Μια νέα περίοδο πολιτική αναταραχής και αντιδικίας μεταξύ των κομμάτων στη Βουλή για υποθέσεις του παρελθόντος άνοιξε η κυβέρνηση, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της πίεσης που η ίδια δέχεται για την πολιτική της, κυρίως σε αυτόν τον τομέα.
Την κατάθεση Εξεταστικών Επιτροπών για μία σειρά θεμάτων που έχουν κυριαρχήσει στο παρελθόν στην επικαιρότητα είχε προαναγγείλει η κυβερνητική πλευρά, κανείς όμως δεν περίμενε να αναλάβει πρωτοβουλίες στη δεδομένη χρονική συγκυρία.
Ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση αυτή την περίοδο καταγγέλθηκε από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι έχει να κάνει με τη δημιουργία εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και τις κυβερνητικές αδυναμίες να δοθούν άμεσα και αποτελεσματικά λύσεις. Εξάλλου η κατάθεση προτάσεων για τέσσερις Εξεταστικές (Siemens, Ομόλογα, Χρηματιστήριο και Βατοπέδι) ουσιαστικά σημαίνει πολύμηνη αντιπαράθεση στη Βουλή, την ώρα που η χώρα βρίσκεται μπροστά σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.
Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες στο επίμαχο ζήτημα των Εξεταστικών είναι προφανές ότι εμπεριέχει κινδύνους για το κυβερνών κόμμα, δεδομένου ότι στις δύο από τις τέσσερις υποθέσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα εμπλέκονται δικά του στελέχη.
Ωστόσο, μέσα από τη διαδικασία αυτή το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι προσδοκά δύο πράγματα:
Πρώτον, να κλείσει οριστικά «πληγές» που κουβαλά από το παρελθόν και να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο.
Δεύτερον, την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εικόνας και τη στήριξη των εξαγγελιών της περί διαφάνειας. Το τελευταίο θεωρείται ζητούμενο για το επιτελείο του κ. Παπανδρέου, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες κλήθηκε να διαχειριστεί ζητήματα που εγείρουν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.
Ηδη, μέσα σε περίπου δυόμισι μήνες η κυβέρνησης κλήθηκε να απολογηθεί για διορισμούς γενικών γραμματέων «φίλων» των υπουργών, για «κουμπάρους» που τοποθετήθηκαν σε Οργανισμούς, ακόμα και για την αποχώρηση στελέχους της για πολιτικά ρουσφέτια.
Το τελευταίο αφορά τον πρώην, πλέον, υφυπουργό Εσωτερικών Ντίνο Ρόβλια, ο οποίος δεν πρόλαβε ούτε να πάρει αρμοδιότητες στο Υπουργείο του και υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Αν και το θέμα υποβαθμίστηκε επικοινωνιακά από την πλευρά του Μαξίμου, πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννήθηκαν σε βάρος της κυβέρνησης σε ηθικό και πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ο κ. Ρόβλιας αποκαλύφθηκε ότι έκανε εξυπηρετήσεις για μεταθέσεις και μετατάξεις, ενώ την περίοδο θητείας του ΠΑΣΟΚ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν από τους «πρωτεργάτες» κατά της ρουσφετολογίας και της αδιαφάνειας.
Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ...
-
Αν νομίζετε πως περνάτε δύσκολες εποχές και πως η εξαθλίωση κτυπά την πόρτα
σας, ρίξτε μια σύντομη ματιά στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ και
ξανασκε...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου