εταιρειών έναντι των καπνοβιομηχανιών. Αν είναι έτσι, πρέπει να σκεφτούμε ότι οι ασφαλιστικές θέλουν να παίρνουν λεφτά για συμβόλαια που ο δικαιούχος δε χρησιμοποιεί. Για να μην τα χρησιμοποιεί σημαίνει ότι δεν αρρωσταίνει…
Προσωπικά, προτιμώ να κάνω πλούσια την ασφαλιστική μου παρά να είμαι σε ένα κρεβάτι αξιοποιώντας το συμβόλαιο. Καλά έκαναν και κέρδισαν.
Και ας μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Δεν έχουμε καπνοαπαγόρευση. Απλά προστασία του μη καπνιστή επιβάλει ο νόμος. Τα περίπτερα θα συνεχίσουν να είναι φορτωμένα με τσιγάρα και οποίος θέλει αγοράζει και κάνει όπου επιτρέπεται.
Κλείνοντας θα κάνω μια παραίνεση στον Ανδρέα το Ρουμελιώτη και θα τη γράψω και εγώ με φροϋδικούς όρους: Υπάρχουν τόσες απολαύσεις που επιτρέπονται. Ίσως αν μετακινηθεί από το “στοματικό” στάδιο που είναι τώρα και πάει προς το “γεννητικό” που είναι και το τελευταίο στάδιο της φροϋδικής κλίμακας τότε το τσιγάρο να σταματήσει να φαντάζει ως το σημαντικότερο πράγμα του κόσμου.
Το στοματικό στάδιο είναι απλά το πρώτο αγαπητέ κ. Ρουμελιώτη.
Οι άνθρωποι εξελίσσονται.
Αγγελική Δήμου
Ψυχολόγος

3 comments:

  1. Σοβαρή εφημερίδα διαβάζετε κυρία μου. Αυτές οπι εφημερίδες κάνουν ρεπορτάζ δυο μέρες πριν το συμβάν, όπως το Βήμα, το έθνος και βάλε. Ευτυχώς που στα εγκαίνια του μουσείου της ακρόπολης τους πήραν και τις μάσκες. Η λύση είναι μία. Μην ξαναγοράζεις εφημερίδα εκτός και αν σου αρέσει κανένα CD ή DVD. Για τίποτε άλλο δεν κάνουν. Τα συμφέροντα των αφεντικών τους κοιτάζουν. Μπλοκ και πάλι μπλοκ και ειδικά αυτά που τα ρίχνουν στα ίσια χωρις παρωπίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pios xerei posa exei parei gia na grafei auta pou grafei.....synaiteros me tis kapnobiomixanies......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιοι δεν μπορούν να κοιμηθούν με αυτό τον νόμο καλά θα κάνουν να το καταλάβουν γιατί απο 1 Ιούλη το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται!

    p.s Οι εφημερίδες πλέον έχουν χάσει την προσωπικότητα τους...είναι μέλη μεγαλοεκδοτικών με ότι συνέπειες αυτό επιφέρει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή