Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Σε αφανισμό οδηγούνται οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου

Πολλά και δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο, στα οποία, αν δεν σκύψουν με ενδιαφέρον οι αρμόδιοι, θα οδηγήσουν στον αφανισμό του κλάδου.
Χαρακτηριστική και συνάμα ενδεικτική είναι η πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Στην Ήπειρο από το 2000 έως το 2009, δηλαδή μέσα σε μια περίπου δεκαετία, οι βοοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής μειώθηκαν σε ποσοστό 60% περίπου.
Το κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που εισπράττουν οι αγελαδοτρόφοι, παράλληλα με τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος (το οποίο πωλείται στους καταναλωτές ως «φρέσκο»), οδηγεί σε διαρκή μείωση του αριθμού των Ηπειρωτών αγελαδοτρόφων.
Ακόμη οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στην περιοχή μας διστάζουν να ενταχθούν σε προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, καθώς η εμπειρία από τους ελάχιστους που το έκαναν, ήταν αρνητική.
Και αυτό, γιατί έμπλεξαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί η Ηπειρωτική κτηνοτροφία, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης ενός πολύ μεγάλου μέρους της.
Οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι διεκδικούν μια σειρά από μέτρα, όπως:

  • Πάγωμα χρεών ληγμένων και άληκτων από όλες τις τράπεζες για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος.
  • Η αποπληρωμή να γίνει μετά την τριετία σε 10 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο.
  • Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000 ευρώ κάθε εκμετάλλευσης και υπό την προϋπόθεση αυτή να λειτουργεί τα τελευταία 2 χρόνια.
  • Οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους όλων των κλάδων και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ προς τους κτηνοτρόφους στο 12%.
  • Κατάργηση του ΕΤΑΚ στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Αύξηση των επενδύσεων στην κτηνοτροφία με αναμόρφωση και ενίσχυση του επιχειρησιακού προγράμματος της Δ’ Προγραμματικής περιόδου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ και να αυξηθεί το όριο πληρωμών στα 500.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση στα Σχέδια Βελτίωσης.
  • Δημιουργία ειδικού ΤΕΜΠΜΕ για τις κτηνοτροφικές και αγροτικές επιχειρήσεις.
  • Άμεση αποπληρωμή των υλοποιημένων Σχεδίων Βελτίωσης.
  • Καταβολή χωρίς καθυστερήσεις της εξισωτικής αποζημίωσης, όπως και της ενιαίας ενίσχυσης.

sportime

1 comments:

  1. Και ο Αργύρης τι έκανε τόσα χρόνια εκεί στην Ήπειρο. Κοίταζε με ρουσφέτια στους συναιτερισμούς να μαζεύει ψήφους. Χειροκροτήσετε τον κ.κ. Ηπειρώτες. Απορώ πως κρατιέσται ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή