Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Θησαυρίζουν οι Τούρκοι, από τα μπλόκα των αγροτών.!

Ακόμη και η απόφαση των Βουλγάρων καπνοπαραγωγών να κλείσουν τα σύνορα της χώρας τους με την Ελλάδα και την Ρουμανία, ήταν βούτυρο στο ψωμί τους…

Μπορεί ο Bούλγαρος πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ, να πήγε στο μπλόκο του Προμαχώνα και να μίλησε με τους Έλληνες αγρότες για το ενδεχόμενο να αφήσουν ανοιχτή την δίοδο για τα βουλγαρικά φορτηγά, αλλά δεν έκανε το ίδιο για το ενδεχόμενο να αφήσουν δίοδο και για τα ελληνικά φορτηγά τα οποία με ευπαθή προϊόντα περίμεναν στην ουρά για να τα μεταφέρουν στην γειτονική χώρα και σε άλλες ανατολικές χώρες.
Μετά από λίγες ημέρες Bούλγαροι αγρότες απείλησαν να κλείσουν κι αυτοί τις οδικές διόδους της χώρας διαμαρτυρόμενοι αλλά ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας τους απέτρεψε να κλείσουν με την σειρά τους τον Προμαχώνα από την δική τους πλευρά και δυτικά την δίοδο από Τουρκία. Τότε εκείνοι προχώρησαν σε κλείσιμο των συνόρων της Βουλγαρίας με την Ρουμανία.
Ποιοι ήταν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες λέτε;
Οι καπνοκαλλιεργητές της γειτονικής χώρας οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται στην πλειοψηφία τους στο νότιο τμήμα της χώρας όπου υπάρχει ανεπτυγμένη μουσουλμανική μειονότητα.
"Ήδη είκοσι χιλιάδες Βούλγαροι καπνοκαλλιεργητές ετοιμάζουν μπλόκα στα σύνορα της χώρας με Ελλάδα και Ρουμανία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των επιδοτήσεων τους", ανήγγειλε από το βήμα της Βουλγάρικης βουλής η Κορνηλία Νίνοβα - βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην υπεύθυνη για τον κλάδο στην προηγούμενη κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατήγγειλε τους σοσιαλιστές για υποκίνηση των διαμαρτυριών στον κλάδο του καπνού.
Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του σε ελληνική κυριακάτικη εφημερίδα ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι: "Στη Βουλγαρία οι αγρότες πτωχεύουν και υποφέρουν, αλλά δεν κλείνουν δρόμους", και αποκάλυψε ότι η απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα εναντίον της Ελλάδας οφείλεται στην πίεση που άσκησαν οι βούλγαροι επιχειρηματίες και παραγωγοί, "οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημιές" από τα μπλόκα των Ελλήνων αγροτών.
Και αυτό παρ' ότι, όπως αναφέρει ο κ. Μπορίσοφ, "ο Γ. Παπανδρέου είναι εξαιρετικός πρωθυπουργός και στενός φίλος".
Όσο καιρό διαρκούν τα αγροτικά μπλόκα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους μεθοριακούς σταθμούς ο καλός μας γείτονας η Τουρκία βρήκε πρόσφορο έδαφος να μας "καβαλήσει" σε έναν τομέα ο οποίος είναι τους τελευταίους μήνες προβληματικός για την οικονομία της. Τις εξαγωγές φρούτων και ιδιαίτερα λαχανικών, ειδικά αυτή την εποχή όπου επικρατούν στην Ευρώπη χαμηλές θερμοκρασίες.
Είναι γνωστό σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ότι μετά από μια μικρή αναλαμπή, στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, οι εξαγωγές νωπών εποχικών φρούτων και λαχανικών επανήλθαν στους υποτονικούς ρυθμούς των τελευταίων μηνών. Γενικότερα και λόγω των καιρικών συνθηκών – υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες – η ζήτηση για χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν περιορισμένη, με συνέπεια τα ελληνικά προϊόντα να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα (ζημιές λόγω κακοκαιρίας), που αντιμετωπίζουν τα ομοειδή της Τουρκίας και την ποιοτική υποβάθμιση ορισμένων προϊόντων της Ισπανίας.
Στα λαχανικά, οι κύριες εισαγωγές μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου 2009 αφορούν την πατάτα με 447.443 τόνους και -13% σε σχέση στην ίδια περίοδο του 2008.
Ιδιαίτερη μείωση παρατηρείται στις εισαγωγές κρεμμυδιών (-29%) που ανήλθαν σε 260.855 τόνους. Αντιθέτως οι εισαγωγές ντοματών, που συνεχίζονται, ανέρχονται κατά την υπό κρίση περίοδο σε 374.650 τόνους ( αύξηση κατά 22%), και σε 295 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση επίσης, κατά 30%).
Οι εισαγωγές ντοματών από την Τουρκία ανέρχονται σε 82.603 τόνους αυξημένες κατά 13%.
Η κύρια από τις τρίτες χώρες προμηθεύτρια ντοματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το Μαρόκο με μεγάλη διαφορά από την Τουρκία.
Οι εισαγωγές της ΕΕ μαροκινής ντομάτας Ιανουάριο-Σεπτέμβριο 2009 ανήλθαν σε 242.745 τόνους (αύξηση 34% έναντι της ίδιας περιόδου του 2008). Στις πιπεριές παρουσιάζεται παρόμοια κατάσταση και οι εισαγωγές από τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 12%, ανερχόμενες σε 173.036 τόνους, προερχόμενες συνήθως από το Ισραήλ και το Μαρόκο.
Τα κύρια φρούτα που εισάγονται από τρίτες χώρες στη Ε.Ε. είναι μπανάνες και μήλα, τα οποία σημείωσαν μια μείωση κατά 14% . Ακολουθούν τα πορτοκάλια και τα επιτραπέζια σταφύλια με μειώσεις 25% και 6%. Τα αχλάδια αντίθετα έχουν αυξηθεί κατά 5% ανερχόμενα συνολικά σε 360.740 τόνους.
Η πτώση αυτή των εισαγωγών των φρούτων και των λαχανικών από τρίτες χώρες, οφείλεται κατά την εκτίμηση μας στον αρνητικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση έχει επηρεάσει περισσότερο τα φρούτα και λιγότερο τα λαχανικά ως οι ντομάτες και πιπεριές που οι εισαγωγές τους έχουν αυξηθεί κατά 22% και 12%, εκτοπίζοντας από τις καταναλωτικές αγορές της Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα παραγόμενα στην Κοινότητα.
Για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, οι τουρκικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 30,2% και οι εισαγωγές κατά 40,9%, ενώ αντίστοιχα για τις χώρες της Ε.Ε. οι μειώσεις αυτές ήταν 38,4% και 38,1%.
Το πρώτο επτάμηνο του 2009 σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2008 εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας μειώθηκε από 45 δις. δολάρια σε 18 δισ. δολάρια, το μερίδιο προς την Ε.Ε. των εξαγωγών της Τουρκίας μειώθηκε από 50,3% σε 44,3%, ενώ το μερίδιο των εισαγωγών της Τουρκίας από χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκε ελαφρά από 38,2% σε 40,0%.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν περίτρανα ότι μια κρίση στις μεταφορές οπωρολαχανικών αυτή την στιγμή, θα ωφελούσε την τουρκική αγροτική οικονομία η οποία δεν είχε το τελευταίο διάστημα κάποια θετικά αποτελέσματα.
Θεωρούν πια οφθαλμοφανές γεγονός παράγοντες των αγορών της δυτικής Ευρώπης ότι η μόνη κερδισμένη από τα μπλόκα είναι η Τουρκία, η οποία προφανώς διεξάγει έναν διπλωματικό ελιγμό πιθανόν και πιέσεις ώστε να είναι ανοιχτά τα σύνορα στην Βουλγαρία, απ’ όπου βρίσκει θαυμάσια διέξοδο στην λαχαναγορά του Μονάχου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου