Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Συσκευή ανιχνεύει καρκίνο του πνεύμονα στην αναπνοή

Ελπίδες για ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο δίνει μία νέα συσκευή που μπορεί να ανιχνεύει άμεσα τον καρκίνο στην αναπνοή του ασθενούς, πολύ πριν οι όγκοι εμφανιστούν στις ακτινογραφίες ή τις τομογραφίες.
Πρόκειται για έναν αισθητήρα κατασκευασμένο από νανοσωματίδια χρυσού και σύμφωνα με τους ερευνητές εμφανίζει ακρίβεια σε ποσοστό 86% στη διάγνωση του καρκίνου.
Η συσκευή θα είναι φορητή και αρκετά φθηνή για να μπορούν να την χρησιμοποιούν καθημερινά οι γιατροί, ενώ οι ισραηλινοί ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή αυτή θα μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου.
Ο καρκίνος των πνευμόνων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοτώνει περίπου 1,3 εκατ. άτομα ετησίως στον κόσμο και είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς (18% των συνολικών θανάτων).
Μόνο των 15% των ασθενών ζουν πάνω από πέντε χρόνια, αφού η διάγνωση της ασθένειας γίνεται καθυστερημένα.
Να σημειωθεί ότι τα τεστ ανάλυσης της αναπνοής έχουν αναγνωριστεί από τους επιστήμονες ως μία εναλλακτική και πολλά υποσχόμενη μέθοδος διάγνωσης για διάφορες παθήσεις.
Το 2006 ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να μυρίζουν τον καρκίνο στην αναπνοή των ασθενών με εντυπωσιακή ακρίβεια της τάξης του 99%.
Η συγκεκριμένη συσκευή θα πρέπει να περάσει πρώτα από πολλές ακόμα δοκιμές και να πάρει την έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές πριν αρχίσει η παραγωγή της, μια διαδικασία που, κατά τους δημιουργούς της, αναμένεται να διαρκέσει τρία ως πέντε χρόνια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου