Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Το Μουσείο Π. Βρέλλη στο Μπιζάνι Ιωαννίνων "κλέβει" τη δόξα του "Μαντάμ Τισό"!

Διδάσκουν την ελληνική Ιστορία και Λαογραφία, επικεντρώνοντας την προσοχή τους όχι μόνο στους διάσημους, αλλά και στους αφανείς πρωταγωνιστές της.
Τρεις δημιουργοί αξιοποίησαν ένα εύκαμπτο και εύπλαστο υλικό, το κερί, ως καλλιτεχνικό μέσο απόδοσης ιστορικών μορφών και στη συνέχεια στέγασαν τα έργα τέχνης τους σε ισάριθμα μουσεία- "κοσμήματα" στην ελληνική περιφέρεια.
Το Μπιζάνι Ιωαννίνων, τα Ζωνιανά Κρήτης και το Μαυροχώρι Καστοριάς αποτελούν τους τόπους "καταγωγής" των τριών μουσείων, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το φημισμένο "Μαντάμ Τισό", αναφέρει μεταξύ άλλων, στο ειδικό αφιέρωμά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Κουζινοπούλου.
Αναφερόμενη στο Μουσείο Βρέλλη γράφει:
"Γνωστότερο όλων είναι το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. Το μουσείο λειτουργεί από το 1995 σ' ένα κτήριο, που θυμίζει Ηπειρώτικο αρχοντικό. Στις αίθουσές του στεγάζονται 150 κέρινα ομοιώματα, οργανωμένα σε 36 συνθέσεις. Οι μορφές που παρουσιάζονται, σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821 και την περίοδο πριν από αυτήν. Το Κρυφό Σχολειό, οι Δάσκαλοι του Γένους, η Φιλική Εταιρεία, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι μερικά μόνο από τα θέματα που σμίλεψε ο Παύλος Βρέλλης. Τα εκθέματα συμπληρώνονται από αφιερώματα στην αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, τον Μακεδονικό Αγώνα και το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".
"...Έφτιαξα αυτό το Μουσείο σαν φόρο τιμής, αγάπης και πίστης στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες...",
σημειώνει ο ίδιος, στην ιστοσελίδα του μουσείου.
Δίπλα στο μουσείο βρίσκεται ένα δεύτερο αρχοντικό που στεγάζει βιβλιοθήκη και εργαστήριο.
Στη συνέχεια η κ. Κουζινοπούλου αναφέρεται στο μουσείο Ποταμιάνου στα Ζωνιανά Κρήτης και στο μουσείο του Δημ. Παναγιωτίδη στο Μαυροχώρι Καστοριάς.
Πρωϊνός Λόγος & epirus-ellas

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου