Ισχυρό μέτωπο άρνησης εναντίον της προαναγγελθείσας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία συγκροτείται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να υπερασπιστεί την ορθότητα της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την ανάγκη να κατευναστούν οι Βρυξέλλες που απαιτούν τη "φυλάκιση" προσώπων.
Ωστόσο, σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι αντιδράσεις για τους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, εντός και εκτός Ελλάδος, στον τομέα της οικονομίας αρχίζουν πλέον και λαμβάνουν διαστάσεις ανταρσίας, καθώς πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αλλά και δημοσίως, χαρακτηρίζουν "απαράδεκτη" την εικόνα "υποτέλειας" που εμφανίζει η χώρα έναντι των Βρυξελλών, επικρίνουν με δριμύτητα τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για σειρά άστοχων δηλώσεών του, όπως αυτή που παρομοίασε την πορεία της Ελλάδος με τον Τιτανικό, εκτιμώντας ότι εκθέτει τη χώρα στις ορέξεις των κερδοσκόπων, ενώ σε ό,τι αφορά το "χαρτί" της εξεταστικής επιτροπής τονίζουν ότι θα οδηγήσει σε όξυνση του πολιτικού κλίματος, υπονομεύοντας κάθε περιθώριο συναίνεσης και ταυτόχρονα θα επισύρει νέα δεινά στη διεθνή μας εικόνα.
Ενδεικτικές του κλίματος αντίδρασης απέναντι στην επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση των ζητημάτων της οικονομίας από την κυβέρνηση είναι οι αιχμηρές παρεμβάσεις βουλευτών της συμπολίτευσης.
Ο Μ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας ευθέως τη διαφωνία του με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, υπογράμμισε με νόημα:
"...Οι εξεταστικές επιτροπές, όπως λειτουργούν στη χώρα, ψάχνουν να βρουν συμψηφισμούς και άρα μπαίνουμε σε μια παραδοσιακή λειτουργία του πολιτικού συστήματος που δεν εκφράζεται από τους παραδοσιακούς. Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε σε διαφορετικά πορίσματα, ο καθένας θα βγάλει το δικό του. Δηλαδή, με μια φράση, θα βγάλουμε τα μάτια μας πάλι και θα δώσουμε τροφή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θέλω πλήρη διαφάνεια και να έχει ο ελληνικός λαός πλήρη γνώση...".
Ο Κ. Καρτάλης επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι "οι εξεταστικές επιτροπές λειτουργούν ως επικοινωνιακές βόμβες", ενώ διαφώνησε ευθέως με την "υπακοή" που επιδεικνύει η κυβέρνηση στα κελεύσματα των Βρυξελλών.
"...Καλό θα είναι να είμαστε όλοι ψύχραιμοι. Το γεγονός ότι μας ζήτησαν να πάει κάποιος στη φυλακή για τα παραποιημένα στοιχεία είναι κάτι το οποίο τους ικανοποιεί. Μπορεί να χρειάζεται να τιμωρηθεί πολιτικά. Αν αύριο μας ζητήσουν να κρεμάσουμε κάποιον στο Σύνταγμα δεν χρειάζεται να το κάνουμε γιατί θα πρέπει να ικανοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε την οικονομία μας για να ικανοποιήσουμε τους εταίρους μας, ότι είμαστε επιτέλους μια σοβαρή χώρα...".
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Παντελής Οικονόμου.
"...Ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν καινούρια μέτρα και αμέσως τα spreads ανέβηκαν -αυτό είναι γεγονός πραγματικό. Λοιπόν αποθρασύνονται οι αγορές όταν δεν είσαι αποφασιστικός μαζί τους. Λοιπόν, εάν αύριο το πρωί ο κ. Παπανδρέου δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πάρει κανένα μέτρο ή ότι θα πάρει ένα μέτρο, δύο μέτρα, αλλά θα είναι αυτά και τίποτα άλλο, θα ξεφουσκώσουν και τα spreads. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή και θα ξεφοβηθεί και ο κόσμος...".
Ο Κώστας Σπηλιώπουλος υπογράμμισε ότι:
"...Δεν είναι η καλύτερη χρονική συγκυρία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, εξηγώντας ότι η συζήτηση για τα οικονομικά στοιχεία θα δημιουργήσει μια σύγχυση στον ελληνικό λαό και βεβαίως ένα κακό κλίμα στο εξωτερικό, το οποίο θα επηρεάσει αυτούς που μας βλέπουν καχύποπτα...".
Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή ανέφερε:
"...Οι αντιδράσεις, όπως λέτε, των βουλευτών -έχουμε πει πάρα πολλές φορές- είναι αντιδράσεις που διαθέτουν μια πολιτική αυτονομία, μια αυτόνομη πολιτική σκέψη, στα πλαίσια βέβαια πάντοτε του ΠΑΣΟΚ, του κινήματος στο οποίο ανήκουν. Είναι πολλές φορές δημιουργικές και παραγωγικές. Έχει αποφασιστεί η σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής, χωρίς ακόμη να έχει εξειδικευτεί ακριβώς το αντικείμενό της και το χρονικό διάστημα. Είναι σαφές ότι όλα αυτά, όταν υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση, θα συνεκτιμηθούν και οι απόψεις των βουλευτών. Ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο εξήγησε ότι δεν πάμε σε μια εξεταστική επιτροπή με ρεβανσιστικό στόχο. Πάμε σε μια εξεταστική επιτροπή για να σταματήσει πλέον αυτό το νεφέλωμα που υπάρχει μέχρι σήμερα, ότι όλες οι κυβερνήσεις είναι το ίδιο..."
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ
Στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ...
-
Αν νομίζετε πως περνάτε δύσκολες εποχές και πως η εξαθλίωση κτυπά την πόρτα
σας, ρίξτε μια σύντομη ματιά στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ και
ξανασκε...
Ακόμη δεν ξεκίνησαν ο "Τιτανικός-ΠΑΣΟΚ" αρχίζει να βουλιάζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν είχανε τους φασιστικούς μηχανισμούς των ΜΜΕ, το χεράκι της Ντορούλας και του Καρατζαφέρη να τους στηρίζουνε θα ήταν η "μικρότερη" χρονικά κυβέρνηση σε αυτόν τον τόπο.