Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Τέλος στα σενάρια για 15% ΦΠΑ;;;


Της Μαρίας Σεφέρου...

Τέλος; Δείτε το βίντεο με τις σημερινές δηλώσεις του κυρίου Παπακωνσταντίνου, και βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματά σας. Συμπαθητικούλη τον βρήκα σήμερα! Ίσως να ένιωθα και τύψεις που τον έχω μαλώσει πολύ. Πάντως η "διαβούλευση" συνεχίζεται… Όμως εγώ, επειδή είδα τον υπουργό χαλαρό και χαμογελαστό, χαλάρωσα λιγάκι, και μπήκα σε φάση… αισιοδοξίας ότι όλα θα πάνε καλά! Άλλωστε κάποιες στιγμές βαριέμαι να γκρινιάζω, αφού έτσι κι αλλιώς στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Είπα λοιπόν να συμμεριστώ μαζί σας αυτά που ανακάλυψα χτες καθώς έψαχνα στο Διαδίκτυο να βρω για ποιες κατηγορίες αγαθών ισχύει ο χαμηλός συντελεστής 9%, ώστε να ήμουνα ψυχικά προετοιμασμένη εάν το σενάριο του ενιαίου ΦΠΑ στο 15% επαληθευόταν.
Αυτοί που συνέταξαν τη λίστα είχαν ασφαλώς πολύ χιούμορ. “Τα παιδία παίζει και μας εμπαίζει” ήταν η άμεση αντίδρασή μου, καθώς διάβαζα τη λίστα. Θα μου πεις απαγορεύεται ο χαβαλές μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων; Όχι βέβαια, μάλιστα ενδέχεται να υπάρχει και “ειδικό επίδομα χαβαλέ”, όπως υπάρχει “επίδομα έγκαιρης προσέλευσης”. Εσείς, δε, οι εκτός του Δημοσίου νυμφώνος, βάλτε τα χέρι πιο βαθιά στην τσέπη σας ώστε να μη θιγούν τα επιδόματα των παιδιών που τόσο μας διασκεδάζουν. Λοιπόν, χαλαρώστε τώρα και ας γελάσει το χειλάκι σας. Η πηγή μου είναι το Ελληνικό Φορολογικό Ινστιτούτο (Elforin).

Προσέξτε παρακαλώ τις περιγραφές και αναρωτηθείτε, όπως αναρωτήθηκα κι εγώ, γιατί εμείς οι Έλληνες χρειαζόμαστε τόσα πολλά λόγια για να περιγράψουμε εκείνα που οι Άγγλοι κατηγοριοποιούν σε τρεις προτάσεις, όπως έδειξα στο χθεσινό μου άρθρο; Είμαστε άραγε, ή κάποιοι νομίζουν ότι είμαστε, βραδύνοες, ή μήπως απλά χαβαλέδες; Ή μήπως κάποιοι αργόσχολοι πασχίζουν να παρουσιάσουν "έργο"; Ή, το χειρότερο, μήπως αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος που δουλεύουν οι γραφειοκράτες, κι αυτή είναι η πεμπτουσία της γραφειοκρατίας; (Παραλείπω τους κωδικούς στο τέλος κάθε κατηγορίας, για να μη διαταράξω τη ροή του κειμένου.) Πάμε λοιπόν!

7Β). ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ N. 2859/2000 ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ
ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Φ.Π.Α. 9%
Α. ΑΓΑΘΑ ΣΤΟ 9 %


1. Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή, ζωντανά. Εξαιρούνται τα άλογα ιπποδρομιών.

2. Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, κατοικίδια.
3. Κουνέλια κατοικίδια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες. Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων).
4. Κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων, βρώσιμα.
5. Ψάρια και μαλακόστρακα, μαλάκια και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια, με εξαίρεση τα ζωντανά ψάρια για διακόσμηση.
6. Γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας. Αυγά πτηνών σε οποιαδήποτε μορφή. Μέλι φυσικό. Προϊόντα βρώσιμα ζωικής προέλευσης, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού.
7. Έντερα, κύστες και στομάχια ζώων, ολόκληρα ή σε τεμάχια, άλλα από εκείνα των ψαριών. Προϊόντα ζωικής προέλευσης, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού. Ζώα μη ζωντανά των κεφαλαίων 1 ή 3, ακατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου.
8. Βολβοί, κρεμμύδια, κόνδυλοι, ρίζες βολβοειδείς και ριζώματα γενικά, σε φυτική νάρκη, σε βλάστηση ή σε άνθηση. Φυτά φυτωρίου, άλλα φυτά και ρίζες κιχωρίου άλλες από τις ρίζες της κλάσης 1212. Άλλα φυτά ζωντανά (στα οποία περιλαμβάνονται και οι ρίζες τους), μοσχεύματα και μπόλια. Λευκό (φύτρα) μανιταριών.
9. Άνθη και μπουμπούκια ανθέων, κομμένα, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά. Φυλλώματα, φύλλα, κλαδιά και άλλα μέρη φυτών, χωρίς άνθη ούτε μπουμπούκια ανθέων, και πρασινάδες, βρύα και λειχήνες, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά.
10. Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι, βρώσιμα.
11. Καρποί και φρούτα βρώσιμα, φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών και καρπουζιών…
12. Καφές, τσάι, ματέ και μπαχαρικά…
13. Δημητριακά.
14. Προϊόντα αλευροποιίας. 'Άμυλα κάθε είδους…
15. Σπέρματα και καρποί ελαιώδεις. Σπέρματα, σπόροι και διάφοροι καρποί.
16. Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, φλαμούρι, ευκάλυπτος, λεβάντα, αγριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη.
17. Χαρούπια, ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή αποξεραμένα, έστω και σε σκόνη. Κουκούτσια και αμύγδαλα καρπών και άλλα φυτικά προϊόντα (στα οποία περιλαμβάνονται και ρίζες κιχωριού, μη φρυγμένες, της ποικιλίας CICHORIUM INTYBUS SATIVUM), που χρησιμεύουν κυρίως για διατροφή του ανθρώπου και που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού.
18. Άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων.
19. Μαστίχα (λευκή ή μη), ακατέργαστη ή κατεργασμένη. Πηκτικές ύλες, πηκτινικές και πηκτικές ενώσεις.
20. Σογιέλαιο, αραχιδέλαιο, λάδι ηλιοτροπίου (ηλιανθέλαιο), λάδι βαμβακιού (βαμβακέλαιο), καλαμποκέλαιο, σισαμέλαιο και τα κλάσματά τους, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα.
21. Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα. Άλλα λάδια και τα κλάσματά τους, που παίρνονται αποκλειστικά από ελιές, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα και μείγματα από αυτά τα λάδια ή τα κλάσματα με λάδια ή κλάσματα της κλάσης 1509.
22. Λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά και τα κλάσματά τους, μερικώς ή ολικώς υδρογονωμένα, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα. Μαργαρίνη. Μείγματα ή παρασκευάσματα βρώσιμα από λίπη ή λάδια ζωικά ή φυτικά ή από τα κλάσματα διαφόρων λιπών ή λαδιών του κεφαλαίου 15.
23. Παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών ή μαλακοστράκων, μαλακίων ή άλλων ασπόνδυλων
υδροβίων.
24. Ζάχαρα και ζαχαρώδη παρασκευάσματα.
25. Κακάο και παρασκευάσματα αυτού.
26. Παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα κάθε είδους ή το γάλα. Είδη ζαχαροπλαστικής.
27. Παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων ή άλλων μερών φυτών. Εξαιρείται ο μούστος σταφυλιών.
28. Διάφορα παρασκευάσματα διατροφής. Εξαιρούνται τα σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα, άλλα από εκείνα που γίνονται με βάση ευώδεις ουσίες, των τύπων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών.
29. Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά και τα αεριούχα νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ούτε αρωματισμένα.
30. Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά. Εξαιρούνται όσα περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.
31. Ξίδια και υποκατάστατα αυτών βρώσιμα που λαμβάνονται από οξικό οξύ.
32. Υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα.
33. Αλάτι (στο οποίο περιλαμβάνεται και το επιτραπέζιο και μετουσιωμένο αλάτι), έστω και σε υδατικό διάλυμα ή με προσθήκη αντισυσσωματικών ουσιών ή ουσιών που εξασφαλίζουν την καλή ρευστότητα. Θαλάσσιο νερό.
34. Ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα και ενώσεις ραδιενεργές, άλλες από εκείνες των διακρίσεων.
35. Σορβιτόλη, D-Γλυκιτόλη, Γλουταμινικό οξύ και τα άλατά του. Ζαχαρίνη και τα άλατά της. Ινοσινικό οξύ.
36. Φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα. Φαρμακευτικά είδη. Γάζα για την επίδεση τραυμάτων, υδρόφιλη, από ύφασμα από βαμβάκι, λευκασμένο, απλής ύφανσης, με βάρος που δεν υπερβαίνει τα 100 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, σε τεμάχια με πλάτος μέχρι 0,90 μέτρα και μήκος μέχρι 100 μέτρα, κατ’ ανώτατο όριο.
37. Λιπάσματα.
38. Μείγματα ευωδών ουσιών και μείγματα (στα οποία περιλαμβάνονται τα αλκοολούχα διαλύματα) με βάση μία ή περισσότερες από αυτές τις ουσίες, των τύπων που χρησιμοποιούνται για τις βιομηχανίες ειδών διατροφής.
39. Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα που παρουσιάζονται σε μορφές ή συσκευασίες για τη λιανική πώληση ή ως παρασκευάσματα. Εξαιρούνται τα εντομοαπωθητικά, τα απολυμαντικά για οικιακές χρήσεις, τα εντομοκτόνα και κατσαριδοκτόνα που παρουσιάζονται σε φιάλες με προωθητικό αέριο ή σε σκόνη για οικιακές χρήσεις.
40. Προφυλακτικά από καουτσούκ.
41. Καυσόξυλα σε κυλίνδρους, κούτσουρα, μικρά κλαδιά, δεμάτια ή με παρόμοιες μορφές.
42. Πετσέτες (σερβιέτες) και ταμπόν υγείας και παρόμοια με αυτά είδη υγιεινής προστασίας της γυναίκας, από χαρτί, από βάτες ή από τύρφη.
43. Βιβλία, φυλλάδια και παρόμοια έντυπα, έστω και σε ξεχωριστά φύλλα. Εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες, έστω και εικονογραφημένες ή με διαφημίσεις. Λευκώματα ή βιβλία με εικόνες και λευκώματα για ιχνογράφηση ή χρωματισμό, για παιδιά. Μουσική χειρόγραφη ή τυπωμένη, εικονογραφημένη ή μη, έστω και δεμένη. Χαρτογραφικά τεχνουργήματα κάθε είδους, στα οποία περιλαμβάνονται και οι χάρτες τοίχου, τα τοπογραφικά σχέδια και οι υδρόγειες σφαίρες, τυπωμένα… Προκειμένου για τα βιβλία της δασμολογικής κλάσης 4901 και τις εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις της δασμολογικής κλάσης 4902, ο συντελεστής του φόρου μειώνεται κατά 50%.
44. Ειδικές ανυψωτικές συσκευές (σκάλες­, ανελκυστήρες, μηχανήματα ανεβοκατεβάσματος αναπήρων και παρόμοια), που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αναπήρων.
45. Γραφομηχανές με χαρακτήρες ΒRAILLE και ειδικές ηλεκτρονικές γραφομηχανές (ηλεκτρονικές συσκευές επικοινωνίας τσέπης), για ανάπηρα πρόσωπα.
46. Αυτοκίνητα οχήματα καινουργή, που προορίζονται για τη μεταφορά δέκα προσώπων ή περισσοτέρων συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού ειδικά κατασκευασμένα ή διασκευασμένα για τη μεταφορά αναπήρων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, των οποίων οι ειδικές θέσεις καλύπτουν τουλάχιστον το 60% του συνόλου των θέσεων, εφόσον αγοράζονται, εισάγονται ή αποκτώνται από άλλο κράτος-μέλος της Κοινότητας από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., που ασχολούνται με την εκπαίδευση, προστασία και περίθαλψη των ατόμων αυτών .
47. Αμαξάκια τύπου πολυθρόνας και άλλα οχήματα για αναπήρους, έστω και με κινητήρα ή άλλο μηχανισμό προώθησης, ανταλλακτικά αναπηρικού αμαξιδίου και ερεισίνωτο.
48. Αντισυλληπτικές συσκευές που ονομάζονται «ενδομήτρια αντισυλληπτικά», αυτολιπαιόμενοι καθετήρες, καθετήρες κεντρικοί για αιμοκάθαρση, καθετήρες σίτισης, καθετήρες περιτοναϊκής, καθετήρες κύστεως υπερειδικές, σύριγγες σίτισης, πιεσόμετρα ομιλούντα, βελόνες (για τις πένες ινσουλίνης), βελόνες τεχνητού νεφρού.
49. Είδη και συσκευές ορθοπεδικής, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ιατροχειρουργικές ζώνες και επίδεσμοι και οι πατερίτσες. Νάρθηκες, υποστηρίγματα και άλλα είδη και συσκευές για κατάγματα. Είδη και συσκευές προσθέσεως. Συσκευές για τη διευκόλυνση της ακοής στους κουφούς και άλλες συσκευές που κρατιούνται με το χέρι, φέρονται από τα πρόσωπα ή εισάγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, με σκοπό την αναπλήρωση μιας έλλειψης ή τη θεραπεία μιας αναπηρίας. Συσκευές έκ­χυσης ινσουλίνης. Εξαιρούνται τα μέρη και εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών.
50. Η παράδοση νερού.
51. Η παράδοση αγαθών από φιλανθρωπικούς οργανισμούς, που ενεργείται στα πλαίσια κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον οι πράξεις αυτές δεν καλύπτονται από το άρθρο 22.
52. Παράδοση κατοικιών, που πραγματοποιείται στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής.
53. Η εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων.
54. Η παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας των παραγράφων 1,2, και 3 του Κεφαλαίου Α΄ του Παραρτήματος V του παρόντος νόμου, εφόσον πραγματοποιείται από τον ίδιο το δημιουργό τους ή τους διαδόχους του.
55. Ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.
56. Ανυψωτικό τουαλέτας, μπανιέρες για ανάπηρους, στηθόδεσμος μαστεκτομής - μαγιώ
μαστεκτομής, προγράμματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές (jaws, supernova, hall, φωναισθησίας, file reader), εκτυπωτές Braille, ρολόγια χειρός (Braille), πινακίδες γραφής (Braille), μέτρα (Braille), μπαστούνια (λευκά και ηλεκτρονι­κά), κασετόφωνα με 4 tracks (Braille), ταινίες μέτρησης σακχάρου, τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
57.Καθίσματα μπάνιου, αντλία αποσιδήρωσης για μεσογειακή αναιμία, σύστημα τραχειοστομίας - τραχειοσωλήνες - φίλτρα, περπατούρα, τρίποδο, σύστη­μα φωτεινής ειδοποίησης, δέκτης φωτεινών σημάτων, Braille display, scanner, Braille note taker, προγράμματα κινητών τηλεφώνων σε ελληνική και ξένη έκδοση (mobile speak, speaking phone), πλαίσια γραφής για άτομα με μειωμένη όραση (Braille), κάλτσες Α.Γ. ή Κ.Γ., κάλτσες κολοβώματος, φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης, γραμμές αιμο­κάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης, σάκοι περισυλλογής υγρού προετοιμασίας φίλτρων, Y-connectors, σετ φλεβοκέντησης κατά την αιμοκάθαρση, φύσιγγες διττανθρακικών, συνδετικό από τιτάνιο, γραμμή σύνδεσης και αποχέτευσης, σάκοι απο­χέτευσης, κασέτες σύνδεσης, Clamp (λαβίδες), βαλίτσα περιτοναϊκής κάθαρσης (SMART PD CASE), αναλώσιμο υλικό για κολοστομίες, τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.»
Προτείνω να εκτυπώσουμε αυτή τη λίστα και να την έχουμε πάντα μαζί μας ώστε να ελέγχουμε τι ΦΠΑ μας χρεώνουν όταν αγοράζουμε τα ανωτέρω αγαθά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν αγοράσει κανείς γαϊδούρι ή μουλάρι διότι ενδέχεται να γίνει λάθος και να τον χρεώσουν με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή το 19%. Άλλωστε η σοβαρότητα των αγαθών αυτών υπογραμμίζεται με την τοποθέτησή τους στο άρθρο 1 του παρόντος. Πολύ σημαντικό είναι και το άρθρο 7, όπου πρέπει να θυμάστε ότι τόσο τα έντερα όσο και οι κύστες, είτε είναι ολόκληρα είτε κομμένα, έχουν τον ίδιο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Επίσης, όταν αγοράζετε ψοφίμια ακατάλληλα για την ανθρώπινη διατροφή να προσέχετε ο συντελεστής ΦΠΑ να είναι ο χαμηλός διότι τα ψοφίμια είναι βασικά είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με το νομοθέτη. Αλήθεια, πού πουλάνε ψοφίμια;
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στο άρθρο 36. Όταν αγοράζετε γάζα πρέπει ν' ανοίγετε επί τόπου το πακέτο και να το ελέγχετε, διότι αν το τεμάχιο υπερβαίνει τις διαστάσεις 0,90x1,00μ. πάει στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και αν δεν είστε διαβασμένοι μπορεί να αμαρτήσετε κλέβοντας ο κράτος.
Τα προφυλακτικά γενικώς, ως είδη πρώτης ανάγκης, έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως είδατε στα οικεία άρθρα 40 και 48. Στο ίδιο άρθρο, 48, μόνο τα ομιλούντα πιεσόμετρα συμπεριλαμβάνονται. Τα μουγκά πιεσόμετρα πάνε στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, για τιμωρία που δεν άνοιγαν το στόμα τους.
Πάντως συνιστώ προσεκτική μελέτη όλων των άρθρων, και αν δεν καταλαβαίνετε κάποιες λέξεις, υπάρχουν και λεξικά. Βοήθειά μας! Η Ελλάδα της γραφειοκρατίας και του χαβαλέ, ποτέ δεν πεθαίνει! Για ό,τι απορίες έχετε απευθυνθείτε στον Αυτιά.
seferou.blogspot