«Αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες 2ης κατηγορίας», αλλά «προτιμούμε να μείνουμε εδώ έστω και σταυρωμένοι», φέρεται να δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο CBS, προκαλώντας αντιδράσεις στην Τουρκία.
«Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».
«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές», είπε ο Τούρκος υπουργός.
Από πηγές του Πατριαρχείου έγινε γνωστό ότι τα όσα εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία ως «δηλώσεις» του Πατριάρχη είναι οι ερωτήσεις και τα σχόλια ή τα συμπεράσματα του ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου που προετοίμασε το πρόγραμμα.
Η δικηγόρος Κezban Hatemi που έχει πολλές φορές αναλάβει ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων υποθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σημείωσε ότι είναι περίεργη η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία «δηλώσεις» που αποδίδονται, στον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές», είπε.
Ωστόσο, η δικηγόρος παρατηρεί ότι η «σταύρωση», που αποδίδεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η κα Χατεμί θύμισε ότι ο δρόμος στο Φανάρι, όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος φέρει το όνομα «Σατρατζάμ Αλι Πασά», του οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε. «Εσεις δεν θα είσασταν στα «καρφιά», καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου;», δήλωσε στον τουρκικό Τύπο.
Η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη περιέχεται στη συνέντευξη προς τον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη θεολογική σχολή της Χάλκης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης «είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.
«Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας», επισήμανε ο κ. Δελαβέκουρας, «είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θεση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες».
«Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της την κραυγή αγωνίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τα όσα βαρύτατα καταγγέλλει στις γνωστές του δηλώσεις», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Η Τουρκία, πέραν των άλλων, πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές του τουρκικού κράτους, απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον σκεπτικισμό και τον προβληματισμό για το κατά πόσον μπορεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Στο μέτρο, που δείχνει να μην συμμορφώνεται, σε κρίσιμα θέματα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.
«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαίρει του σεβασμού, της εκτίμησης και της ιστορικής αναγνώρισης, ως προς το ρόλο του στην Ορθοδοξία, από ολόκληρο τον κόσμο. Το γεγονός, ότι ακόμα στην Τουρκία δεν του έχει αναγνωρισθεί ο οικουμενικός χαρακτήρας του θεσμικού του ρόλου, δείχνει, ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα αντιληφθεί, πως έχουν τα πράγματα στους καιρούς μας», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι «η δήλωση του κ. Νταβούτογλου, κάθε άλλο παρά δείχνει, ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις στη γειτονική χώρα, βρίσκουν ανταπόκριση στο βαθύ τουρκικό κράτος, που μένει αγκυλωμένο στο χτες».
enimerwsi
Watch CBS News Videos Online
Στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ...
-
Αν νομίζετε πως περνάτε δύσκολες εποχές και πως η εξαθλίωση κτυπά την πόρτα
σας, ρίξτε μια σύντομη ματιά στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ και
ξανασκε...
Θιχτηκε ο πολιτισμος τους??αντε πολυ καλα τα ειπε και λιγα ειπε , ξερουμε την αγριοτητα τους, φυσικα οχι ολων ,αλλα αλλο τουριστας ...εκαι...χρημα εισαγομενο...αλλο να εισαι χριστιανος, η πιστη ειναι σεβαστη για ολους μα δυστυχως , εκει σιγουρα υπαρχουν θεματα, αλλα φοβηθηκαν γιατι ειναι ο Βαρθολομαιος παγκοσμια γνωστος μη εχουν ,ακομα ενα ...αγκαθι στη προσπαθεια τους να γινουν ...Ευρωπαιοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝέα ανθελληνική (και ανορθόδοξη) πολιτική προωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την συμφωνία Βαρθολομαίου - Ερντογάν για τη χορήγηση της τουρκικής υπηκοότητας σε όσους από τους μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπηρετούν εκτός Τουρκίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφόσον η συμφωνία υλοποιηθεί, οι εν λόγω μητροπολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στη διοικητική ζωή του πατριαρχείου, έχοντας το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, στην περίπτωση φυσικά που δεχθούν να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα.
Ο Πατριάρχης σε επιστολή του προς τους μητροπολίτες του Οικουμενικού θρόνου, ανά τον κόσμο, ανέφερε την υπόσχεση Ερντογάν ότι ''θα μπορούν ν' αποκτούν την τουρκική υπηκοότητα και τους ενθάρρυνε να ζητήσουν και να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα'', παράλληλα με όποια άλλη υπηκοότητα έχουν σήμερα.
Το κρίσιμο αίτημα είναι εάν ο κ. Ερντογάν είναι τόσο πονηρός που επιβάλλει εντέχνως τις επιδιώξεις του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ή εάν ο τελευταίος, στην πρόθεσή του να εξασφαλίσει τη διαδοχή στον Οικουμενικό Θρόνο αδιαφορεί για τις επιπτώσεις των αποφάσεών του στον ελληνισμό, όπως έκανε με τον «ιερό» πόλεμο που είχε κηρύξει κατά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου για τις Νέες Χώρες και τη Φήμη του και την αδιαφορία του για την απάλειψη του θρησκεύματος από τις ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες.
Ωστόσο, τα ερωτήματα που τίθενται έχουν προεκτάσεις στο μέλλον και την ύπαρξη του ελληνικού έθνους.
Ειδικότερα, έγκυροι κύκλοι διερωτούνται τι θα γίνει με τους Έλληνες Μητροπολίτες των λεγομένων Νέων Χωρών που διοικητικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;
Στην Κρήτη, δηλαδή, ή στη Ρόδο θα αποκτήσουμε Μητροπολίτες με … τουρκική υπηκοότητα;
Και, ακόμη περισσότερο, στην Αμερική και στις άλλες Μητροπόλεις του Απόδημου Ελληνισμού, που επίσης διοικητικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και οι οποίοι είναι ταγοί της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού, οι Ιεράρχες θα γίνουν Τούρκοι;
Εκκλησιαστικοί κύκλοι στην Αθήνα δήλωναν ότι «δεν μπορούμε να παραδώσουμε την Ορθοδοξία στους αλλόθρησκους Τούρκους» και άφηναν να εννοηθεί ότι το όλο ζήτημα θα απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο.
Ομογενειακοί παράγοντες, που βρίσκονται επίσης στην πρωτεύουσα, τόνιζαν πως «δεν θα ανεχθούμε να έχει τουρκική υπηκοότητα ο αρχιεπίσκοπός μας.
Εάν θέλει ο κ. Βαρθολομαίος να εξασφαλίσει ιεράρχες για το Φανάρι ας στρέψει αλλού το βλέμμα και τις προσπάθειές του».
Πρόσθεταν, μάλιστα, για να δώσουν έμφαση στην όλη υπόθεση: «Στην Αμερική και αλλού, η Εκκλησία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική εκπαίδευση των παιδιών μας.
Είναι δυνατόν ο προκαθήμενος της Εκκλησίας να έχει τουρκική υπηκοότητα;
Η τουρκική υπηκοότητα εξ αντικειμένου συνεπάγεται και ορισμένους περιορισμούς κλπ.
Τι θα κάνει την 25η Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος; Τι θα πει στα Ελληνόπουλα για το 1821 ο ...τουρκικής υπηκοότητας Ιεράρχης;»
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, στην καταρχήν συμφωνία κατέληξαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Τούρκος πρωθυπουργός στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στις 15 Αυγούστου στη νήσο Πρίγκηπο. Κατά την ίδια εφημερίδα, η συμφωνία γνωστοποιήθηκε από τον ίδιο τον κ. Βαρθολομαίο στη 1 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια γεύματος με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.
Αρης
Το τι είπε ο κ. Τίποτα ποιον ενδιαφέρει και το γράφετε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλια λεγαμε οξος να του περασει. Στην περιπτωση του περεπει να πουμε coca cola.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου να πήγε τάχα η υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων με τους Τούρκους που την χάλασαν κάποιοι ξυπόλυτοι κύριε ΒΟΘΡΟΛΟΜΑΙΕ
ΑπάντησηΔιαγραφή