Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων κ. Μιχάλη Παντούλα

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 13.7.09
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1987
13.07.09


Προς:

Τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: "Προσάρτηση τμήματος της αυλής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων σε ιδιωτικό οικόπεδο για το χαρακτηρισμό του ως άρτιου και οικοδομήσιμου"

  • Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό μαθητών (372 μαθητές) σχολείο Α/θμιας Εκπ/σης στο Ν. Ιωαννίνων. Το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή Αμπελοκήπων του Δήμου Ιωαννιτών και το πρώτο κτίριο που χτίστηκε εκεί προέβλεπε τη στέγαση 150 μαθητών. Λόγω, όμως, της ραγδαίας ανάπτυξης, που παρατηρήθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή, ο αριθμός των μαθητών υπερδιπλασιάστηκε με αποτέλεσμα να προστεθεί προσφάτως νέα πτέρυγα, γεγονός που απομείωσε σημαντικά τον αύλειο χώρο του σχολείου. Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα κατασκευάστηκε σε οικόπεδο, το οποίο με την Ε19521/76 Πράξη της Υπηρεσίας Οικισμού, που εγκρίθηκε με το από 12/6/76 Π.Δ. (ΦΕΚ 218/Δ/76), χαρακτηρίστηκε ως χώρος σχολείου.
  • Στο χαρακτηρισμένο σχολικό αυτό χώρο εντάσσονταν και παρακείμενο οικόπεδο 600τ.μ. περίπου, για το οποίο, έως το 1999, δεν κινήθηκε η διαδικασία απαλλοτρίωσής του. Και τούτο γιατί οι εκάστοτε δημοτικές αρχές του Δήμου Ιωαννιτών δεν διέθεταν την απαιτούμενη δαπάνη απαλλοτρίωσής του, αλλά ούτε και προσέφεραν στην ιδιοκτήτη εναλλακτική λύση για ανταλλαγή του οικοπέδου αυτού με άλλο ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών.
  • Το 1999 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών προέβη στη λήψη της πρωτοφανούς απόφασης όχι μόνο να μην απαλλοτριώσει το οικόπεδο των 600τ.μ. με στόχο την απόδοσή του στο σχολείο, αλλά να προσαρτήσει και τμήμα της ήδη μειωμένης επιφάνειας της αυλής του στο εν λόγω οικόπεδο έτσι ώστε αυτό να χαρακτηρισθεί άρτιο και οικοδομήσιμο και να δοθεί η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του να ανεγείρει οικοδομή.
  • Κατόπιν όλων αυτών και του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών έγινε γνωστή προσφάτως από τις ενέργειες του ιδιοκτήτη του παρακείμενου προς το σχολείο οικοπέδου να κατασκευάσει πενταώροφη οικοδομή στο συγκεκριμένο χώρο, αφαιρώντας προς τούτο και τμήμα του ελάχιστου αύλειου χώρου του

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

    Εάν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να παρέμβει άμεσα και μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων να δοθούν τα χρήματα, που απαιτούνται για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, ώστε αυτό να αποδοθεί στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων για την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του μεγαλύτερου σε αριθμό μαθητών σχολείου Α/θμιας Εκπ/σης στο Νομό Ιωαννίνων.

    Ο ερωτών βουλευτής

    Μιχάλης Παντούλας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου