Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

"Οι Γερμανοί ξανάρχονται"

Οταν ο ήρωας που ενσάρκωνε ο αείμνηστος Βασίλης Λογοθετίδης, μόλις λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έβλεπε ως εφιάλτη τους Γερμανούς να ξανάρχονται, στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία των Σακελάριου - Γιαννακόπουλου του 1948, είχε νωπές τις θλιβερές μνήμες της ναζιστικής Κατοχής, των θυμάτων και των ανυπολόγιστων καταστροφών που άφησαν στο πέρασμά τους και (ξανα)ζούσε στον ύπνο του τις δραματικές σκηνές από το παρελθόν.
Προφανώς, δεν θα είχε, πάντως, στο νου του ότι το συγκεκριμένο κράτος θα επανέκαμπτε στην Ελλάδα, ύστερα από χρόνια, με άλλο τρόπο.
Οχι για να ζητήσει συγγνώμη και να επανορθώσει για τα εγκλήματα πολέμου, αλλά για να μας απομυζήσει κι άλλο. Και σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, έφθασαν στο σημείο γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης και Γερμανοί πολιτικοί να λοιδορούν και να διασύρουν τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο με χυδαία φωτομοντάζ, με ανιστόρητους ισχυρισμούς και με διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Είναι αλήθεια ότι οι Ελληνες έχουμε πληρώσει ακριβά τη Γερμανία.
Σχεδόν το μισό χρέος της χώρας μας είναι από το Γ' Ράιχ. Υπερβαίνει τα 133 δισ. ευρώ και αφορά επανορθώσεις, καταστροφές και, βέβαια, το δάνειο που υποχρεώθηκε να χορηγήσει η Ελλάδα στη Γερμανία. Οι ναζί πήραν αποθέματα χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος και η Γερμανία δεν τα επέστρεψε ποτέ.
Δεν έχουμε μείνει, όμως, εκεί.
Οι δαπάνες για την ανάπτυξη της Ανατολικής Γερμανίας, ύψους 60 δισ., πληρώθηκαν και από τους Ελληνες φορολογουμένους. Πληρώνουμε επίσης ακριβά και τις πάσης φύσεως συναλλαγές των ελληνικών κυβερνήσεων μαζί της. Οι φουσκωμένες προμήθειες του Δημοσίου από τις μίζες της Siemens πληρώθηκαν από τους Ελληνες φορολογουμένους. Επιπλέον, ελληνικές κυβερνήσεις τούς έχουν δώσει τον ΟΤΕ, τα ναυπηγεία, το αεροδρόμιο των Σπάτων.
Πολύ ωραία τα είπε ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος, ο οποίος βγήκε μπροστά, όρθωσε το ανάστημά του διεθνώς και ξεσπάθωσε θεωρώντας ότι η χώρα του αδικείται. Ωστόσο, οι διπλωματικοί χειρισμοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, για ευνόητους λόγους, κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, αποφεύγοντας να συνδέσουν την παρούσα κρίση και την ανάγκη στήριξης της χώρας μας με το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων εξακολουθεί να υφίσταται και η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί στο πλαίσιο τους διεθνούς δικαίου και να διεκδικήσει αυτά που οφείλονται στην πατρίδα μας.
Με αφορμή το θέμα της Γερμανίας, αυτές τις ημέρες πολλές φωνές στο εσωτερικό της χώρας μας επαναλαμβάνουν το γεγονός ότι αν η Ευρώπη είναι σήμερα ελεύθερη, το οφείλει, σε σημαντικό βαθμό, και στον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων κατά του ναζισμού και του φασισμού.
Θα πρέπει, όμως, και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, η ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία και να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Γιάννης Ευαγγελίδης

1 comments: