Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Δημ. Τσάτσος: Αντισυνταγματική η ψήφος των μεταναστών

Τον Καθηγητή Δ. Τσάτσο τον γνωρίζουμε όλοι. Έγκριτος συνταγματολόγος και, προσφάτως, σύμβουλος του κ. Ραγκούση στα κρίσιμα θέματα του Υπουργείου του.
Ο Δ. Τσάτσος ασχολήθηκε και με το ζήτημα της ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές σε ανύποπτο χρόνο.
Έτσι, στο Συνταγματικό του Δίκαιο (τόμος Γ΄, Θεμελιώδη Δικαιώματα, 1988, σελ. 164 -165) παίρνει σαφώς θέση υπέρ της αντισυνταγματικότητας του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
"...Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε πως το Σύνταγμα και αυτό το δικαίωμα το επεφύλαξε μόνο στους έλληνες πολίτες… Η αναγνώριση τέτοιων δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς προϋποθέτει συνταγματική μεταβολή. Τελικά η συνταγματική μεταβολή που θα ήταν αναγκαία για την αναγνώριση ενός τέτοιου δικαιώματος για τους αλλοδαπούς δεν συντελέσθηκε..."
Αν η Κυβέρνηση εμμείνει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ψήφο των μεταναστών, στην κατάθεση δηλαδή μιας αντισυνταγματικής ρύθμισης, τα πράγματα γίνονται ακόμη σοβαρότερα.
Δεν θα φθάναμε ως εδώ όμως, κύριε Ραγκούση – να έχετε απέναντί σας σχεδόν όλη την κοινωνία – αν είχατε συμβουλευθεί και ακούσει τους συμβούλους σας…
antinews

2 comments:

  1. Η ΚΥΒΕΡΝΏΝΤΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΨΗΦΟΥ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ. ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙ ΣΟΥ Ο ΧΑΣΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα δοθει υπηκοοτητα, ειναι αντισυνταγματικο.
    Μονο, δικαιωμα, νομιμοτητας[εαν και..εφοσον],εργασιας και φορολογησης, περαν τουτου ουδεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή