Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Σαμαράς: "Θα στηρίξω τα επώδυνα μέτρα"

Με επώδυνα για τον ελληνικό λαό μέτρα, που θα λάβει η κυβέρνηση κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες για τη χώρα μας ότι θα εξέλθει από την οικονομική κρίση.
Τα μέτρα αυτά, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σύντομα, θα έχουν (και) την κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι είναι από τις -πολύ- σπάνιες φορές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν ότι η λήψη τόσο σκληρών μέτρων είναι, ίσως, η μοναδική σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.
Την ετοιμότητα της Ν.Δ. να στηρίξει ακόμη και επώδυνες αποφάσεις, προκειμένου η οικονομία να εξέλθει από τη στενωπό της τρέχουσας συγκυρίας, διακηρύσσει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, με δήλωσή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Αφού υπενθυμίζει ότι η Ν.Δ. συναίνεσε σε κάθε απαραίτητη κυβερνητική πρωτοβουλία, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει συγκεκριμένα: "Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες και γιατί το συμφέρον του τόπου το επιβάλλει".
Εντολή για πρόσθετα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας (τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των μισθών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάργηση επιδομάτων, το ψαλίδισμα των μεγαλύτερων συντάξεων και το ολοκληρωτικό πάγωμα των προσλήψεων) δίνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση.
Αναλυτικότερα, μέχρι τις 15 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εφαρμόσει μια σειρά πρόσθετων μέτρων, που μεταξύ άλλων θα αφορούν:
Μισθούς: Μείωση του μισθολογικού κόστους, μέσω της μείωσης των μέσων μισθών στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση και εφαρμογή περικοπών στην απασχόληση.
Επιδόματα: Περικοπή των ειδικών επιδομάτων που καταβάλλονται στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
Συντάξεις: Υιοθέτηση περικοπών του ανώτατου ορίου των συντάξεων.
Ασφαλιστικό: Στη διάρκεια του 2010 η Ελλάδα οφείλει επίσης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει την προοδευτική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.
Αλκοόλ - καπνός: Αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα σε σύγκριση με το φόρο που ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Ακίνητα: Επιβολή μόνιμων προστίμων και τελών σε όλα τα ακίνητα, με πολεοδομικές παραβάσεις και αύξηση της φορολογίας επί του συνόλου των ακινήτων.
Καύσιμα: Δεν αποκλείεται το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας των καυσίμων.
Φόροι: Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις όσον αφορά το ποιοι θα κληθούν να σηκώσουν τα πρόσθετα βάρη. Πρόκειται γι’ αυτούς που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ (περίπου 85.000 Ελληνες), οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο που θα φτάνει έως και τα 2.400 ευρώ.
Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για όσους δεν θα προσκομίσουν αποδείξεις.
Espressonews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου