Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Φίνι ή… Finish ο Καρατζαφέρης;

Η επομένη των εκλογών στην Νέα Δημοκρατία, βρίσκει το “ισόγειο διαμέρισμα” αν μη τι άλλο μουδιασμένο.
Στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, είναι αλήθεια δεν περίμεναν την τόσο άνετη επικράτηση Σαμαρά. Και ακόμη και όταν προς το τέλος ο Μεσσήνιος πολιτικός έδειξε να “καπαρώνει” την πρωτιά, κανείς δεν περίμενε την τόσο άνετη επικράτησή του, με διαφορά τουλάχιστον 10 μονάδων και την εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Φαίνεται ότι οι “οικοπεδούχοι” όπως ο κ. Γ. Καρατζαφέρης αρεσκόταν να αποτελεί την δεξιά βάση της Νέας Δημοκρατίας, ενεργοποιήθηκαν σε βαθμό που εξέπληξαν όχι μόνο τα... ρετιρέ αλλά και το ισόγειο, που επικοινωνούσε μαζί τους περισσότερο.
Η Δευτέρα που πέρασε στα γραφεία της οδού Καλλιρρόης, μπορεί να ονομαστεί και η ημέρα του ελέφαντα. Ξέρετε, αυτού που είναι στο δωμάτιο, αλλά για τον οποίο κανένας δεν τολμά να συζητήσει. Ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, δεν τολμά να συζητήσει επίσημα. Γιατί στα πηγαδάκια και στις συζητήσεις, τόσο στελεχών όσο και μελών και φίλων του κόμματος, αυτό που κυριαρχούσε ήταν η “επόμενη ημέρα” στην Νέα Δημοκρατία. Τα στελέχη του κόμματος, απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι να αναφερθούν στην τακτική του κόμματος τις επόμενες ημέρες, πριν τοποθετηθεί ο Πρόεδρος.
Βέβαια, είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, είναι μανούλα στο “επιθετικό παιχνίδι” και στις γρήγορες μπαλιές, οπότε ήδη από την πρώτη ημέρα της ηγεσίας του Αντώνη Σαμαρά, στην Νέα Δημοκρατία, φρόντισε να τον ρίξει στα βαθιά, με το ίδιο το συγχαρητήριο μήνυμα που του έστειλε. Πέρα από τα τυπικά της αρχής, όπου τον συγχαίρει για το αποτέλεσμα που έφερε και του εύχεται καλή δύναμη, ρίχνει απ' ευθείας το “γάντι” στον Αντώνη Σαμαρά: “Ελπίζουμε η νέα ηγεσία, με τη σωστή αποκρυπτογράφηση του μηνύματος από την εσωτερική κομματική εκλογή, να στοιχηθεί σε αρχές και αξίες, που είχαν αποδομηθεί από τη Ρηγίλλης.
Το Μεταναστευτικό, το όνομα των Σκοπίων, η μη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, το νέο Status που προϊόντος του χρόνου επιβάλλεται στη Θράκη, η αποχώρηση των Τουρκικών Στρατευμάτων από την Κύπρο, ο υδροκεφαλισμός της Δημόσιας Διοίκησης, η διαφάνεια του χθες αλλά και του σήμερα, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και της Siemens, η μακράν λαϊκισμών αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είναι θεμελιώδη κεφάλαια που δεν ξεπερνιούνται παρά μόνο με ξεκάθαρες απόψεις. Τέλος, η όσο το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση της εφεδρικής Κυβερνήσεως του ΠΑ.ΣΟ.Κ από τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα του τόπου, για μας στο ΛΑ.Ο.Σ είναι βασικός Πυλώνας δράσης».
Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου; Ο Γ. Καρατζαφέρης ρίχνει το γάντι στον Αντώνη Σαμαρά, προσφέροντάς του επί την ουσία τις βουλευτικές έδρες του κόμματός του, σε συνεργασία, για να “ρίξουν” την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας την χώρα σε εκλογές τον Μάρτιο, με αφορμή τις προεδρικές εκλογές. Αν και για να πούμε την αλήθεια κάτι τέτοιο φαντάζει – προς στιγμήν - εντελώς απίθανο, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς, πριν διεκδικήσει την πρωθυπουργία, έχει αρκετή δουλειά να κάνει στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Παρ' όλα αυτά, δεν αλλάζει την σημασία των λόγων του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος προτείνει μια πλατφόρμα Μπερλουσκόνι – Φίνι, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Καρατζαφέρης γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αύριο. Αρχίζει όμως το “ασφυκτικό πρέσσινγκ”, υποβοηθούμενος και από το κλίμα των ημερών. Κατά την διάρκεια της χτεσινής του εκπομπής μάλιστα, είπε ή “τώρα ή ποτέ”, λέγοντας ό,τι πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει στο πρώτο τετράμηνο, πριν προλάβει το πασοκικό κράτος να εδραιωθεί. Παρόλα αυτά, θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες στον κ. Σαμαρά, όπως την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Επιβεβλημένες κινήσεις
Οι κινήσεις αυτές του Γ. Καρατζαφέρη είναι επιβεβλημένες από την πολιτική κατάσταση. Η “ορμή” και η “δυναμική” του Αντώνη Σαμαρά, απειλούν να αλώσουν ένα μεγάλο κομμάτι όχι μόνο του εκλογικού αλλά και του στελεχιακού δυναμικού του κόμματός του. Η προοπτική της συνεργασίας, την συγκεκριμένη στιγμή δρά θετικά για τον ΛΑΟΣ. Και από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς είναι πολύ δύσκολο ορθά – κοφτά να επαναλάβει την τακτική Καραμανλή – Μπακογιάννη περί “ακραίων”. Η ρητορική αυτή, την συγκεκριμένη στιγμή, βολεύει τους πάντες. Και ανοίγει την προοπτική μιας πλατφόρμας Μπερλουσκόνι – Φίνι. Που αν δεν ξεκινήσει τώρα, είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον.
Δημήτρης Παπαγεωργίου

4 comments:

  1. Υπονοώντας πρόταση στον Αντώνη Σαμαρά να ρίξουν το Γιωργάκη το Μάρτιο, ο Καρατζαφέρης ψάχνει να βρεί άλλοθι για να κάνει επιθέσεις στο Σαμαρά.
    Ξέρει πολύ καλά ότι ο Σαμαράς ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει τώρα εκλογές.
    Δεν θέλει γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να ζητήσει την ψήφο του 44% του λαού που ψήφισε Γιωργάκη, είναι πολύ νωρίς.
    Δεν μπορεί γιατί η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή είναι σε φάση ολικής επαναφοράς. Στελεχιακά ξεκινάει από την αρχή, άρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές τόσο γρήγορα.
    Από πονηριές άλλο τίποτε ο βετεράνος στις μηχανορραφίες χερηχέρης, τα έμαθε φαρσί τα κόλπα από τον επίτιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ο Σαμαράς ακολουθήσει εθνική γραμμή και δε μας πουλήσει Finish, αλλιώς Καρατζα-φίνι. Αν πάντως Finish, κανένας δε θα κλάψει για τον καιροσκόπο Καρατζαφέρη. Τα στελέχη του ΛΑΟΣ όμως πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους, έστω και ως μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά από μαλ...ες ο Καρατζαφέρης άλλο τίποτα. Να αναγκάσεις τον Ελληνικό λαό να χρυσοπληρώσει πάλι εκλογές για ποιό κέρδος; Η ΝΔ είναι ανέτοιμη προς το παρόν να κερδίσει εκλογές. Εκτός εάν εννοεί ότι θα βάλλει την ουρά κάτω από τα σκέλια και επιστρέψει στη ΝΔ, αλλά και πάλι οι εκλογές δεν κερδίζονται προς το παρόν. Ο Έλληνες δεν θέλουν πουστιές και θα τιμωρήσουν και ΛΑΟΣ και ΝΔ. Ας περάσουν 3-4 χρόνια και βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας περάσουν 3-4 χρόνια και βλέπουμε.


    Μεγιστη μυωπεια απο την ΝΔ αν ειναι ετσι. Σε 3-4 χρονια ετσι οως παει το πραγμα μπορει να μην δουμε ουτως η αλλαως. Ασε ποθ η προιστορια μιλαει για 8-10 χρονια!

    Οποιος θελει να περιμενει τοσοσ πολυ μεχρι καποιοι να εδραιωσουν τις κομματικες τους καρεκλες..καλως.. Οι υπολοιποι που εχουν εθνικα ενδιαφερονμτα ισως να μην εχουν διαθεση να περιμενουν τοσο!
    Αρα η προταση Καρατζαφερξη ειναι πολυ ενδιαφερουσα και χρηζει εμεσου εξετασεως.
    Αν για καποιους το οφικιο της Αξ Αντιπολιτευσης ειναι καλο για αλλους ειναι η Κυβερνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή