Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Το "κόμπλεξ" της Ελλάδας και το όνομα της γείτονος

Του ΝΑΣΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ*

Μεταφέρουμε αυτούσιο το άρθρο του συντάκτη, χωρίς καμία δική μας παρέμβαση και τα ...σχόλια δικά σας.

_______________________

Γιατί παρεμποδίζει η «ισχυρή Ελλάδα» την είσοδο μιας μικρής και ακίνδυνης χώρας σε διεθνείς οργανισμούς; Διότι ακριβώς η πολιτική αυτή υποκρύπτει τους κρυφούς «πόθους» της Ελλάδας για διάλυση της γειτονικής χώρας. Η συνεχής παρεμπόδιση της συμμετοχής της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς στοχεύει στην αποσταθεροποίησή της. Οι «Σαμαράδες» επενδύουν» σε μελλοντική διάλυση της γειτονικής χώρας, μέσω πιθανών διεθνικών (Αλβανο-Μακεδονικών) εντάσεων-συγκρούσεων. Αυτή την πολιτική «κατασκευής εχθρού» εφαρμόζει το «βαθύ κράτος» της; Ελλάδας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η δήθεν «υποχώρηση» της ελληνικής πολιτικής με την πρόταση περί γεωγραφικών προσδιορισμών όπως «Βόρεια» ή «Άνω Μακεδονία» γεννούν λογικά τον συνειρμό ότι υπάρχει Μακεδονία «διαιρεμένη» σε Νότια και Βόρεια. Αυτόματα ο οποιοσδήποτε μη υποψιασμένος, λογικός άνθρωπος, θα αναρωτηθεί: Γιατί η «Βόρεια» και «Νότια» Μακεδονία να είναι χωρισμένες; Μήπως όπως το Βιετνάμ ή η Κορέα πρέπει να είναι «Ενωμένες»; Δεν είναι τυχαίο ότι ο αλυτρωτισμός στην Ελλάδα σχετικά με τη Βόρεια Ήπειρο ονειρεύεται «ένωση» με τη «Μητέρα πατρίδα». Κάθε Έλληνας εθνικιστής θα μπορεί να υιοθετεί την «ερμηνεία» ότι η σημερινή νότια ζώνη της αρχαίας Μακεδονίας δεν «απελευθερώθηκε» κατά τους βαλκανικούς πολέμους. Η οποιαδήποτε «λύση» περί γεωγραφικών προσδιορισμών είναι τροφή στους εθνικιστές να ονειρεύονται την ενσωμάτωση-κατάκτηση της «Άνω Μακεδονίας» στο μέλλον. Αντιστοίχως, ένα τέτοιο πρόθεμα θα φούσκωνε τα μυαλά και σε γραφικούς εθνικιστές στη γειτονική χώρα.

Η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι η πλέον ουδέτερη ρεαλιστική ονομασία για τη γειτονική χώρα. Το πολιτικό πρόθεμα «Δημοκρατία» περιγράφει επαρκώς μια πολιτική-κρατική οντότητα. Αποτελεί την ιδανική λύσηπολιτειακή ταυτότητα μιας ανεξάρτητης χώρας χωρίς καμία πολιτική σχέση με περιοχές στις γειτονικές χώρες, γιατί πολύ απλά αυτές είναι γεωγραφικές «Μακεδονίες» (Βουλγαρία, Αλβανία) ή γεωγραφικές-διοικητικές περιοχές (Ελλάδα). Δεν αποτελούν αντίστοιχες κρατικές οντότητες όπως π.χ. ομοσπονδίες ή αυτόνομες περιοχές με ίδια ονομασία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Βουλγαρία ούτε στην Αλβανία. Στη χώρα μας είναι απλά διοικητικές Περιφέρειες που περιγράφουν ακριβώς τη διοικητική διαίρεση στη Βόρεια Ελλάδα με πολιτικό-γεωγραφικό πρόθεμα (όπως π.χ. «Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», κ.λπ.), σε πλήρη αντίστιξη προς την κρατική οντότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη και ασφαλέστερη για όλους λύση.

Η άρνηση γενικά του δικαιώματος της γειτονικής χώρας στη χρήση του συνταγματικού της ονόματος σε διεθνές και διμερές επίπεδο, και η επιμονή σε γεωγραφικούς ή άλλους «νέους» προσδιορισμούς στοχεύει στην «από-εθνικοποίηση» της με την άμεση αμφισβήτηση της ταυτότητας του λαού της. Είναι το κλειδί του ζητήματος και η πεμπτουσία της ελληνικής εθνικιστικής πολιτικής από το 1991 έως σήμερα. Το να μην αποδέχεται η Ελλάδα το δικαίωμα ενός λαού στον αυτοπροσδιορισμό όχι μόνο συνιστά προσβολή κατά του συγκεκριμένου λαού, αλλά και θέτει τα θεμέλια διεθνούς διασάλευσης των κανόνων ειρηνικής συνύπαρξης. Συνιστά a priori εχθρική πολιτική της Ελλάδας αναφορικά με την περιοχή των Βαλκανίων και της Ευρώπης, και συνάμα υποθήκη αρνητικών προτύπων σε ό,τι αφορά τις νέες γενιές των συμπολιτών μας.

Τέλος, ενώ δεν υπάρχει διεθνής νομική πρόβλεψη για χρήση συντομογραφίας του ονόματος «FYROM» ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά αντιθέτως ορίζεται η χρήση του πλήρους «περιγραφικού» ονόματος μέχρι τη διευθέτηση του «προβλήματος», η Ελλάδα αντ’ αυτού προωθεί παρανόμως και συστηματικά σε διάφορα Fora τη συντομογραφία «FYROM» αποσιωπώντας το «περιγραφικό όνομα», προκειμένου να αποφεύγεται εντελώς η χρήση του όρου “Μακεδονία”. Σε ελληνικά ΜΜΕ εύκολα βλέπει κανείς τη χρήση «ΠΓΔΜ» ή «FYROM», ή του γελοιοδέστερου «ΦΥΡΟΜ», ως απόδειξη ενός βαθιά ριζωμένου πλέον κόμπλεξ.

______________________________________

* Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι δικηγόρος και μέλος του Συνασπισμού.

9 comments:

  1. Να πάτε να μείνετε στα Σκόπια κύριε.
    Δεν μας είπατε όμως κάτι απλό: Γιατί δεν θέλουν το όνομα "Σκόπια"??? Γιατί επιμένουν στο "Μακεδονία"??? Γιατί δεν μιλάτε για τις δήθεν "Μακεδονικές" μειονότητες στην Ελλάδα και άλλα πολλά??? Είστε εχθρός της πατρίδας κύριε και απαξιώ να αναφέρω το όνομά σας. Πρέπει να ντρέπεστε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΩΡΟΣ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΣΤ ΣΚΑΤΟΚΟΠΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αφου αφηνουμε ΑΓΙΑΡΤΟΥΤΑ τετοια προδοτικα σκυλια καλα να παθουμε, ρε πλακωστε ΤΟΝ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟ ΤΣΟΓΛΑΝΟ ΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ , καθεστε και απαντατε στα σκουληκια αυτα της αριστερας,

    καμμια ανοχη πλεον,

    να παει στην ΠΟΥ ΓΟΥ ΔΟΥ ΜΟΥ (ετσι την λεμε εμεις ρουφιανε) να ζησει ο αλητης,

    ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΨΩ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΑΧΩ ΧΑΜΕΝΑ. ΤΕΤΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΑΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Ο ΣΥΝ.
    ΣΟΦΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο θεωδωριδης ειναι γνωστη πλεον περιπτωση.

    στην παρδαλη εφημεριδα ας πουμε αυγη ψαξτε στο ιντερνετ αρθρα του για το εθνος ,παρελασεις κλπ.

    μια αναζητηση με το ονομα του [και του πατρος του που ο ιδιος το μολυνει στον ποντο] θα σας παει στην κοκκινη συνιστωσα του συριζα.

    το τι ειναι αυτοι μπειτε στην σελιδα τους να αηδιασετε.

    σκληρος εθνομηδενιστης αρνειται την συνεχεια του ελληνικου εθνους (και το ιδιο το εθνος ως εννοια μονο το ελληνικο ομως καταπως φαινεται ..).


    ανηκει στην πτερυγα των πρασινοκοκκινων δικτυων που στελνουνε απο τον υμητο πουλμαν αγαπης στα σκοπια με τους αγωνιστες μακεδονες χαφιεδοπρακτορες εκει της χωρας να τους υποδεχονται και να παριστανουν εκεινοι τους αναρχοτροτσκιστες.

    συνεχεια του προδοτικου κομματιου του κκε 1917-1949 συνεχιζει η παρεα αυτων τα σταλινικα και εβραικα στρατηγηματα της κομινφορμ σαν γνησιος λακες-απολωλος του ποντου.

    μισει καθετι το ελληνικο περισσοτερο και απο τουρκος η σκοπιανος μισελληνας.

    νοιωθει αβαστακτο το βαρος του ελληνικου ιστορικου φορτιου να το κουβαλα και το πετροβολα με τα δικα του κομπλεξ που αναπληρωνει ψυχαναλυτικα βλεποντας τα στους αλλους.

    γελοια περιπτωση αναρχικου δικηγορου,απο τα αμφιθεατρα της τρουμπας της απαξιωμενης αναρχονομικης στα εξαρχεια,πηρε και αυτος το δρομο του σαν καλος αναρχοχαφιες της αμερικης.

    ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΙ ΚΟΜΠΛΕΞ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ.

    ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΑΚΟ Ε ΤΑ ΟΙΔΙΠΟΔΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ.

    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΕΝΑ ΣΟΥΙ ΓΚΕΝΕΡΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥΡΚΟΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΑΝ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΝΤΡΕΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ.

    ΑΦΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ,ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΘΕΩΔΩΡΙΔΙΔΩΝ ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή Σόφη.
    Θα ξεκινήσω από μια δική σου φράση:
    "ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ"
    Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο εκφράσθηκε κια μια άλλη άποψη σε μορφή ανάρτησης.
    Δηλαδή αν το περιεχόμενο της ανάρτησης το "έριχνε" στα σχόλια, θα έπρεπε να τα διαγράψω;
    Άλλωστε το έχω πει χιλιάδες φορές.
    Το παρόν blog δεν ειναι κομματικό γραφείο.

    gianniotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΤΣΙΠΡΙΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν υπήρχε λόγος να ανεβάσεις αυτό το άρθρο. Δεν υπήρχε λόγος να του δώσεις "βήμα" και να τον κάνεις διάσημο. Άσχετα με το βρισίδι που του αξίζει, αυτό που ήθελε, το πέτυχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγω σε αντιθεση με τους υπολοιπους σχολιαστες θα παρακαλεσω τον καλο Θεουλι να εχει γερο και υγιη τον κ.Θεωδωριδη και τους ομοιους του εκει στην Κουμουνδουρου,οπως θα τον παρακαλεσω να κρατησει γερο και δυνατο ενα δεντρο που υπαρχει στην πλατεια του χωριου μου,γιατι καποια στιγμη στο μελλον ο Θεωδωριδης,οι ομοσταυλοι του και τα κλαδια αυτου του δεντρου θα γνωριστουν πολυ,μα παρα πολυ καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή