Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Το "New Deal" του Γιωργάκη.!

Τον Μάρτιο του 1933, λίγους μόλις μήνες από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία και εν μέσω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, ο Φράνκλιν Ρούζβελτ εξήγγειλε την πολιτική τού "New Deal".

(Φωτο): Ηταν 20 Μαρτίου του 2008.
Ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε κατέβει στην πορεία για το ασφαλιστικό. Τώρα ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσει ως πρωθυπουργός.
--------
Εξασφαλίζοντας τότε τη συμμαχία των "κοινωνικών εταίρων", εφάρμοσε ένα πακέτο μέτρων, γνωστών ως 3Rs:
Relief (ανακούφιση των εργαζομένων),
Reform (μεταρυθμίσεις παντού),
Recovery (ανάκαμψη της οικονομίας).

**Ο Γ. Παπανδρέου, αντιμέτωπος σήμερα με τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας, δανείζεται κάποια στοιχεία από αυτή τη συνταγή προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πολιτών σε μέτρα που μελετά να εφαρμόσει.
**Στο New Deal «αλά ελληνικά», ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: Ενώ η πολιτική του Ρούζβελτ σήμαινε μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και διοχέτευση χρήματος στην οικονομία, η πολιτική Παπανδρέου στοχεύει, αντιθέτως, σε ροή χρήματος στα κρατικά ταμεία, μέσω αύξησης των φορολογικών εσόδων και μείωσης των δημόσιων δαπανών.
Κοινό στοιχείο των δύο σχεδίων είναι μόνο η επιδίωξη να υπάρξει δέσμευση πολιτείας και κοινωνικών εταίρων σε συγκεκριμένους στόχους, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση σε προσδιορισμένο χρόνο και να ακολουθήσουν οι... «καλύτερες μέρες».
**Γι' αυτό ακριβώς και συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου πιστεύουν ότι η προσπάθεια πρέπει να έχει χαρακτήρα «κοινωνικού συμβολαίου», στο οποίο αντισυμβαλλόμενοι θα είναι η κυβέρνηση από τη μια και οι επαγγελματικές ενώσεις και τα συνδικάτα από την άλλη.
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις
Το νέο σχέδιο για το οποίο θα μιλήσει σύντομα ο πρωθυπουργός, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θα περιγράφει σαφείς στόχους. Ως τρόπος σύναψης, μάλιστα, αυτού του «κοινωνικού συμβολαίου» θα προβληθεί η αναλυτική συζήτηση.
Στόχος είναι να προκύψουν συμφωνίες ώς τις αρχές της άνοιξης, οπότε θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή υπό τη μορφή νομοσχεδίων:

1 Ασφαλιστικό:
Η θέση της κυβέρνησης ξεκινάει από την παραδοχή ότι δεν έχει πρόθεση να αυξήσει τα γενικά όρια ηλικίας πάνω από τα 65 χρόνια. Αυτό που θα επιδιώξει να συμφωνηθεί είναι:
Αλλαγές στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης, νέο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά, αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας με ένταξη των μεταναστών στο σύστημα εισφορών και διαφορετικό management στα ταμεία.
* Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα και να θεσπιστεί η κατώτατη εγγυημένη σύνταξη, η οποία θα καλύπτει μεγάλο μέρος των πολιτών που σήμερα ζουν σε δύσκολες συνθήκες.

2 Φορολογικό:
Στη διαβούλευση με τα συνδικάτα, τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων και τον ΣΕΒ, θα τεθεί η ανάγκη για ένα νέο φορολογικό σύστημα, βάση του οποίου θα είναι η ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
* Στόχος της αλλαγής θα είναι η αύξηση της φορολογικής ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων. Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι οι εκπρόσωποί τους είναι πιθανόν να συμφωνήσουν στα τεκμήρια διαβίωσης, δύσκολα όμως θα συμφωνήσουν σε αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού εισοδήματος.

3 Εργασιακά.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
* Στο Δημόσιο θα επανακαθοριστεί ο θεσμός των συμβασιούχων, θα ενεργοποιηθεί ξανά η συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών και θα καθοριστεί σχέδιο για τις μετατάξεις, ώστε να μετακινηθούν υπάλληλοι από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό.
Λιγότερο Δημόσιο
«Ο στόχος», λένε στο μέγαρο Μαξίμου, «είναι ένα Δημόσιο με λιγότερους υπαλλήλους, οι οποίοι θα εξελίσσονται αξιοκρατικά και θα έχουν καλύτερες αμοιβές».
* Στον ιδιωτικό τομέα, πάλι, θα τεθεί στο τραπέζι η ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων, η επέκταση των εγγυήσεων της εργατικής νομοθεσίας για όσους εργάζονται με «μπλοκάκι» και η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.

4 Παιδεία:
Πρόθεση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού είναι η πλήρης αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος - από την προσχολική αγωγή μέχρι τη φοίτηση στα ΑΕΙ και τη μεταπτυχιακή έρευνα.
* Η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, η πιστοποίηση εκμάθησης ξένης γλώσσας μέσα στο σχολείο, η δυνατότητα σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα να έχει πρωτοβουλία στη διαμόρφωση του προγράμματος και η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ με στόχο την απεξάρτηση του μαθητή από το φροντιστήριο είναι μερικές από τις αιχμές.

5 Πολιτικό σύστημα:
Μετά την εκλογή αρχηγού στη Ν.Δ., με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο εκλογικό σύστημα, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμο και το σχέδιο για νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, ο οποίος επίσης θα τεθεί σε διάλογο στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές του 2010.

Συνδυασμός αλλαγών
* Στο πλαίσιο αυτό, είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν θέματα διαφάνειας, πολιτικού χρήματος και σχέσεων με τα ΜΜΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνει ρόλο και ο Γ. Ζορμπάς (βλέπε σελ. 22).
*Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η πορεία αυτού του διαλόγου δεν θα είναι εύκολη: Το ΚΚΕ έχει ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή του, ενώ στην ίδια κατεύθυνση είναι πολύ πιθανόν να κινηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η στάση της Ν.Δ. θα εξαρτηθεί (και) από τη νέα ηγεσία της. Συνεργάτης του πρωθυπουργού, ωστόσο, σπεύδει να επισημάνει ότι «εκείνοι που θα απέχουν, θα μείνουν και εκτεθειμένοι στην κοινωνία, που θέλει να δοθούν λύσεις».
*Με τις παραπάνω αλλαγές σε συνδυασμό με κάποιες άλλες (απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων), κορυφαίος υπουργός ευελπιστεί ότι θα αλλάξει η εικόνα της χώρας και θα σταλεί «μήνυμα συνέπειας, γνώσης και αποφασιστικότητας» προς την Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς, που περιγράφουν την οικονομική κατάσταση με μελανά χρώματα.
Οι αιτιάσεις αυτές θεωρούνται από το μέγαρο Μαξιμου υπερβολικές και κάποιες εντάσσονται σε κερδοσκοπικές διαθέσεις με στόχο τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.
Από το οικονομικό επιτελείο τονίζεται, άλλωστε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δανεισμού: «Το δανειακό πρόγραμμα του 2010 είναι μειωμένο σε σύγκριση με εκείνο του 2009 και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εξυπηρέτησή του», βεβαιώνει στην «Κ.Ε.» ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.
enet

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου