Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Ερχονται φόροι σε κινητά και Ι.Χ.

Με τους λογαριασμούς του Αυγούστου θα πληρώσουν οι κάτοχοι κινητών, τα νέα τέλη κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσικλετών άνω των 1.929 κ.ε. θα πληρώσουν το νέο ειδικό φόρο μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας για το 2010.
Στα ειδοποιητήρια που θα στείλουν οι Εφορίες για την προμήθεια του ειδικού σήματος, μετά το Σεπτέμβριο θα αναγράφεται ξεχωριστά το ποσό του ειδικού φόρου που αναλογεί με βάση τον κυβισμό.
Το συνολικό ποσό (τέλη + ειδικός φόρος) θα πρέπει να πληρωθεί στην ημερομηνία που αναγράφεται ως συνήθως στα ειδοποιητήρια, και πάντως μέχρι τις 31-12-2009. Εκπρόθεσμη πληρωμή του ειδικού φόρου επιφέρει πρόστιμο 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης επί του αντίστοιχου ποσού.
Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας και το γενικό γραμματέα Αθ. Σκορδά προς τις Εφορίες για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3775/2009 (ΦΕΚ 122 Α΄ /21. 7. 2009) σχετικά "με τον ειδικό φόρο επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης με μεγάλο κυλινδρισμό κινητήρα, το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας".
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, ο ειδικός φόρος θα συνεισπράττεται με το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας κάθε έτους από το 2010 και μετά.
Τα ποσά του ειδικού φόρου κλιμακώνονται από 150 ευρώ, (Ι.Χ. από 2.000 μέχρι 2.500 κυβικά), μέχρι 650 ευρώ (από 5.000 κυβικά και άνω).
Απαλλάσσονται τα οχήματα που έχουν τεθεί σε ακινησία για ολόκληρο το έτος δηλαδή πριν από την 1.1.2010 καθώς και διάφορες κατηγορίες (ανάπηροι κ.λ.π.)
Το τέλος στα καρτοκινητά είναι 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας, ενώ για τα κινητά με συμβόλαιο, διαμορφώνεται ανάλογα με το μηνιαίο λογαριασμό από 12% για λογαριασμούς μέχρι 50 ευρώ, έως 20% για λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ο νόμος ισχύει ήδη από την 1η Αυγούστου 2009 και ως εκ τούτου, τα νέα τέλη θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, καθώς και τη διάθεση καρτών ή χρόνου ομιλίας.
Ωστόσο, και σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομίας, προβλέπεται μεταβατική περίοδος πριν την επιβολή του τέλους στα καρτοκινητά για το διάστημα από 1-8-2009 έως 15-9-2009.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να διαθέτουν στο εμπόριο κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας που δεν περιλαμβάνουν το τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας.
Κάντε "κλικ" στον πίνακα για πλήρες μέγεθος.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου