Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Χάος στο Ιράν από τις διαδηλώσεις. Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες

Η αστυνομία συνέλαβε 300 άτομα.
Αγνοείται δημοσιογράφος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης.

Περισσότεροι από δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στην Τεχεράνη, στις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν σήμερα δύο στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου του Ιράν, του μεταρρυθμιστή Μοχάμαντ Χαταμί και τρεις στενούς συνεργάτες του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ανακοίνωσε η ιστοσελίδα του βουλευτών της αντιπολίτευσης Palemannews.ir.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, συνελήφθη νωρίς σήμερα το πρωί ο Εμπραχίμ Γιαζντί, στέλεχος του αντιπολιτευτικού κινήματος στο Ιράν.

«Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τον συνέλαβαν στο σπίτι του στις τρεις τα ξημερώματα. Νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές είχαν συλλάβει και κρατήσει για λίγες ώρες την ανιψιά του», μετέδωσε η ιστοσελίδα Jaras.

Ο Γιαζντί, που ηγείται του Κινήματος της Ελευθερίας, ήταν υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, αλλά παραγκωνίστηκε από τους σκληροπυρηνικούς.

Ο Γιαζντί είχε συλληφθεί και μετά τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Η ιρανική αστυνομία συνέλαβε περίπου 300 άτομα κατά τη διάρκεια των αντί-κυβερνητικών διαδηλώσεων σήμερα την Τεχεράνη, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB επικαλούμενο ανώτατα στελέχη της αστυνομίας.
Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού Dubai TV δήλωσε πηγή του τηλεοπτικού καναλιού.

«Χάσαμε την επαφή μαζί του περίπου από το μεσημέρι», δήλωσε η πηγή αναφερόμενη στον Ρέντα αλ Μπάσα, έναν δημοσιογράφο συριακής καταγωγής που είναι ανταποκριτής για την κρατική τηλεόραση του Ντουμπάι στην Τεχεράνη.

«Ενημερώσαμε τις αρχές ότι έχει εξαφανιστεί, αλλά δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμα αν έχει συλληφθεί», συνεχίζει η ίδια πηγή.

«Οι συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της Τεχεράνης έχουν ενταθεί (...) Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στις πλατείες Αζάντι και Ενκελάμπ για να διαλυσει τους διαδηλωτές», αναφέρει η ιστοσελίδα Jaras.

Σεβασμό προς τη ζωή ζητά η Ιταλία

Η Ιταλία ζήτησε «τον σεβασμό της ζωής» με αφορμή τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ιράν και συνιστά τον «διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης» που θα βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής αποτελεί μία βασική αξία που πρέπει να υπερασπίζεται παντού και σε κάθε περίπτωση», προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών «ελπίζει να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στο Ιράν στο πλαίσιο του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως του σεβασμού της ζωής».

Διαμαρτυρίες από κληρικό

Ηγετικό στέλεχος της ιρανικής αντιπολίτευσης επέκρινε την σκληροπυρηνική ηγεσία της χώρας για τη δολοφονία αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορταστικών εκδηλώσεων, τονίζεται σε ιστοσελίδα του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου.

«Τι συνέβη σε αυτό το θρησκευτικό σύστημα που διατάσσει τη δολοφονία αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια της ιερής ημέρας της Ασούρα;» αναρωτάται στη δήλωσή του στην ιστοσελίδα Jaras ο μετριοπαθής κληρικός Μέχντι Καρουμπί, ο οποίος κατετάγη τέταρτος στις προεδρικές εκλογές.

«Γιατί οι ηγέτες δεν σέβονται μία τέτοια ημέρα;», πρόσθεσε.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και ο ανηψιός του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσέιν Μουσαβί. Ο θάνατος του Αλί Χαμπίμπι Μουσαβί Χαμένε περιγράφεται από τις αντιπολιτευτικές ιστοσελίδες ως «μαρτύριο», ενώ η κρατική τηλεόραση αποδίδει τη δολοφονία του «σε άγνωστους δράστες».

Καναδική καταδίκη

Ο Καναδάς καταδίκασε την «ωμή βία» που χρησιμοποιήθηκε χθες από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν εναντίον των διαδηλωτών και κάλεσε την Τεχεράνη να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Καναδάς «ανησυχεί ιδιαίτερα για την βίαιη καταστολή που επιχειρήθηκε σήμερα (χθες) 27 Δεκεμβρίου από το ιρανικό καθεστώς κατά πολιτών που εξέφραζαν το δικαίωμά τους στην έκφραση και στη συνάθροιση με την ευκαιρία της (θρησκευτικής γιορτής) Ασούρα», τονίζει σε ανακοινωθέν του ο καναδός ΥΠΕΞ Λόρενς Κάνον.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας για ακόμη μία φορά κατέφυγαν στην τρομοκρατία και τη βία κατά των πολιτών του Ιράν», οι οποίοι «αξίζουν να ακούγεται η φωνή τους», τονίζει ο Kαναδός υπουργός.

«Η κυβέρνηση του Καναδά καταδικάζει την χρήση ωμής βίας από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και καλεί γι' άλλη μία φορά το Ιράν να σεβασθεί τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτει.

kathimerini
Bookmark and Share

5 comments:

  1. Για περισσοτερες και ποιο πολλες αληθειες για τα συμβαινοντα στο Ιραν εδω:

    http://www.rezapahlavi.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Reza για να πάρεις κλικ από εμάς θα πρέπει να έχεις και άρθρα στα Ελληνικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 28 Δεκεμβρίου 2009 5:15 μ.μ.
    Μιλας εξ ονοματος "Γιαννιωτη"; ή "Ιασωνα";

    Μα καλα εσεις διαβαζετε Sunday Times, Margaret Wente/MEMRI, Kenneth Polack/CIA/MOSSAD/SISMI, London Times, και εχετε δυσκολια να διαβασετε Reza Pahlavi "φτιασιδομενο" στο SABAN CENTER; και στο Brookings Institute;
    Με βρηκατε μικρο και με κοροϊδευτε;

    Τι πραματα ειναι αυτα;
    Αντε μη σας πω καμμια ιστορια με Κουβεϊτιανα μωρα, Θερμοκοιτιδες, παγωμενα πατωματα νοσοκομειων, Θωμαδες Λαντους, και κλαιουσες Κουβεϊτιανες νοσοκομες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ 5:45 μμ.
    Δεν ξέρεω τί υπαινίσσεσαι με το:
    Μιλας εξ ονοματος "Γιαννιωτη"; ή "Ιασωνα";
    Γίνε πιο σαφής...
    Δεν χρειάζεται να μιλάει ουδείς εξ ονόματος Γιαννιώτη ή Ιάσωνα.
    Και οι δύο έχουν δική τους φωνή.

    gianniotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    Pίγη διαπερνούν τη σπονδυλική στήλη των κορυφαίων Aμερικανών και Eυρωπαίων πολιτικών και διπλωματών κάθε φορά που η συζήτηση έρχεται στην Aίγυπτο.

    H εποχή του 81χρονου Xόσνι Mουμπάρακ έχει ουσιαστικά φτάσει προ πολλού στο τέλος της, αλλά η άρνησή του να εγκαταλείψει την εξουσία και να προχωρήσει στη σχεδιασμένη διαδοχή του, ώστε να διασωθεί το ζωτικής σημασίας για τις HΠA και το Iσραήλ ολοκληρωτικό καθεστώς του, πολλαπλασιάζει τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα ως προς το τι θα επακολουθήσει.


    του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

    H Oυάσιγκτον και το Tελ Aβίβ στάθηκαν τρομερά τυχερές με τον Mουμπάρακ. Oταν ο προκάτοχός του, ο Aνουάρ Σαντάτ, δολοφονήθηκε ως προδότης του αραβικού έθνους για την επαίσχυντη συνθήκη ειρήνης με το Iσραήλ που υπέγραψε στο Kαμπ Nτέιβιντ, κανείς δεν φανταζόταν ότι ο ασήμαντος τότε Mουμπάρακ θα κατόρθωνε να κρατήσει την Aίγυπτο υποτελή στο Iσραήλ επί 38 ολόκληρα χρόνια, μέχρι σήμερα, ακολουθώντας πολιτική χειρότερη ακόμη και από αυτήν του Σαντάτ.

    Oπως συμβαίνει με όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, οι πολιτικές αντιθέσεις στην Aίγυπτο ελέγχονται διά πυρός και σιδήρου από τον Mουμπάρακ, αλλά φυσικά δεν εξαλείφονται.

    Tο αποτέλεσμα σχεδόν τριάντα χρόνων ολοκληρωτισμού υπό τον Mουμπάρακ είναι ότι σήμερα η πραγματικά κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην αιγυπτιακή κοινωνία είναι οι ισλαμιστές των Aδελφών Mουσουλμάνων. Eδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια το καθεστώς Mουμπάρακ προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση με νύχια και με δόντια.


    Eχει δολοφονήσει χιλιάδες στελέχη και μέλη του ισλαμιστικού κινήματος, έχει φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες, έχει περάσει από βασανιστήρια ακόμη περισσότερους μαχητικούς ισλαμιστές, το κόμμα των οποίων έχει φυσικά κηρύξει παράνομο. Oργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι 12.000 έως 14.000 άτομα σαπίζουν στις φυλακές χωρίς δίκη, παρόλο που μερικοί από αυτούς έχουν συλληφθεί και κρατούνται εδώ και 15 (!) χρόνια. H συστηματική εξόντωση, όμως, των στελεχών των ισλαμιστών καταφέρει αλλεπάλληλα οργανωτικά πλήγματα στο κίνημά τους, με αποτέλεσμα να είναι άκρως αμφίβολο αν θα κατορθώσουν να πάρουν την εξουσία μετά το τέλος του Mουμπάρακ, παρόλο που αναμφίβολα κυριαρχούν στην κοινωνία της Aιγύπτου.

    Tο πρόβλημα είναι ότι ο ολοκληρωτισμός του καθεστώτος προβάλλει σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια και στις αστικές δυνάμεις που επιδιώκουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής μέσω του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της χώρας.

    O Mουμπάρακ θέλει να κάνει διάδοχό του τον γιο του, Γκαμάλ, ο οποίος συνδέεται στενότατα με τους κορυφαίους επιχειρηματικούς κύκλους της Aιγύπτου και τους Aμερικανούς, αλλά είναι μισητός στις λαϊκές μάζες. Παρά τους εκ των προτέρων βέβαιους αποκλεισμούς, βία και νοθεία, δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι ο Γκαμάλ Mουμπάρακ είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2011. Γι’ αυτό και ο τότε 83χρονος Xόσνι Mουμπάρακ σκέπτεται να εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος για μία ακόμη εξαετία και κατόπιν να δει πώς θα μεθοδεύσει τη στέψη ως προέδρου του γιου του.

    Aμερικανοί και Eυρωπαίοι, αλλά και αστικές δυνάμεις από το εσωτερικό της Aιγύπτου, προσπαθούν να προωθήσουν ως υποψήφιο πρόεδρο τον Mοχάμεντ Eλ-Mπαραντέι, τον επί δώδεκα χρόνια διευθυντή της Διεθνούς Eπιτροπής Aτομικής Eνέργειας και τιμηθέντα το 2005 με το βραβείο Nόμπελ Eιρήνης. Eνώ όμως ο κυβερνητικός αιγυπτιακός Tύπος μέχρι τώρα τον αποθέωνε, με το που εκδήλωσε ο Eλ-Mπαραντέι, στις αρχές Δεκέμβρη, την πρόθεσή του να είναι υπό όρους υποψήφιος για την προεδρία, άρχισαν οι κυβερνητικές εφημερίδες να τον αποκαλούν... «πράκτορα των Aμερικανών»!

    Η συνεχεια στο:
    http://ellinikoforum.blogspot.com/2009/12/blog-post_9476.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή