Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ολα για την ανάπτυξη...

Η κυβέρνηση συμπληρώνει 5 μήνες παραμονής στην εξουσία και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει έως τώρα διέπονται από εισπρακτικές λογικές.
Οι αυξήσεις φόρων και οι μειώσεις μισθών είναι οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής και, όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε μπροστά στην ανακοίνωση νέων επώδυνων μέτρων.
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, που θα καταστήσει τη χώρα ακριβότερη επιδεινώνοντας την εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Είναι σαφές ότι μπαίνουμε σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία δεν συγχωρούνται λάθη. Η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση χωρίς να υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης το παραμικρό αναπτυξιακό σχέδιο. Αυτό το κενό καλύπτει πλέον η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων που έχουν βασικό στόχο την τόνωση της οικονομίας χωρίς πρόσθετες δαπάνες για τον Προϋπολογισμό.
Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν θα επιλυθεί εάν η χώρα διολισθήσει σε βαθιά ύφεση. Τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν, η ανεργία θα εκτιναχθεί και οι θυσίες των φορολογουμένων θα πάνε χαμένες.
Η οικονομία χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Κομισιόν θα πρέπει να στραφούν σε ουσιαστικά ζητήματα, όπως η έναρξη των έργων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς με 100% κοινοτική χρηματοδότηση και η Ελλάδα να πληρώσει τη δική της συμμετοχή το 2013.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε χθες το στίγμα του για μια νέα οικονομική πολιτική που θα βασίζεται στην ανάπτυξη και όχι στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Αυτό που προέχει είναι η διάσωση της πραγματικής οικονομίας και η κυβέρνηση οφείλει να λάβει ανάλογες αποφάσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου