Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Mε "ανοιχτό μυαλό" η Ελλάδα στις συνομιλίες για τα Σκόπια

"Η Ελλάδα προσέρχεται με εποικοδομητικό πνεύμα στις συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων", επανέλαβε σήμερα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, με αφορμή την αποψινή συνάντηση του Έλληνα διαπραγμευτή, Αδ. Βασιλάκη, με τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη.
Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, και αφού επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, απάντησε:
"...Θα περιμέναμε από την ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει την ακραία ρητορική, που επιβαρύνει και την διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτές οι δηλώσεις μαρτυρούν μία εμμονή σε ψυχροπολεμικές ιδέες. Πέρα από τις αβάσιμες και ιστορικά ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις, που διατυπώνουν, η αναφορά σε Μακεδόνες από την ”αιγαιατική Μακεδονία” δεν είναι απλώς ιστορικά ανακριβής, αλλά αποδεικνύει με τον πλέον επίσημο τρόπο την αναχρονιστική επεκτατική και αλυτρωτική αντίληψη, που διέπει τη σημερινή ηγεσία της πΓΔΜ. Είναι αντίθετη στις Αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και συνιστά ουσιώδη παραβίαση βασικών προβλέψεων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας..."
«Υπάρχει μπροστά μας το ορόσημο του Δεκεμβρίου», απάντησε σε άλλο ερώτημα ο εκπρόσωπος, κάνοντας αναφορά στην πολιτική βούληση που μένει να αποδειχθεί, ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ.
"...Αυτή τη στιγμή, η ηγεσία της πΓΔΜ έχει να διάλέξει. Μπορεί να διαλέξει την προκλητική, την ανιστόρητη, τη ρητορική πολιτική, που ακολουθούσε μέχρι σήμερα, αλλά αυτό έχει επιπτώσεις. Είναι, ουσιαστικά, στο χέρι του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο οποίος κρατάει στοχέρι του το κλειδί της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του...", κατέληξε ο κ. Δελαβέκουρας.
antinews

3 comments:

  1. Φίλοι νεοδημοκράτες, οι απόψεις όλων είναι σεβαστές αλλά τα ντοκουμέντα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ είναι ντοκουμέντα.

    Εδώ τα λέει όλα περί σκοπιανου κλπ. ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

    αναρωτιέμαι ποιός είναι ο προδότης, τελικά, τόσα χρόνια.

    ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΕΙΣ.

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

    Δείτε το, αξίζει, τα σχόλια δικά σας.

    http://www.youtube.com/watch?v=BhTg3C-9DUo&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουρκία και ΠΓΔΜ προ των Πυλών

    Η ελληνική διπλωματία μπροστά σε νέα δεδομένα: η Κομισιόν δίνει το πράσινο φως για την ένταξη των Σκοπίων στην ετήσια «έκθεση προόδου» για τη γειτονική χώρα, ενώ θετικά είναι τα συμπεράσματά της και για την Τουρκία.

    Ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι πρόεδρος της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. και ΠΓΔΜ. Τον ρωτάμε αν το «πράσινο φως» της Κομισιόν ανοίγει οριστικά τον δρόμο για ένταξη των Σκοπίων.

    «Καθόλου. Απλώς αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αν θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις» δηλώνει ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle. «Τώρα βέβαια η Ελλάδα μπορεί να το μπλοκάρει, η Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο στο Συμβούλιο, αλλά υπάρχει και μία πίεση προς τα Σκόπια. Η Ε.Ε. τους είπε ότι ναι, είστε όντως υποψήφιοι για να ενταχθείτε, άρα καθίστε τώρα σε ένα τραπέζι και με τους Έλληνες για να συζητήσετε το φλέγον πρόβλημα που υπάρχει...»

    «Έγιναν λάθη…»

    Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων θεωρεί ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα σηματοδοτεί μία νέα ευκαιρία. Απευθύνει άραγε μομφή κατά της προηγούμενης κυβέρνησης; Και πιστεύει ότι η ελληνική διπλωματία έχει κάνει λάθη στο παρελθόν;
    «Τα λάθη έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, χοντρά και μεγάλα λάθη. Το σύνθετο όνομα τότε, το ΄92, ήταν εφικτό, ήταν εύκολο. Εν τω μεταξύ χάθηκε αυτή η ευκαιρία και σήμερα βρισκόμαστε σε δύσκολες διαπραγματεύσεις, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το 80% του κόσμου έχει αναγνωρίσει τη FΥRΟΜ με το όνομα, το οποίο αναγράφεται στο σύνταγμά τους».

    Στα Σκόπια η έκθεση της Κομισιόν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας.
    Προβληματίζεται η Αθήνα από αυτές τις εξελίξεις; ρωτάμε την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.
    «Φυσικά μας προβληματίζει» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Είναι μία εξέλιξη που δεν είναι για μας ευχάριστη. Από την άλλη θα κάνουμε σκληρές προσπάθειες, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το όνομα, κρατώντας όμως στο τραπέζι όλα τα εργαλεία. Δηλαδή το βέτο είναι για μας μία πιθανότητα, γιατί πιστεύουμε ότι αν δεν υπάρξει επίλυση του ονόματος δεν μπορεί η ΠΓΔΜ να προχωρήσει στην Ευρώπη».

    Διαβάζοντας τα πιο πάνω φαίνεται ότι, δεν είναι και τόσο ευχάριστα τα πράγματα όπως διαπιστώσατε για την Εξωτερική μας πολιτική.

    Η έκθεση της Κομισιόν ανάβει το πράσινο φως για Σκόπια και είναι θετική για την Τουρκία.
    Τζάμπα πήγαν τα ταξίδια του Πρωθυπουργού μας !!!!
    Ένα πράγμα όμως μου κάνει εντύπωση, ότι όλοι περιμένουν λύση απ αυτή την Κυβέρνηση, γιατί άραγε?
    Λέτε να ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε?

    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_2553.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009
    ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

    Τα πάντα όλα.
    Αυτό είχε πει ο Αλέφαντος αναφερόμενος στα του ποδοσφαίρου και έγινε σλόγκαν και έκφραση της καθημερινής μας ζωής.
    Το σλόγκαν αυτό φαντάζει και ακούγεται επίκαιρο στις μέρες μας στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και όχι μόνο.
    Ας δούμε όμως, τι πράγματι "παίζεται", ποια είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τι μας "ετοιμάζουν, στα Εθνικά μας θέματα.

    Και οι δύο χώρες θα πρέπει να "πιεσθούν" είπε ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας (που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) κ. Carl Bildt και θεωρεί ότι ο χρόνος, για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, έχει επέλθει. Ο Κος Bildt λέει επίσης ότι, η διαφορά του ονόματος θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό

    Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμεν Μπαγκίς κάνει λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» στις ηγεσίες Αθήνας και Άγκυρας για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών «Χρειάζονται δύο θαρραλέοι ηγέτες για να λύσουν τα προβλήματα και νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία». Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, «βλέπει» πρόοδο ως τον Δεκέμβριο.

    Το σκηνικό, λοιπόν, έχει ήδη στηθεί. Αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι η προετοιμασία του εδάφους είχε αρχίσει παρασκηνιακά πριν από τις εκλογές και μάλιστα με τη συμμετοχή της αμερικανικής διπλωματίας. Η Ουάσιγκτον θεωρεί μεγάλη ευκαιρία το γεγονός ότι στην ηγεσία των δύο χωρών είναι ο Γ. Παπανδρέου και ο Τ. Ερντογάν. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας διαδικασίας, η οποία –σύμφωνα με πληροφορίες– θα είναι πυκνή και ταχύρρυθμη.

    Πληροφορίες για «κλείσιμο» του Σκοπιανού, σε σύντομο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους, κυκλοφόρησαν επίμονα τις τελευταίες 48 ώρες στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Τι μας λένε τα παραπάνω:

    * Να πιεστούμε και να πεισθούμε
    * Όλα θα γίνουν με ταχείς ρυθμούς
    * Να οπλιστούμε με θάρρος
    * Είναι καλή η συγκυρία

    Με λίγα λόγια, όλα τα θέματα επί τάπητος, όλα τα θέματα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
    Τα ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ τώρα θέλουν να τα επιλύσουν, γιατί άραγε?
    Γιατί δεν το έκαναν πριν, δεν ήταν θαρραλέος ο Καραμανλής, ήταν ανθεκτικός στην πίεση, δεν πείθονταν εύκολα?
    Άραγε πριν δεν υπήρχαν λύσεις-προτάσεις και ως δια μαγείας τώρα προέκυψαν?

    Στο παρελθόν οι προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να βρουν λύσεις "κολλούσαν" στο γεγονός ότι οι Τούρκοι ζητάνε πάντα πολλά, που μέχρι τώρα καμιά κυβέρνηση δεν δέχθηκε να δώσει. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

    Η προσμονή μας και η ευχή μας είναι "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ" να έχουν θετική έκβαση για τη χώρα μας και ποτέ να μην αξιωθούμε να δούμε, "ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΙΟ"

    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_9246.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή