Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Όταν το νόμιμο γίνεται και ηθικό…

Τουλάχιστον από χθες ο Γιώργος Βουλγαράκης δεν θα αισθάνεται αποκλειστικός (και επικατάρατος) εφευρέτης της άποψης "το νόμιμο είναι και ηθικό".
Οι μαστιγωτές του από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν το δόγμα αυτό - το οποίο εξόρκιζαν ως ατομική ηθική στο χώρο της πολιτικής - ως επίσημη, κρατική πολιτική.
Γιατί βεβαίως τι άλλο είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι δίνεται η δυνατότητα στους "φορολογούμενους" (στους ιδιοκτήτες μαύρου χρήματος δηλαδή είτε από φοροδιαφυγή λαθραία εξαγωγή) να ..."επαναπτρίσουν" (τι πατριωτική κορώνα) τα χρήματά τους από το εξωτερικό, χωρίς να υποχρεούνται σε έλεγχο του "πόθεν έσχες".
Την ίδια ώρα (για να λαϊκίσω λίγο κι εγώ) που καθιερώνουν αποδείξεις στα περίπτερα και τις λαϊκές αγορές και θεσπίζουν αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης σε μικροεπαγγελματίες και μικροεισοδηματίες.
Αξίζει τον κόπο αυτός ο ευτελισμός, αυτή η κρατική μας ανηθικότητα;
Ναι, απαντούν οι πρόθυμοι κυβερνητικοί, που τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα και παραπέμπουν στο προηγούμενο, λέει, ανάλογου νόμου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Του δεξιού και σαχλαμάρα κατά τα άλλα, όπως έλεγαν μέχρι τώρα.
Το παράδειγμα – υπόδειγμα δεν παραμένει ανήθικο, αλλά και ατυχές:
Δεν ...επαναπατρίσθηκαν (να πως ωραιοποιούνται – ευτελίζονται οι αθώες λέξεις) συνολικά παρά 10 δισ. ευρώ, ποσόν όχι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ιταλία και την οικονομία της.
Υπάρχει όμως και ελληνικό προηγούμενο. Κακότυχο.
Ανάλογη ρύθμιση είχε θεσπίσει το 2005 ο τότε τσάρος Γιώργος Αλογοσκούφης (με συνέπεια να δεχθεί αυστηρή – ειρωνική κριτική από το ΠΑΣΟΚ, που έχει υποχρέωση να δώσει τώρα στη δημοσιότητα) με συνέπεια να νομιμοποιηθούν γύρω στα 3 δισ. ευρώ και με φόρο 3%.
Τώρα, σε δυσκολότερες συνθήκες, ζητείται φόρος 5% και επιπλέον μόνο σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό και εντός έξι μηνών από την ψήφιση της διάταξης (έως τα τέλη Αυγούστου περίπου).
Ευγενής στόχος όχι το μαύρο χρήμα σε άσπρο, αλλά -όπως ανακοινώθηκε- "η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας".
Υπεύθυνοι συνομιλητές μου διαβεβαιώνουν ότι αυτοί οι Οδυσσείς της παραοικονομίας και της διαφθοράς δεν πρόκειται να ..."παλιννοστήσουν" περισσότερα από τα 3 δισ. των μέτρων Αλογοσκούφη. Μάλλον λιγότερα. Κι αυτό για μια σειρά από σοβαρούς λόγους.
Είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο ελληνικό κράτος για το μέλλον.
Είναι ότι έτσι παλιννόστησαν χρήματα στελέχη της Siemens και το πλήρωσαν με τις αποκαλύψεις – ανακρίσεις.
Είναι ότι η ανασφάλεια ενισχύθηκε από τις αδέξιες – ατυχείς δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι θα φορολογηθούν οι καταθέσεις, που οδήγησαν στη νόμιμη ή λαθραία διαφυγή 8-10 δισ. ευρώ στο εξωτερικό.
Θα έλθουν, έστω αυτά, τα τελευταία πίσω;
Αδύνατο με διαβεβαιώνουν. Πολύ περισσότερο όταν δεν επιτρέπεται να επενδυθούν (όπως πρότεινε ο Γ. Καρατζαφέρης) ελεύθερα σε ακίνητα, κρατικά ομόλογα, μετοχές κ.λπ.
Αξίζει αλήθεια τόσο λίγο "εθνικό" όφελος για τόση πολύ ανηθικότητα και ανομία;

4 comments:

  1. Καλά θα κάνεις να το βουλώσεις ΚΥΡΙΕ ΜΙΧΑΗΛ.Τα κάνατε ρόϊδο που λένε στα μερη μου.ΓΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο φοβάμαι ότι δεν καταλαβαίνεις τί σου λέει ο Δημητρίου.
    Θα μου πείς, έτσι και αλλιώς τα πράσινα καλλικαντζαράκια δεν καταλαβαίνουν και πολλά πράγματα παρά να φωνάζουν και να βρίζουν όσους έχουν άλλη άποψη, αλλά ήλθε και η δική σας ώρα φίλτατοι.
    Είσαστε κυβέρνηση.
    Κυβερνήστε ή παραιτηθείτε.
    Δουλέψτε ή βουλώστε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @άστεγος: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ μου έχει κάψει την καλύβα.Κ Ρ Α Τ Ο Σ= Μια καλά οργανωμένη ληστρική συμμορία. ΓΚ.Τρίπολις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στον "δικο σου" τον Καρατζαφερη να τα πεις,αυτουνου ιδεα ειναι,
    τι διαμαρτυρεσαι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή