Συλλήψεις ζήτησε χθες ο εισαγγελέας για τα σχολεία που παραμένουν υπό κατάληψη στην πόλη.
"Όχι", λένε οι αστυνομικοί, "δεν πρόκειται να συγκρουστούμε με τα παιδιά".
Δικογραφίες σε βάρος καταληψιών μαθητών, μέχρι και συλλήψεις και παραπομπή των καταληψιών σε αυτόφωρη διαδικασία, ζήτησε χθες ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου από την αστυνομία για τα σχολεία που παραμένουν υπό κατάληψη στην πόλη. “Εφαρμόστε τον νόμο”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο έγγραφό του ο εισαγγελέας, την ώρα που ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υποστηρίζουν πως “οι καταλήψεις των σχολείων δεν είναι αστυνομικό θέμα”, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνουν επεμβάσεις σε συγκροτήματα, ενώ αντιδράσεις προκλήθηκαν και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το έγγραφο του κ. Παπαγεωργίου στάλθηκε χθες το πρωί στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης και ουσιαστικά ο εισαγγελέας υποστηρίζει πως τα περιθώρια ανοχής εξαντλήθηκαν για τις καταλήψεις και “απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα”, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές. “Επειδή προφανώς η δική μας ʽήπιαʼ υπόδειξη και η παιδαγωγική συμβουλευτική παρέμβαση διευθυντών και καθηγητών γυμνασίων και λυκείων δεν υπήρξε σε όλες τις περιπτώσεις αποτελεσματική, αφού οι καταλήψεις συνεχίζονται, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του νόμου”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην εισαγγελική παραγγελία.
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών στο έγγραφό του υποδεικνύει στους αστυνομικούς-διοικητές των τμημάτων που θα διαπιστώσουν ότι στην περιοχή τους γίνεται κατάληψη πως “οφείλουν να σχηματίσουν ποινικές δικογραφίες για το αυτόφωρο πλημμέλημα της παρεμπόδισης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών”. Μάλιστα επισημαίνει πως οι διαδικασίες θα γίνουν σε συντονισμό με τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης “ειδικά για περιπτώσεις συλλήψεων”, όπως ακριβώς αναφέρει.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
“Δεν πρέπει να καταργηθεί ο παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου. Όποια προβλήματα δημιουργούνται πρέπει να λύνονται μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Εμείς ως συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε αναλάβει την ευθύνη όπου προέκυπταν τέτοιου είδους θέματα. Όμως τέτοιες ενέργειες από την πλευρά της εισαγγελίας λειτουργούν εμπρηστικά. Οι μαθητές στην παρουσία των αστυνομικών θα λειτουργήσουν ανακλαστικά”, λέει το μέλος του δ.σ. της Γʼ ΕΛΜΕ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί, υπήρξε μια τροποποίηση στον ποινικό κώδικα που επιτρέπει σε πράξεις αυτοδικίας - όπως είναι οι μαθητικές καταλήψεις - την παρέμβαση αστυνομικών μέσα στα σχολεία. Πάγια θέση της ΟΛΜΕ είναι η κατάργηση της διάταξης αυτής αλλά και η επίλυση των προβλημάτων στα σχολεία από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Γʼ ΕΛΜΕ, Τριαντάφυλλος Τρανός, εξηγεί ότι τέτοιες παρεμβάσεις “παραβιάζουν τη λειτουργία του σχολείου” και συμπληρώνει ότι “τέτοια θέματα τα λύνει η σχολική κοινότητα μόνη της”.
Αντιδρά η αστυνομία.
Αντιδρά η αστυνομία.
“Δεν πρόκειται να συγκρουστούμε με τα παιδιά”, απαντούν από την πλευρά τους αξιωματικοί της ΕΛΑΣ όταν ενημερώθηκαν για το έγγραφο του εισαγγελέα. Υποστηρίζουν πως το θέμα των καταλήψεων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την αστυνομία και ότι απαιτούνται “λεπτοί χειρισμοί και διακριτικότητα”. Εκφράζουν μάλιστα τη δυσφορία τους για την εισαγγελική παρέμβαση, επισημαίνοντας πως οι καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα περιορισμένες και το φαινόμενο φθίνει. “Η σχολική κοινότητα είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο για τέτοια ζητήματα, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς έρευνες μέσα σε σχολεία”, υπογραμμίζουν αστυνομικοί.
Φθορές σε αφύλακτα σχολεία.
Χθες στη Θεσσαλονίκη υπό κατάληψη τελούσαν τρία σχολεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τέσσερα στην Ανατολική, ενώ σε ορισμένες σχολικές μονάδες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης οι μαθητές βρίσκονταν στα σχολεία τους απέχοντας όμως από τα μαθήματα. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου άγνωστοι μπήκαν στο χώρο του 9ου Γυμνασίου στην οδό Δελφών, στην Ανάληψη, το οποίο συστεγάζεται με το 9ο Λύκειο, και προκάλεσαν φθορές στο κυλικείο.
Όπως εξήγησε ο διευθυντής της διεύθυνσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Λ. Ταπανίδης, “άγνωστα άτομα, πιθανόν εξωσχολικά, μπήκαν στο σχολείο και σκόρπισαν προϊόντα μέσα στο κυλικείο, χωρίς όμως να αφαιρέσουν είδη. Οι ίδιοι οι μαθητές που είχαν κάνει κατάληψη στο σχολείο δεν βρίσκονταν στο χώρο όταν έγινε το περιστατικό”. Γεγονός είναι ότι στη διάρκεια των καταλήψεων οι περισσότερες από τις σχολικές μονάδες παραμένουν αφύλακτες, αφού -θεωρητικά τουλάχιστον- την ευθύνη για τη λειτουργία του σχολείου αναλαμβάνουν οι καταληψίες μαθητές.
Το θέμα της φύλαξης των σχολείων έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, καθώς ήδη σε σχολεία που τελούσαν την περασμένη εβδομάδα υπό κατάληψη στο Κορδελιό είχαν συμβεί μικροσυμπλοκές μεταξύ μαθητών, ενώ στο 2ο Γυμνάσιο στον πεζόδρομο της Ικτίνου σημειώθηκαν κλοπές κινητών τηλεφώνων από εξωσχολικούς, οι οποίοι μπήκαν στο χώρο του σχολείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την παρέμβαση του εισαγγελέα είχαν προκαλέσει πριν από δύο εβδομάδες οι εκτεταμένες φθορές που έγιναν στο σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη στη διάρκεια κατάληψης.
Οχι τα παιδια,τους γονεις τους να συλλαβουν,γιατι σαν κηδεμονες που ειναι φερουν την αποκλειστικη ευθηνη για τις εκνομες πραξεις των παιδιων τους καθως και για την εκθεση τους,διοτι ξερουμε ολοι πολυ καλα τι γινετε μεσα στα σχολεια που τελουν υπο καταληψη,χρηση ναρκωτικων,τζογος,χρηση αλκοολ,σεξουαλικες συνευρεσεις με εξωσχολικους κι αλλα πολλα που οι γονεις ουτε που τα φανταζοντε εκτος κι αν ειναι αριστεροι,τοτε καμαρωνουν κι απο πανω.
ΑπάντησηΔιαγραφή