Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

"Κόβει το βήχα" των Σκοπιανών ο Βούλγαρος πρόεδρος.!

Πήρε φόρα ο Σκοπιανός πρόεδρος Νίκολα Γκρουέφσκι και κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία, πριν από μερικές ημέρες, άρχισε να …κατακτά τον κόσμο, μιλώντας για Μακεδόνες του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν.
Έλα όμως που οι Βούλγαροι δεν σηκώνουν πολλά - πολλά, και έτσι ήταν άμεση η απάντηση του προέδρου τους Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος – επίσης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία - μίλησε για "απαράδεκτες εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της Βουλγαρίας".
Μάλιστα ο κ. Παρβάνοφ, αν και η χώρα του είναι νέο μέλος στην ΕΕ, προειδοποιεί τα Σκόπια ότι η στήριξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή τους προοπτική "δεν είναι άνευ όρων".
"...Η υποστήριξή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των ίδιων των γειτόνων μας και από την άμεση άρση παρόμοιων διεκδικήσεων...", τόνισε ο κ. Παρβάνοφ και κάλεσε την πΓΔΜ να σεβαστεί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Μαρίν Ράικοφ, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Παρβάνοφ, δήλωσε ότι τα Σκόπια "...θα πάρουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή τους στην ΕΕ, μόλις λύσουν τα προβλήματα με τους γείτονες τους...".
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ συνέστησε στην κυβέρνηση της πΓΔΜ "να ενημερωθεί προσεκτικά για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπου επιθυμεί να ενταχθεί".
Παράλληλα τόνισε ότι η Βουλγαρία επιθυμεί να λάβει τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Διεύρυνσης, ενώ τόνισε ότι θα συναντηθεί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, μετά από αίτημά του, και θα συζητήσουν τις δηλώσεις Γκρούεφσκι.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου