Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Η Ελλάδα στον "πάτο" της Ευρωζώνης στην ανταγωνιστικότητα

Τα χαμηλότερα επίπεδα στον τομέα της ανταγωνιστικότητας κατέχουν μέσα στην ευρωζώνη η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Κομισιόν, καθώς οι μεγάλες αποκλείσεις στην ανταγωνιστικότητα μπορούν να απειλήσουν και το ίδιο το ευρώ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Επιτροπής η πραγματική σταθμισμένη ισοτιμία του ευρώ στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Πορτογαλία είναι υπερτιμημένη κατά 10% σε σχέση προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Δηλαδή είναι σα να πωλούν κατά 10% ακριβότερα τα προϊόντα τους, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα.
Σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, η διόρθωση αυτής της ανισορροπίας πρέπει να πραγματοποιηθεί είτε με τη μείωση των μισθών των εργαζομένων σε αυτές τις τρεις χώρες είτε με μέτρα άλλου τύπου που να στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους. Σύμφωνα πάντα με τη Κομισιόν στα 10 χρόνια ζωής της ΟΝΕ η ανταγωνιστικότητα χωρών, όπως η Γερμανία και η Φιλανδία αυξήθηκε έναντι των άλλων χωρών της ευρωζώνη, ενώ η ανταγωνιστικότητα των τριών μεσογειακών χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) μειώθηκε.
Με κριτήριο το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας η Επιτροπή εκτιμά ότι στην Γερμανία είναι δυνατή η αύξηση των μισθών μεταξύ 3 και 5%.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η διόρθωση των αποκλίσεων στον τομέα της ανταγωνιστικότητας είναι το «κλειδί» για την ανάκαμψη και για την ομαλή λειτουργία της ευρωζώνης σε μακροπρόθεσμη βάση.
newstime

1 comments:

  1. Δήλωση του Προέδρου
    του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών
    «Ίων Δραγούμης»
    Καθηγητή Χρίστου Γούδη


    Τα πρόσφατα γεγονότα στην Πανόρμου, με συρράξεις μεταξύ Ελλήνων
    και μεταναστών-εποίκων, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα ενός Δημοψηφίσματος για το θέμα της παροχής ή μη της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλογενείς.

    Η φίμωση της ελεύθερης και δημοκρατικής αυτής έκφρασης του ελληνικού λαού, για ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο θέμα, θα αυξήσει τις εντάσεις και θα ενσπείρει το μίσος σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει προβλήματα βιολογικής επιβίωσης και ψυχικής ευστάθειας.

    Είναι στιγμή που ο καθένας μας θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του, αλλά και τις υποχρεώσεις του, έναντι της πατρίδος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή