Αντισυνταγματική και ανήθικη χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τη φορολόγηση με 20% των όσων εισπράττει η Εκκλησία, και προειδοποιεί με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
«Προτείνω να ισχύσει ο [λογιστικός προσδιορισμός], με βάση τα έσοδα και τα έξοδα, και να φορολογηθεί η Εκκλησία με 20%, επί του υπολοίπου, του καθαρού", σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξή του.
"Το κράτος μας λέει, δεν ξέρω τι έσοδα έχεις, εγώ θέλω το 20% από αυτά που εισπράττεις. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Και πολεμιέται τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι όμως και ανήθικο. Πως θα πας να πάρεις από τον άλλον το 20%, όταν μπορεί να μην βγάζει τα έξοδά του;", πρόσθεσε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε παραμύθι ότι η εκκλησία έχει 25 εκατ. ευρώ:
"Ελάτε να μας τα δείξετε και να μας πείτε που τα βρίσκετε όλα αυτά. Ελάτε να τα μετρήσουμε", είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να του πει "πως η υπομονή μας εξαντλήθηκε".
skai
Στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ...
-
Αν νομίζετε πως περνάτε δύσκολες εποχές και πως η εξαθλίωση κτυπά την πόρτα
σας, ρίξτε μια σύντομη ματιά στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ και
ξανασκε...
«To Τέρµα τοῦ παρασιτισµοῦ καί ἀρχή τῆς φτώχειας»;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της φορολόγησης της Εκκλησίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν, την Κυριακή 21/3, ομάδες πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης θα γίνει έξω από το Ναό της Παναγούδας ενώ στην Αθήνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό ο οποίος παραμένει κλειστός λόγω τον έργων αναστήλωσης.
Όλα δείχνουν πως οι διαδηλώσεις αυτές είναι μόνον...η αρχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι νέες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες έδρες μεγάλων μητροπόλεων. Ο μηχανισμός ίδιος με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλίμα στην Ιεραρχία θυμίζει εκείνο του 1987, όταν ο Αντώνης Τρίτσης προώθησε τον νόμο 1700 για την εκκλησιαστική περιουσία. Στην πραγματικότητα η σχεδιαζόμενη φορολόγηση των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ –για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση– φαίνεται να αναθερμαίνει τη διαχρονική «διαμάχη» Πολιτείας-Εκκλησίας για την «ιερή περιουσία». Την τελευταία φορά που η Εκκλησία «παραχώρησε» στο Κράτος ήταν το 1952 όταν η κυβέρνηση Πλαστήρα απαλλοτρίωσε περισσότερα από 800.000 στρέμματα γης. Με νόμο που εκδόθηκε προβλεπόταν πως η αποζημίωση που θα λάμβανε η Εκκλησία θα αντιστοιχούσε στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας της απαλλοτριωμένης γης, δηλαδή περίπου 98 δισ. δραχμές της εποχής. Η Εκκλησία υποστηρίζει πως ουδέποτε έλαβε την αποζημίωση, ενώ το κράτος εκτιμά ότι η Εκκλησία οφείλει ακόμα περίπου 200.000 στρέμματα! Υπενθυμίζεται ότι από το 1950 το κράτος μισθοδοτεί τους κληρικούς.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζονται (Internet- Facebook- SMS)ανάλογες συγκεντρώσεις με αίτημα την φορολόγηση της Εκκλησίας καθώς επίσης και τη διακοπή κάθε μορφής χρηματοδότησης της αλλά και της μισθοδοσίας των κληρικών και Ιεραρχών της. Αίτημα που όπως αφήνουν να εννοηθεί πολίτες που υποστηρίζουν αυτές τις διαδηλώσεις, ενισχύεται μετά και την πρωτοβουλία του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου- αλλά και του Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου που τον ακολούθησε - να παραιτηθεί της μισθοδοσίας του.
O κυβερνητικός μηχανισμός προφανώς στερείται τόλμης και φαντασίας & εξαντλείται στο πώς θα μαζέψει περισσότερα για τον δημόσιο κορβανά, αλλά δεν δείχνει έτοιμος και πρόθυμος να καθοδηγήσει τους πολίτες στο πώς θα κερδίσουν χρήματα για να πληρώσουν τους φόρους από το περίσσευμα και όχι το υστέρημά τους.Ο ηγέτης πρέπει να έχει διάθεση να κλείνει και όχι να ανοίγει πληγές.ΤΟ ΠΑΣΟΚ να μην ταυτιστεί με την εξαθλίωση.
«Αδελφοί μου, έμαθα πως με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δεν είσθε Έλληνες,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν είσθε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ' είσθε ορθόδοξοι χριστιανοί...»
ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ