Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Πέθανε η π. πρόεδρος των Φιλιππίνων Κορασόν Ακίνο

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών η Κορασόν Ακίνο, πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων και ηρωίδα της επανάστασης του 1986 με τη "δύναμη του λαού".
Η Ακίνο εισήλθε στην πολιτική μετά τη δολοφονία του συζύγου της, γερουσιαστή της αντιπολίτευσης Μπενίνιο Νινόι Ακίνο, στις 21 Αυγούστου 1983, η δολοφονία του οποίου προκάλεσε άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις εναντίον του τότε δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος.
Το Φεβρουάριο του 1986, η Ακίνο ηγήθηκε εκατομμυρίων συμπατριωτών της σε μία "λαϊκή εξέγερση" τεσσάρων ημερών που ανάγκασε τον Μάρκος και την οικογένειά του να διαφύγουν και να εξοριστούν στη Χαβάη.
Υπηρέτησε ως πρόεδρος των Φιλιππίνων έως το 1992.
Η Ακίνο θεωρείτο σύμβολο της δημοκρατίας όχι μόνο στη χώρα της αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έλαβε πολλές διακρίσεις για το ρόλο της στην ανατροπή της δικτατορίας.
Το περιοδικό "Τάιμ" μάλιστα την είχε ανακηρύξει "Γυναίκα της Χρονιάς" το 1986 και το 1987 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Η Ακίνο έπασχε εδώ και 16 μήνες από καρκίνο και είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και χειρουργείο, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από τον Ιούνιο.
"...Η μητέρα μας απεβίωσε ειρηνικά από καρδιοπνευμονική ανακοπή...", δήλωσε ο γιος της, γερουσιαστής Μπενίνιο Ακίνο Τζούνιορ, στην εθνική τηλεόραση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου