Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Δεν έχουν δίκιο οι αγρότες.

Του Α. Ανδριανόπουλου.

Δίχως έλεγχο της πραγματικότητας και της ουσίας των διαφόρων αιτημάτων σχεδόν όλοι συμφωνούν πως «έχουν δίκιο οι αγρότες». Γιατί όμως έχουν δίκιο; Αν εξαιρέσουμε τις βαθιές αγροτικές ρίζες της ελληνικής κοινωνίας, που προκαλούν μια φυσιολογική συμπάθεια προς τον κόσμο της υπαίθρου, σχεδόν κανείς δεν μπαίνει στην ουσία του ζητήματος.

Σε ετήσια βάση οι αγρότες συνηθίζουν να κλείνουν τους δρόμους με στόχο την εξυπηρέτηση οικονομικών αιτημάτων. Με μέσο τα μπλόκα οι ξεσηκωμένοι αγρότες εξασφαλίζουν κάθε Ιανουάριο κάποια αύξηση τιμών και πρόσθετες παροχές. Είναι αυτονόητο πως κάτι που γίνεται κάθε χρόνο παύει να είναι έκτακτο και να εμφανίζεται σαν κίνηση απόγνωσης. Πως γίνεται κάθε χρόνο να έρχεται μια κοινωνική ομάδα σε απόγνωση περίπου τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες; Κάποιοι προφανώς έχουν συνειδητοποιήσει πως στην χώρα δεν λειτουργεί η έννομη τάξη. Και μέσω εκβιασμών η βιαιοτήτων (όπως λ.χ η μαγκιά του μπλοκαρίσματος των συνόρων η της ομηρείας επιβατών κατά την έξοδό τους από τα λιμάνια) αποκομίζουν εντυπωσιακές (όπως τα περυσινά 500 εκ ευρώ) τελικά παροχές. Η κατάντια είναι απίστευτη.
Ο νόμος του τσαμπουκά λειτουργεί απόλυτα στην Ελλάδα. Είτε συντεχνιακές ομάδες είτε μέλη ισχυρών οικογενειών δίχως να σέβονται τους νόμους και τις κοινές κοινωνικές αξίες προωθούν επιδιώξεις, νομιμοποιούν καταχρηστικές συμπεριφορές και αλαζονικά περιφρονούν τους απλούς συμπολίτες τους.

Στον αγροτικό τομέα έχουν διοχετευθεί συνολικά κοινοτικοί πόροι ιλιγγιώδους ύψους. Ούτε ένα ευρώ από τους πόρους αυτούς δεν είχε σαν αρχικό στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των ελλήνων αγροτών. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό και την επιχειρηματικοποίηση της ελληνικής γεωργίας. Δεν στερούνταν αυτοί χρήματα ώστε να έχουν πόρους κάποιοι στην ελληνική ύπαιθρο και να περνάνε καλύτερα. Αν οι ευρωπαίοι συνειδητοποιήσουν το πάρτι που γινόταν με τα χρήματά τους στον Θεσσαλικό κάμπο κυρίως, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η αντίδρασή τους θα είναι βιαιότερη από την οργή τους για την λεγόμενη ελληνική "δημιουργική λογιστική".

Τι έγιναν όλα αυτά τα χρήματα; Οσοι διαμαρτύρονται για αδιέξοδα σήμερα οφείλουν να εξηγήσουν τι έγιναν τόσες επιδοτήσεις, γιατί δεν άλλαξαν καλλιέργειες και για ποιο λόγο εξακολουθούν να παράγουν προιόντα (λ.χ. μπαμπάκι) που ελάχιστες αγορές πλέον ενδιαφέρονται να απορροφήσουν. Το επιχείρημα πως τους πίνουν το αίμα οι μεσάζοντες και πως δεν είναι ενημερωμένοι είναι πολύ παλιό για να έχει αξία. Έφτιαξαν δικούς τους συνεταιρισμούς, για να πολεμήσουν υποτίθεται τους μεσάζοντες, και τους χρεοκόπησαν. Για χρόνια ακούω προτροπές για αλλαγή καλλιεργειών και το υπουργείο προσλαμβάνει ειδικευμένους γεωπόνους. Οι περισσότεροι όμως εμμένουν στο εύκολο στάρι και στο μπαμπάκι.

Οσο για τα οικονομικά προβλήματά τους, αυτά δεν είναι λιγότερο αιχμηρά από τα αντίστοιχα των ανέργων η των εμπόρων και επαγγελματιών που χρεοκοπούν. Για να σωθούν αυτοί καταστρέφουν χιλιάδες άλλους. Και βουλιάζουν την χώρα στην διεθνή ανυποληψία. Kι’ από την τηλεόραση συνεχίζουν κάποιοι να απειλούν.

Δεν θα τιμωρηθούν κάποτε οι παρανομίες;

realpolitics

4 comments:

  1. Από εσάς κύριε Ανδριανόπουλε θα περίμενα πριν μιλήσετε να είχατε λίγο ερευνήσει για αυτά που λέτε, η το λιγότερο να είχατε μιλήσει με έναν καθαρό αγρότη, και όχι αγρότη δημόσιο υπάλληλο ,για να σας διευκρίνηση τα προβλήματα των αγροτών.
    Οι συνεταιρισμοί είναι κάστρα των κάματων.
    Oι περισσότεροι πρόεδροι των συνεταιρισμών δεν είναι καν αγρότες,
    Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί είναι σφραγίδες.
    Κάθε είδους καλλιέργεια χρειάζεται διαφορετικά εργαλεία και μηχανήματα
    τα όποια κοστίζουν κάτι δεκάδες χιλιάδες ευρώ .
    Για κάθε νέα παράγωγη χρειάζεται κάποιος να απορρόφηση το νέο προϊόν το οποίο και κάνεις δεν κατονομάζει όλοι έχετε μια καραμελώστε στόμα νέες καλλιεργείς.
    Και κάθε χρόνο βγαίνουμε στους δρόμους γιατί από χρόνο σε χρόνο δεν αλλάζει τίποτα.
    Όσο για τους γεωπόνους κάθονται στα γραφεία και συμπληρώνουν έγραφα στο ελληνικό δημόσιο. Και εάν ρωτήσετε άλλους μικροεπαγγελματίες θα σας πουν ότι είναι μαζί μας .Αυτοί που βγαίνουν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων και μας καταγγέλλουν είναι και αυτοί σαν τους αγροτικούς συνεταιρισμούςκομματικά φερέφωνα από επιμελητήρια σφραγίδες.

    Μουρατίδης Τάσος
    Αγρότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε αφού το λέει Αυτός, ο μέγας προφήτης του φιλελευθερισμού (τα σέβη μου, την ευλογία Σας δέσποτα), τι να μας πουν οι αγρότες, τι ξέρουν οι τραγιάσκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικα και δεν εχουν δικιο.
    χρονια τα ιδια και τα ιδια.
    Ολοι εχουμε οικονομικα προβληματα κι οχι μονο.
    Δεν κανουμε ομως κατι ,ειςβαρος των υπολοιπων, γυριστε βρε πια στα σπιτια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Anwnymo 3:48 π.μ.
    Όταν λες χρόνια, πόσα εννοείς; Βρε μπας και μπερδεύεις τους αγρότες με τους νταλικέρηδες, ταξιτζήδες και λιμενεργάτες; Ή τους άλλους (εργάτες, οικοδόμοι, STAGE-ήδες) που όποτε γουστάρουν κλείνουν τους δρόμους, πλατείες, υπουργεία, κλπ της Αθήνας; Είναι δυνατόν να υπάρξει πάλη μιας κοινωνικής τάξης χωρίς να επηρεαστούν οι άλλες; Π.χ. όταν απεργούν οι ΔΕΗτζήδες και κατεβάζουν τους διακόπτες είανι ΟΚ; Ή όταν κλείνουν τα νοσοκομεία; Ή ακινοτοποιούνται τα ασθενοφόρα; Ή οι δάσκαλοι κλείνουν τα σχολεία;

    Γιατί δεν είμαστε ανεκτικοί στην πάλη των άλλων αλλά θέλουμε όλοι οι άλλοι να κατανοούν την δική μας πάλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή