Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Πληθαίνουν τα μπλόκα των τρακτέρ στους δρόμους, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τη λύση προβλημάτων που χρονίζουν.
Περισσότερα από 20 μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας, καθώς και σε συνοριακούς σταθμούς.
Τα βασικά μπλόκα των αγροτών παραμένουν στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο Κάστρο Βοιωτίας, τη Θήβα, την Αλαμάνα, τη Νίκαια Λάρισας και στην Εγνατία οδό στην Χρυσούπολη και στα Κερδύλλια.
Αγρότες της Θεσσαλίας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στους κόμβους Πλατυκάμπου και Μελούνας, ενώ αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών.
Αγρότες από τις Σέρρες, που έχουν αποκλείσει τις τελευταίες ημέρες τον κόμβο Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό διέκοψαν, από τη 1 έως και τις 3 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, την κυκλοφορία των οχημάτων και στους παράπλευρους δρόμους, ενώ κλειστός παραμένει ο μεθοριακός σταθμός Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα αφαίρεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας από τα τρακτέρ τους για να μην εντοπιστούν από την Τροχαία, μετά την παρέμβαση, που έγινε χθες από την εισαγγελία Σερρών, για τις κινητοποιήσεις.
Εξάλλου, συνάδελφοί τους στον κόμβο Στρυμωνικού, στην οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης, έκλεισαν τον δρόμο κατά διαστήματα, ενώ στο γειτονικό νομό Κιλκίς ανοιγοκλείνουν τα μπλόκα στις μεθοριακές διαβάσεις Δοϊράνης και Ευζώνων, στα σύνορα με την πΓΔΜ.
Χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στις συγκοινωνίες, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στον Έβρο.
Μεγάλος αριθμός τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων παραμένουν στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων, αλλά δεν παρακωλύουν τη διέλευση των οχημάτων.
Στην Ξάνθη αγρότες απέκλεισαν για μια ώρα τη γέφυρα του Νέστου.
Αντίθετα, άνοιξαν μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, τα τέσσερα μπλόκα στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου οι αγρότες και οι δασεργάτες διέκοψαν το απόγευμα, προσωρινά, την κυκλοφορία των οχημάτων, συνεχίζοντας τις δυναμικές κινητοποιήσεις.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα διόδια Μαλγάρων, στα «Πράσινα Φανάρια», στη Νέα Χαλκηδόνα και στα Βρασνά, όπου οι διαδηλωτές απέσυραν προσωρινά τα τρακτέρ από τα οδοφράγματα και αναμένεται να συνεχίσουν αύριο τις κινητοποιήσεις.
Στο μεταξύ, με αποκλεισμούς του δρόμου Βρασνών - Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι δασεργάτες, οι οποίοι διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.
Εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν με τον νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και εξέθεσαν τα προβλήματά τους.
Επίσης, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε με αγρότες στο μπλόκο της Νέας Χαλκηδόνας.
Με αγρότες της Φλώρινας συναντήθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία.
Τρακτέρ διακόπτουν ανά μια ώρα την κυκλοφορία στον κόμβο Βογατσικού Καστοριάς, στο τελωνείο Νίκης Φλώρινας, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και το δρόμο, που οδηγεί στο μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής.
Συγκεντρωμένα τρακτέρ εξάλλου, υπάρχουν στην πόλη των Γρεβενών και στη γέφυρα Σερβίων Κοζάνης.
Τέλος, οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη έχουν "προειδοποιητικό χαρακτήρα" και περιορίζονται σε περιορικό κλείσιμο δρόμων και συλλαλητήρια.
Σύσταση πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα
Τη σύσταση "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα" αποφάσισαν εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα αγροτικά "μπλόκα" σε όλη τη χώρα, σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΟΕΒ Νέων Μαλγάρων - Κιμίνων.
Η νέα Συντονιστική Επιτροπή θα αποτελείται από δύο μέλη από κάθε μπλόκο, με στόχο να επεξεργαστεί κοινές θέσεις, αιτήματα, πλαίσιο δράσης, διεκδικήσεις κ.τ.λ.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα απευθυνθεί και στα υπόλοιπα "μπλόκα", με στόχο την μαζικότερη συμμετοχή και τον ευρύτερο συντονισμό της δράσης τους σε όλη την Ελλάδα.
Τόνισαν επίσης, ότι η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αγροτικά ζητήματα.
Αναφορικά με τα "έξι σημεία" που παρουσίασε χθες το μπλόκο της Νίκαιας, ως προϋπόθεση κοινής δράσης με τα υπόλοιπα "μπλόκα", οι παραβρισκόμενοι στη σύσκεψη σχολίασαν ότι "δεν αποκλείεται εκ των προτέρων κανείς και καμία πρόταση" και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι "στο τέλος, θα επικρατήσει η σύμπνοια, αφού τα προβλήματα είναι κοινά".
"Το εάν θα είναι δύο ή τέσσερα τα σημεία, θα τα δούμε όλοι μαζί. Ας κάνουμε την αρχή να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι" τόνισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγροτών των Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης.
Οι αγρότες επεσήμαναν ότι τα "μπλόκα" θα διατηρήσουν την αυτονομία της δράσης τους μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά της, η νέα συντονιστική επιτροπή, που αναμενόταν να συγκροτηθεί σε σώμα χθες το βράδυ και θα συνεδριάσει σήμερα στις 14.00 στα Γρεβενά.
Οι αγρότες επεσήμαναν ότι "έχουν αποφασίσει να μην πάνε στο Ζάππειο", επισημαίνοντας ότι "δεν αποτελεί βήμα έκφρασης των αγροτών", αλλά θα θέσουν συντονισμένα τα κοινά αιτήματα τους στο υπουργείο.
Τέλος, σε ότι αφορά τη χθεσινή επίσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπων της "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών" (που ιδρύθηκε πέρυσι) και την επίδοση υπομνήματος στον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό Χ. Παμπούκη, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Λάρισας Χ. Σιδηρόπουλος δήλωσε ότι "έχουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεων τους" και ότι "από το κείμενο που θα βγει θα κριθεί εάν είναι καλό ή κακό για τους αγρότες".

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου