Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Προσφυγή του ΙΝΚΑ κατά των "πράσινων" τελών κυκλοφορίας

Παράνομη, αντιφατική, άδικη και αντισυνταγματική θεωρεί το ΙΝΚΑ τη ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της σχετικής απόφασης.
Το ΙΝΚΑ, που προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τα τέλη κυκλοφορίας, κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες των οχημάτων όσων πλήρωσαν ή θα πληρώσουν για τα νέα τέλη κυκλοφορίας, μέσω της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης των δικαιούχων.
Η «Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος ΙΝΚΑ» και δύο ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υποστηρίζουν στην αίτηση ακύρωσης ότι τα τέλη κυκλοφορίας που αποτελούν φόρο, καθώς δεν έχουν «τον παραμικρό ανταποδοτικό χαρακτήρα», έπρεπε να στηριχθούν σε διάταξη νόμου και όχι σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Το ίδιο ισχύει για τα περιβαλλοντικά τέλη, για τα οποία δεν καθορίζεται μάλιστα σε ποια είδους ανταποδοτική υπηρεσία του περιβάλλοντος θα αποδοθούν.
Επίσης, αναφέρεται ότι επιβάλλεται αυξημένο τέλος κυκλοφορίας στους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού με την επίκληση περιβαλλοντολογικών κριτηρίων, αλλά με μόνο κριτήριο την ημερομηνία κυκλοφορίας τους οχήματος στην Ελλάδα και τον κυβισμό του.
Ακόμη, αναφέρεται ότι παραβιάζεται συνταγματικά η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς επιβάλλονται αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για τα παλιά αυτοκίνητα, των οποίων κάτοχοι είναι πολίτες μειωμένων εισοδημάτων και θα αναγκαστούν να τα εκποιήσουν ή να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι εμποδίζεται το εμπόριο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ειδικά μεγάλου κυβισμού.
Εν τω μεταξύ, συνωστισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες του έτους στις Εφορίες, καθώς εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και να καταθέσουν πινακίδες παλαιών ΙΧ.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου