Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Τέλος η προσωποκράτηση για χρέη έως 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο

Αυξήθηκε σε 150.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, πάνω από το οποίο θα κινείται η διαδικασία της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο.

Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία κοινοποιείται η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, το νέο αυξημένο όριο θα ισχύσει από τις 16 Σεπτεμβρίου 2009.

Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι όσοι κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτού του νόμου (16 Σεπτεμβρίου 2009) κρατούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 231 έως και 243 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, για ποσό μικρότερο των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, απολύονται με επιμέλεια του διευθυντή της φυλακής.

Ακόμα προβλέπεται ότι αποφάσεις που διατάσσουν προσωπική κράτηση για ποσό κατώτερο των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί δεν εκτελούνται, ενώ εκκρεμείς αιτήσεις προϊσταμένων ΔΟΥ και τελωνείων, καθώς και ένδικα μέσα κατά πρωτόδικων αποφάσεων για χρέη κατώτερα του ως άνω ποσού, δεν εισάγονται για συζήτηση.

Πάντως, πέρα από την προσωποκράτηση, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να λάβει και άλλα μέτρα κατά των οφειλετών του Δημοσίου, όπως είναι:

Η κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Η κατάσχεση ποσών εις χείρας τρίτων, μεταξύ των οποίων και οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά, όπως προβλέπεται, σε μισθούς και συντάξεις η κατάσχεση θα γίνεται στα ποσά που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Δηλαδή, μετά την κατάσχεση θα απομένει στον οφειλέτη ποσό 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Επίσης, για τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει συσταθεί ένας ενιαίος εισπρακτικός μηχανισμός, που θα αναλάβει να εισπράξει τις οφειλές από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Συνολικά, τα ανείσπρακτα χρέη φτάνουν σε 32 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά εισπράξιμα θεωρούνται χρέη ύψους 5-8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα προέρχονται από οφειλές πτωχευμένων επιχειρήσεων, δημοσίων επιχειρήσεων κ.λπ.

Γι΄αυτά τα 31 δισ. κάνει λόγο το Πασοκ, ενώ γνωρίζει πολύ καλά, ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ...ΠΟΤΕ.!

1 comments:

  1. "Επίθεση με σπρέι από μέλη της Χρυσής Αυγής δέχθηκε η τραγουδίστρια Σοφιά Παπάζογλου έξω από σταθμό του μετρό σήμερα.
    Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι πέταξε προεκλογικό φυλλάδιο που της δώσανε.
    Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Γεννηματάς για αξιολόγηση της κατάστασής της."

    NA TOYΣ XAIΡETAI TO Blog ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή